Burgemeester Kees van Rooij, de beschermheer van de vier Gilden, mocht de prijs uitreiken.
Burgemeester Kees van Rooij, de beschermheer van de vier Gilden, mocht de prijs uitreiken. Foto:

Janneke Verhoeven kroont zich tot Gildekoning van Meierijstad

Algemeen 808 keer gelezen

VEGHEL | Vele schoten van de vier deelnemende Gilden uit Meierijstad aan de Geerbunders in Veghel waren nodig om de houten vogel op twaalf meter hoogte naar beneden te schieten. Janneke Verhoeven-van Dinther kroonde zich uiteindelijk tot Gildekoning van Meierijstad.

Jaarlijks zoeken de vier Gilden van Meierijstad, de Gildencrans, elkaar op om de gedecoreerden toe te vendelen op Koningsdag in Veghel. Maar op deze dag strijden de Gildebroeders en Gildezusters welk Gilde een jaar lang een Koning in zijn midden zal hebben. De plaats waar dat gebeurt, rouleert in Meierijstad: Schijndel, Sint-Oedenrode, Erp of Veghel hebben tenslotte alle vier een Gilde. In Veghel bij het Sint Barbaragilde, waar het evenement dit keer werd gehouden, waren er bijna vijftig deelnemers, waarvan er dit jaar twintig met het Gildegeweer op de vogels schoten.

Janneke Verhoeven-van Dinther
Het was uiteindelijk Janneke Verhoeven-van Dinther die zich kroonde tot Gildekoning van Meierijstad. Deze jonge moeder van het Gilde van Erp, aanwezig met echtgenoot ook Gildebroeder, zoontje en schoonouders, schoot op het juiste moment de vogel naar beneden. Het gejuich was tot in Erp te horen.

Jeu de boules
De beschermheer van de vier Gilden is de burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij. Hij was aanwezig en reikte het zilveren schild uit. Bij het jeu de boules spel bleek het Veghelse team de beste en zij mochten daardoor de beker van de burgemeester in ontvangst nemen.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant