De nieuwe fietsbrug moet een snelverbinding worden tussen Zijtaart en Veghel (overkant).
De nieuwe fietsbrug moet een snelverbinding worden tussen Zijtaart en Veghel (overkant).

Blik of/op besef? (2)

Column Column Hans van der Wijst 2.167 keer gelezen

“Hé Hans, nogal een onsamenhangend einde van de column vorige week!” Het eindigde op Had!” “Klopt, er was wat weggevallen. Opmaakfoutje vermoed ik. Op zondagmiddag verschijnt ie echter online bij Kliknieuws. Ben je weer helemaal bij. ”Top! Houdoe!” 

In ieder geval één persoon die m’n column kritisch gelezen heeft, dacht ik na bovenstaande terechtwijzing. Gevolgd door de hoopvolle gedachte dat waarschijnlijk méér Stadskrantlezers afgelopen week vreemd opkeken aan het einde van mijn wekelijkse stukje. Voor degenen die hun archief vollédig op peil willen hebben en Kliknieuws niet volgen, hier het ontbrekende stukje. Vanaf Had:…den ze 80 jaar geleden ook mee te maken. Krijgen we misschien een ander soort blik. Op besef… Had te maken met Operatie Market Garden. Dat we niet per se met de auto naar allerlei daar mee samenhangende vieringen toe hoeven te kunnen. Dat je vrijheid en auto’s los van elkaar moet zien. Blik of/op besef? 

Daar nu op voortbordurend: Waar onze bevrijders, geholpen door vele Nederlanders, zich destijds niet lieten afschrikken door wat slecht weer, wordt steeds duidelijker dat onze huidige bevolking voor een groot gedeelte uit watjes bestaat. Tijdens de coronapandemie had ik eventjes de hoop dat de bewegende mens zich een beetje aan heruitvinden was. Er werd gewandeld en gefietst bij het leven. Ook bij minder goed weer. Natuurlijk omdat er niet veel anders kon, maar toch. De auto bleek minder ‘noodzakelijk’. Mijn hoop dat dit zo zou blijven vervloog snel. 

Anno 2024 zit Meierijstad allang weer ramvol blik. Bij de politiek kwam van de week het betaald parkeren op een aantal plekken in Meierijstad weer in beeld. Ik zeg: doorzetten! De enige manier om onze heilige-koe-verslaafden te bereiken, is via hun portemonnee. De rest zal ze worst wezen.
Zal wel weer protesten met zich meebrengen, maar als samenleving lopen we tegen grenzen aan. Dat moet het IK-volk toch óók een keertje gaan inzien?

Een ander prima initiatief? De aanleg van een extra fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart. Pleit Dorpsraad Zijtaart al jaren voor. Veghels Buiten, verkeer vanuit Erp en omstreken, grote uitbreidingsplannen in Veghel-noord (bij Van Schie, langs de Udenseweg), het vraagt nú om concrete stappen. 

Las dat ook onze altijd naar zijn werk fietsende stadsdichter Rick Terwindt het plan omarmde: “Fietsen maakt mensen vrolijker. Veghel is best grijs, we moeten het groene blijven zien.” Helemaal mee eens Rick! Dus…blik of besef?...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant