Elk jaar ontvangen inwoners, organisaties en ondernemers een aanslag voor de rioolheffing.
Elk jaar ontvangen inwoners, organisaties en ondernemers een aanslag voor de rioolheffing. Foto:

Wat is een eerlijke prijs voor de riool- en waterzorgheffing?

Algemeen 1.112 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad voert een onderzoek uit naar de rioolheffingssystematiek. Ze verkent de mogelijke maatstaven, om de tarieven anders te verdelen over diverse groepen. Rioolheffing treft elk adres en daarom wil de gemeente participatie onderdeel uit laten maken van het onderzoek. Een online vragenlijst staat open tot en met 1 januari 2024. Inwoners en ondernemers kunnen aangeven wat zij een eerlijke tariefverdeling vinden, ook vraagt de gemeente of een duurzame omgang met regenwater daarbij een rol moet spelen.

Elk jaar ontvangen inwoners, organisaties en ondernemers een aanslag voor de rioolheffing. Met de opbrengsten van de rioolheffing betaalt de gemeente de kosten die ontstaan bij het afvoeren en verwerken van afvalwater, regenwater en grondwater. Dit gaat om het onderhouden en vervangen van rioolbuizen en pompen, maar het geldt ook voor onderhoud van sloten en vijvers, groene en ondergrondse waterbergingen. Ook doet de gemeente onderzoek en beheert ze de gegevens op het gebied van water en riolering. Daarom verandert Meierijstad de naam in ‘riool- en waterzorgheffing’. Wethouder Jan Goijaarts legt uit: “Ons uitgangspunt is dat de riool- en waterzorgheffing genoeg geld moet opbrengen om alle kosten ook in de toekomst te kunnen blijven betalen. Alle huishoudens, bedrijven en instellingen betalen mee aan de riool- en waterzorgheffing.”

Keuzes in tariefverdeling
Elke gemeente kiest zelf voor een tariefverdeling die ze vindt passen bij het voordeel dat huishoudens, bedrijven en instellingen hebben van de goede zorg voor riolering en water.
Wethouder Jan van Burgsteden vult aan: “We willen dat de heffing zo eerlijk als mogelijk is. Maar we hebben ook andere doelen die we belangrijk vinden en die meewegen in ons voorstel voor een nieuwe systematiek. De nieuwe verdeling moet bijvoorbeeld wel goed uitvoerbaar zijn. En duurzaam gebruik van regenwater is belangrijk voor een klimaatrobuuste omgeving: afkoppelen van de regenpijp draagt daaraan bij. Je kan ervoor kiezen dat te belonen.” Bij de herijking van de tariefverdeling wil de gemeente dus ook beter in beeld krijgen wat haar inwoners en ondernemers een eerlijke verdeling van de riool- en waterzorgheffing vinden. De vragenlijst is daarvoor bedoeld. Op www.meierijstad.nl/rioolheffing kan iedereen de vragenlijst invullen. Uiteindelijk is het aan de raad om de nieuwe tariefverdeling vast te stellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant