Ruud Merks is fractievoorzitter van SP Meierijstad.
Ruud Merks is fractievoorzitter van SP Meierijstad. Foto:

SP Meierijstad: ‘Huurverhoging voor veel gezinnen de druppel’

Politiek 1.554 keer gelezen

VEGHEL | Vele huurders van Area, Woonmeij en BrabantWonen hebben vorige week te horen gekregen dat hun huur per 1 juli met 5,3 procent verhoogd wordt. “Vijf-komma-drie-procent! Zoveel zijn de lonen, pensioenen, AOW of uitkeringen niet gestegen in 2024. Onze fractie heeft dan ook veel reacties gekregen van boze en bezorgde huurders”, zegt SP-fractievoorzitter Ruud Merks. 

Merks vervolgt: “Ook de Woonbond deelt onze mening. Deze verhoging is gebaseerd op een gemiddelde CAO-stijging, echter lang niet iedereen kreeg de afgelopen tijd een loonsverhoging die in lijn ligt met de gemiddelde CAO-stijging. Voor veel gepensioneerden en zzp’ers geldt bijvoorbeeld dat het inkomen niet of minder steeg.” Volgens de SP is deze verhoging niet of nauwelijks op te brengen voor huurders die geen vergelijkbare inkomensstijging kregen. “Voor mensen betekent dit al gauw een lastenstijging van 30 euro per maand, dat is minstens 360 euro per jaar. Daarmee vergeleken is de stijging van de OZB kinderspel”, vindt Merks. 

Sneeuw voor de zon  
De fractievoorzitter van de SP vertelt dat verreweg de meeste huurders van Area en Woonmeij geen hoge inkomens hebben. “Beide coöperaties hebben als hoofdtaak om mensen met lagere inkomens op een betaalbare manier te huisvesten. Die betaalbaarheid verdwijnt op deze manier als sneeuw voor de zon.” Wat Merks betreft is dit echt geen sociaal gedrag. Hij denkt dat de huurverhoging de gemeente ‘indirect’ ook geld gaat kosten. “De stijging van 360 euro betekent voor veel gezinnen de druppel. Wel of niet naar de voedselbank gaan, wel of geen extra ondersteuning vanuit de gemeente”, besluit Merks.

Schriftelijke vragen
De SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Ze willen onder andere weten of het college de mening van de SP deelt dat deze verhoging van de sociale huur verre van sociaal is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant