Afbeelding
Foto:

Blik of/op besef?

Column Column Hans van der Wijst 1.401 keer gelezen

Terwijl vier politieke partijen ons willen laten geloven dat ze een regering aan het vormen zijn, is het kwartet achter allerlei vage schermen vooral bezig met zichzelf. Berijden ze stokpaardjes (niet altijd hullie eige), ‘vergaderen op X’ en bedenken volslágen ónbelangrijke plannen. ‘Die eerste drie zijn duidelijk Hans, maar heb je ook een voorbeeld van dat laatste?’ Jazeker, beste lezers! 

Waar we met z’n allen wachten op een doortastende regering, blijkt het formerende clubje al enige tijd de maximumsnelheid op Neerlands snelwegen te onderzoeken. Of die weer verhoogd kan worden. Ligt momenteel op 100 kilometer per uur (behalve bij ons, langs de kanaol). Was dinsdag voorpaginanieuws. Nog geen spráke van welk zicht dan ook op milieubeleid, financieel beleid, sociaal beleid, geo-politiek beleid (oorlogen en zo), maar wél focus op met 130 kilometer per uur over onze snelwegen kachelen. Vroemmm.

Dan doen we het in Meierijstad stúkken beter! Daar lopen weliswaar alle toegangswegen ’s ochtends steevast vol met blik richting bedrijventerreinen en slibben de meeste wijken dicht omdat horden werknemers/ouders/verzorgers bang zijn voor regendruppels of dreiging daarvan. Maar…leggen we fietspaden aan, waarvan we hópen dat ze druk bereden gaan worden. Van en naar de industrieterreinen, naar scholen, naar sportscholen, naar sportclubs, naar recreatiegebieden, naar vrienden en familie. Wie wat uitprobeert, zal ontdekken dat kinderen prima per fiets te vervoeren zijn. Net als boodschappen trouwens. Wie de fietsen van tegenwoordig ziet, ziet er niet zelden forse fietstassen aan hangen. Laat de vrijkomende verkeersruimte aan hen die écht niet zonder auto kunnen. Dat geeft tevens wat lucht aan noodzakelijk vrachtwagenverkeer. 

Ik ben er van overtuigd dat onze Meierijstadse beleidsbepalers geen seconde aan het verhogen van maximumsnelheden denken. Niet in Veghel tenminste. Op nóg meer verkeersinfarcten zit niemand te wachten. Toch domineert massaal stilstaand en langzaam rijdend blik Veghel dagelijks. Vandaar dat onze gemeente meer mensen op de fiets wil. Niet voor het eerst trouwens. Ditmaal echter samen met de gemeenten in Noordoost-Brabant (RNOB). Iets met duurzaamheidsdoelen, werkgeversaanpak, fietsstimulering, gratis e-bike probeeractie, bijbehorende communicatiepakketten en zo. Mijn hoop is flinterdun. Durf wat anders te proberen. Maak eens iets (bijna) ónbereikbaar voor autoverkeer. 

Las over de 80e ‘verjaardag’ van Operatie Market Garden. De hotspots die men in wil richten. Maak die slechts toegankelijk voor wandelaars, fietsers, minder validen en…eventueel…bussen. Zelfs bij slecht weer. Hadden ze 80 jaar geleden ook mee te maken. Krijgen we misschien een ander soort blik. Op besef…

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant