Afbeelding
Foto: Arthur Pfaff

Verschilligheidsdag

Column Column Hans van der Wijst 713 keer gelezen

“Gij zult niet onverschillig zijn”…

Burgemeester Kees van Rooij en zijn wethouders spraken bijna gelijktijdig deze woorden uit tijdens Dodenherdenking in diverse kernen van Meierijstad. Of ik die zin…anno 2024…zo op papier zou hebben geschreven? Neuh, maar ik ga ook niet over de samenstelling van gemeentelijke speeches. Met die van dit jaar was overigens verder niets mis qua achterliggende boodschap, laat ik dat even vooropstellen. Ik zou echter de woorden Gij zult en onverschillig niet gebruikt hebben. Gij zult is af en toe nog te beluisteren in religieuze omgeving. Of op podia waar traditionele toneelstukken met wollig taalgebruik worden opgevoerd. Niet direct plekken waar jonge mensen oververtegenwoordigd zijn. En of de betekenis van onverschillig bij onze huidige Facebook-, TikTok-, Insta-, YouTube- of X-generatie bekend is? Ja, qua handelen wel, maar verder?

Was jarenlang op 4 mei aanwezig bij Dodenherdenking bij het Airborne-monument in Veghel. Zowel professioneel als toeschouwelijk. Weer of geen weer. Vaak vergezeld door dezelfde gezichten, dezelfde betrokkenheid, dezelfde verschilligheid. En altijd eindigend met die twee indrukwekkende minuten stilte als een soort kers op de taart. Oké, er scheurde weleens iemand…precies op dat moment (toch goed getimed)…knetterend door de Hoogstraat. Vanaf een laf scootertje riep iemand weleens wat doms. En bij héél mooi weer kon je de volle Veghelse Marktterrassen duidelijk horen. Daar geen twee minuten stilte. Je bent tenslotte vrij of niet… 

Dit jaar zat ik thuis. Herdacht op afstand. In m’n luie stoel. Hoestend en proestend vanwege hardnekkige verkoudheid. Had niet het gevoel dat iemand in de regenachtige Kolonel Johnsonstraat op mijn geblaf zat te wachten. Om 20.00 uur won mijn verschilligheid het wonderwel van longtechnische aanslagen. Alles heeft een reden. 

Waar ik in die twee minuten aan dacht? Aan verplichte vrije dagen rondom 4 en 5 mei. Voor iedereen! Nu maatschappelijke betrokkenheid al generaties zichtbaar, merkbaar en voelbaar afbrokkelt, is hernieuwde aandacht voor het begrip vrijheid van het grootste belang. Hoe langer ‘verwend’ West-Europa oorlog achter zich heeft liggen, hoe belangrijker dat wordt! Laat de politiek knopen doorhakken. Ruil een religieuze (vrije) dag, waarvan bijna niemand meer de betekenis nog kent, in voor één of meerdere verschilligheidsdagen

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is daar allang voorstander van. En dat we er met z’n állen voor gaan zorgen dat het op 4 mei van 20.00 tot 20.02 uur echt óveral stil is. Zou al zóveel verschil maken.

“Gij zult verschillig zijn”… 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant