Martje Bertina en dochter Cindy nemen met pijn in het hart afscheid van De Knutselhut, maar 'het is mooi geweest'.
Martje Bertina en dochter Cindy nemen met pijn in het hart afscheid van De Knutselhut, maar 'het is mooi geweest'. Foto:

Martje Bertina is na bijna negen jaar ‘uitgeknutseld’: De Knutselhut gaat dicht

Algemeen 2.681 keer gelezen

VEGHEL | De Knutselhut werd negen jaar geleden feestelijk geopend. Martje Bertina (69) heeft al die jaren met plezier de hobbywinkel in winkelcentrum De Bunders draaiende gehouden. “De tijd is voorbijgevlogen. We zijn dankbaar voor de mooie herinneringen, maar het is mooi geweest. Ik stop ermee”, aldus Martje.

Het is gezellig druk bij Martje in de winkel. Aan een grote knutseltafel zitten een paar bezoekers te hobbyen. Ze zijn bezig met het maken van een aandenkertje voor de vaste klanten. Een hond dribbelt rustig door de zaak. “Ik ga het contact met al mijn vaste klanten wel missen hoor”, vertelt Martje. Toch heeft ze besloten om de deuren van De Knutselhut te sluiten. Ze vervolgt: “Ik ben bijna 70 jaar en het kost me veel energie om de winkel open te houden. Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 70ste wilde stoppen.” 


Martje Bertina en dochter Cindy nemen met pijn in het hart afscheid van De Knutselhut.

Martje runt de winkel samen met haar twee dochters Cindy en Esther en haar man Louis. Zij hebben echter allemaal ook een eigen baan en daardoor staat Martje er vaak alleen voor. “Ik heb corona gehad en dat is op mijn hart geslagen. Ik heb niet meer zoveel energie als vroeger.” Haar man Louis knikt: “Er komt veel meer bij kijken dan alleen de winkel, inkoop en administratie bijvoorbeeld. Je bent nooit klaar.”

Huiskamergevoel
Martje is al 45 jaar actief in de hobbywereld. Ze werkte onder andere bij een groothandel en bij Hobbyvoordeel in Uden. Op een gegeven moment liep ze per toeval langs dit pand op De Bunders. “Ik besloot er gewoon voor te gaan. Dat was best spannend hoor, maar ik heb er geen spijt van gehad. Al was de coronaperiode wel erg vervelend”, zucht Martje. De winkel moest dicht en de workshops konden niet langer gegeven worden. Het pand diende tijdelijk als opslag voor de huisraad van Martje en Louis. “We zijn in die periode van Mariaheide naar een tussenwoning achter de winkel verhuisd. Daarnaast hebben mijn dochter en schoonzoon het tijdelijk gebruikt als thuiswerkplek.” 


Martje en dochter Cindy halen herinneringen op. 

Ondanks deze ‘rot tijd’ heeft Martje vooral warme herinneringen aan De Knutselhut. “Het is het allemaal waard geweest. Onze kracht is het huiskamergevoel. Mensen komen langs voor een praatje en een gratis kopje thee. Ik weet zeker dat veel oudjes De Knutselhut gaan missen. Het was voor sommige echt een huiskamer.”

Knutselworkshops
Naast de verkoop van hobbyartikelen is de Knutselhut bekend van knutselworkshops voor jong en oud. “Na de coronaperiode is dat minder geworden. Dat kwam mede door mijn gezondheid, want ik deed die workshops ernaast. Dus buiten de winkeltijden. Dat was te veel van het goede”, legt Martje uit. Dochter Cindy vult aan: “De aanvragen zijn na de coronaperiode ook afgenomen. Super jammer, want we deden het met veel plezier.” Bijna negen jaar lang hebben ze genoten van alle klanten. “Of het nu vaste klanten waren of mensen die eenmalig langskwamen. We zijn iedereen enorm dankbaar.”


De Knutselhut zit tegenover Jumbo De Bunders.

Tien kleinkinderen
De fysieke winkel gaat dus dicht, maar helemaal stoppen dat wil Martje nog niet. “Onze webshop: www.knutselhutshop.nl blijft actief. Het assortiment wordt iets verkleind, maar de favoriete artikelen blijven online te bestellen.”
Vrijdag 31 mei is er van 15.00 tot 18.00 uur een kleine borrel. “En dan is het klaar. Ik ga lekker genieten van mijn pensioen. Hoe ik de tijd gaan benutten? We hebben tien kleinkinderen dus dat komt wel goed”, lacht Martje.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant