De brug over de Aa aan de Rembrandtlaan in Veghel heeft zijn beste tijd gehad. Volgens wethouder Jan van Burgsteden is de brug 'op'.
De brug over de Aa aan de Rembrandtlaan in Veghel heeft zijn beste tijd gehad. Volgens wethouder Jan van Burgsteden is de brug 'op'. Foto:

Brug over de Aa aan de Rembrandtlaan is ‘op’ en wordt vervangen

Verkeer en vervoer 5.927 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad presenteerde onlangs het Jaarprogramma Openbare Ruimte (JOR). Dit veertig pagina tellende document bevat de planning van de werkzaamheden in de openbare ruimte. Het gaat om lopende en nieuwe projecten. Het grote doel? Een aantrekkelijke en veilige woon- en leefomgeving. Stadskrant Veghel vraagt wethouder Jan van Burgsteden om drie projecten nader toe te lichten. En welke vindt hijzelf eigenlijk het belangrijkst?

1. Vervanging openbare verlichting in Meierijstad. Kosten: 2.75 miljoen euro. Planning uitvoering: 2024-2025.
Dit project loopt eigenlijk al jaren. De gemeente is sinds 2019 bezig met de transitie naar led-verlichting. Daar gaat Meierijstad vrolijk mee door. Ze doen dit om het energieverbruik te verlagen. Bovendien zijn er een aantal aan vervanging toe. Van Burgsteden: “We hebben van de gemeenteraad extra geld gekregen om het vervangen van de openbare verlichting versneld uit te voeren. Daar ben ik erg blij mee. We besparen zo op de energiekosten en zodoende neemt de energierekening af. We maken dus minder kosten.” De gemeente kijkt naar welke lampen het oudste zijn of het meest energievretend. Deze worden als eerste vervangen. Uiteraard gaat het wel per kern, zodat de aannemer niet kriskras door Meierijstad hoeft te rijden. Als het hele project is afgerond dan bestaat de openbare verlichting in Meierijstad voor 80 tot 85 procent uit led-verlichting.


Volgens wethouder Jan van Burgsteden is de brug ‘op’.

De afgelopen periode kwamen er bij de gemeente Meierijstad en de Stadskrant Veghel verschillende klachten binnen van inwoners van Meierijstad. Op meerdere locaties had de openbare verlichting het begeven. Een probleem wat momenteel nog steeds speelt. “Dit staat volledig los van het vervangen van de openbare verlichting”, legt Van Burgsteden uit. “We zouden het heel graag willen oplossen, maar het ligt buiten onze macht. De defecte straatverlichting moet worden opgelost door Enexis. Het probleem zit ‘m namelijk in de kabels.” Volgens de wethouder is de extreme regenval de grote boosdoener. Hij vervolgt: “De grondwaterstand is enorm hoog geweest. Daardoor kwamen verschillende kabels in het water te liggen. Sommige liggen er al jaren en als daar een klein scheurtje of barstje inzit dan is het afgelopen en vallen er delen uit.” Volgens Van Burgsteden is dit een landelijk probleem. Daarom vindt hij dat er ten onrechte veel gemopperd is op Enexis. “Zij hebben de benen onder de kont vandaan gelopen om alle problemen zo snel mogelijk op te lossen. Wij onderhouden nauw contact met Enexis.” 

2. Vervangen brug over de Aa aan de Rembrandtlaan in Veghel. Kosten: 2.2 miljoen euro. Planning uitvoering: 2025.
De brug over de Aa aan de Rembrandtlaan in Veghel heeft zijn beste tijd gehad. Volgens wethouder Van Burgsteden is de brug ‘op’. En dus lijkt vervangen een logische oplossing, maar eerst moet alles worden doorgerekend. Daaruit komt naar voren of de volledige brug vervangen moet worden of alleen het dek. Van Burgsteden vermoedt het eerste: “Deze onderzoeken duren best lang, omdat we zekerheid willen hebben. De brug is tussen de 60 en 70 jaar oud en nooit ontworpen voor zoveel verkeer. Dus ik verwacht dat hij in z’n geheel vervangen moet worden. Complimenten aan de constructeurs, want destijds zag de Rembrandtboulevard er iets anders uit. Het gebruik is omhooggegaan en de voertuigen zijn veel zwaarder geworden.”
De verwachting is dus dat de brug vervangen moet worden. Het is een belangrijke levensader van Veghel en dus is er kans op verkeerschaos. Daarom kiest de gemeente ervoor om de brug te vervangen in de meest rustige periode. Van Burgsteden heeft de zomer van 2025 voor ogen. “De Rembrandtlaan moet afgesloten worden en dat vergt duidelijke communicatie en goede omleidingsroutes, daarom komt deze zomer te vroeg. Bovendien is het onderzoek nog in volle gang.”


Het is een belangrijke levensader van Veghel. Daarom kiest de gemeente ervoor om de brug te vervangen in de meest rustige periode. 

De Maxwell Taylorbrug werd in de zomer van 2023 drie weken afgesloten. Er werd gevreesd voor een groot verkeersinfarct, maar dat viel uiteindelijk reuze mee. “Daar hebben we goede herinneringen aan. We weten alleen nog niet hoelang de werkzaamheden aan de brug over de Aa aan de Rembrandtlaan gaan duren.” De fietstunnel inclusief het graffiti kunstwerk blijft intact.

3. Herinrichting omgeving D’n Brak in Mariaheide. Kosten: 138.000 euro. Planning uitvoering: 2024.
De herinrichting van D’n Brak staat op het punt van beginnen. Van Burgsteden laat weten dat er al een projectleider is aangesteld. “De dorpsraad van Mariaheide pleit al jaren voor de herinrichting van de omgeving tussen het dorpshuis D’n Brak en de basisschool. Het gebied krijgt een flinke upgrade. De beleving rondom D’n Brak en de bassischool wordt aantrekkelijker. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de parkeerplaats dan is deze erg versteend. We gaan meer groen implementeren. Het moet uitnodigender worden om elkaar daar te ontmoeten” vindt de wethouder. Omdat er een bedrag van onder de vijf ton mee gemoeid is, hoeft dit project niet eerst langs de gemeenteraad. 

4. Keuze Jan van Burgsteden: ‘Het huis op orde houden’
Van Burgsteden: “In het JOR staan eigenlijk allerlei plannen om ons huis, de gemeente Meierijstad, op orde te houden. De openbare ruimte is van de gemeente, maar het zijn natuurlijk onze inwoners, ondernemers en bezoekers die er elke dag gebruik van maken. Dat vraagt om (groot) onderhoud, zodat een aantrekkelijke en veilige woon- en leefomgeving wordt gewaarborgd. Daarom is dit jaarprogramma zo belangrijk.”
Het JOR moet nog naar de gemeenteraad. De gemeenteraadsleden kijken dan per project of ze daar het gereserveerde bedrag voor over hebben. Alles bij elkaar gaat het om een bedrag van 19 miljoen euro. “Een flinke hap uit de begroting, maar wel een noodzakelijke. Het is niet nice to have, maar hard nodig”, besluit Van Burgsteden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant