Bee Gees Forever, de winnaar van SBS6' The Tribute: Battle of the bands, komt naar de Blauwe Kei.
Bee Gees Forever, de winnaar van SBS6' The Tribute: Battle of the bands, komt naar de Blauwe Kei.
+ TIPS

De Blauwe Kei pakt groots uit met nieuw theaterseizoen: ‘Er staan ongeveer 160 voorstellingen op het programma’

Kunst en cultuur 1.743 keer gelezen

VEGHEL | Het theaterprogramma 2024-2025 van de Blauwe Kei is bekend. Het theater op de Noordkade in Veghel presenteert een gevarieerd programma, met muziek, grote (cabaret)namen én opkomende talenten, heel veel toffe jeugdvoorstellingen en ‘anders-dan-anders’ theater. Ook wordt er dit jaar stilgestaan bij 80 jaar vrijheid én zijn er mooie plannen voor de jongste bezoekers. 

De Vrienden van de Blauwe Kei kregen dinsdagavond de primeur tijdens de jaarlijkse Vriendenavond. In het bijzijn van deze vrienden werd het nieuwe theaterprogramma gepresenteerd evenals het bijbehorende fonkelnieuwe theatermagazine. De directeur van het Veghelse theater Harry Vermeulen is blij met het nieuwe programma: “In totaal hebben we ongeveer 160 voorstellingen op de planning staan. Het aanbod wordt nog aangevuld met eventuele buitenkansjes. Ik denk dat het een gevarieerd, lekker en mooi programma is. Wij als de Blauwe Kei zijn er in ieder geval trots op.” Volgens Vermeulen komt het publiek heel graag naar de Noordkade. In het afgelopen seizoen verwelkomde het Veghelse theater ongeveer 60.000 bezoekers. “Daar zijn we hartstikke tevreden mee. Het gaat heel erg goed met de Blauwe Kei. Al gaat het ons niet alleen om het verkopen van zoveel mogelijk stoelen. Wij boeken ook voorstellingen die gezien moeten worden.” De Blauwe Kei heeft voor het seizoen 2024-2025 drie pijlers aangewezen: muziek, cabaret en jeugd.

Tips van Harry Vermeulen

 • Ilse DeLange
  “Een fantastische zangeres die al jaren hoog op mijn verlanglijstje stond. Ze zit 25 jaar in het vak en ik bij heel blij dat ze naar Veghel komt.”
 • Ons Moeder
  “Het was afgelopen zondag Moederdag dus daarom heb ik deze voorstelling ertussen gezet. Het is een ode aan ‘ons moeder’.“
 • Släpstick
  “Zij mogen niet ontbreken in mijn lijstje. Ze hebben ons theater geopend en ik ben fan van deze mannen. Ze toeren over de hele wereld.”
 • Mell & Vintage Future
  “Vorig jaar stonden ze ook in de Blauwe Kei en dat was een groot succes. We hebben haar zo snel mogelijk binnengehaald voor komend jaar.”

Jeugd
Aankomend seizoen worden er negen voorstellingen aangeboden, die gratis toegankelijk zijn voor kinderen tot en met 12 jaar. Volwassenen betalen wel een ticket. Rondom de voorstellingen wordt een uitgebreid randprogramma georganiseerd. Programmeur van de Blauwe Kei Elke Swinkels legt uit: “Wij vinden dat ieder kind uit Meierijstad en de wijde omgeving naar het theater moet kunnen. Daarom bieden we negen gratis voorstelling aan voor kinderen tot en met 12 jaar. Dit doen we op twee momenten, allereerst tijdens de Nationale KinderTheaterWeek en verder rondom onze verjaardag. Een beetje in het kader van wie jarig is, trakteert. We pakken dus groots uit voor de kleintjes.” Daarnaast is bij een aantal voorstellingen een gebarentolk aanwezig én zijn er meerdere voorstellingen zonder of met weinig woorden, zodat ook mensen die de taal niet spreken, naar het theater kunnen.
Dat is overigens niet alles, want ook kinderhelden Juf Roos en Fien & Teun komen langs, net als Monique Smit en De Kleine Zeemeermin. Wacht ’s Even is al geschikt vanaf zes maanden en de Efteling speelt een voorstelling voor iedereen boven de 1.20 meter.

Muziek
De Noordkade ademt muziek en de Blauwe Kei gaat daar komend seizoen in mee. Denk aan grootse concerten van onder andere Iris Hond, Frank Boeijen en Ilse DeLange en verschillende tributebands, het betoverende koor Anúna in de Koekbouw en MTV Unplugged in de Grote Zaal. Andere muzikale highlights zijn de terugkeer van Philzuid in de Koekbouw en het 36-koppige orkest van Cinemusic.

Cabaret
Cabaret heeft een prominente plek in de Blauwe Kei. Het programma zit dan ook vol grote namen, zoals Bert Visscher, Henry van Loon, Pieter Derks en Christel de Laat. Vermeulen: “Naast al deze grote namen is de Blauwe Kei een broedplaats voor talent. Met onder andere Valentine Tóth, Luuk Ransijn en Lotte Velvet zijn de grote talenten uit de cabaretwereld in de Blauwe Kei te vinden. Houd ze in de gaten, je gaat er nog veel van horen.”

Tips van Elke Swinkels

 • BRAM
  “Ik heb deze voorstelling op Oeral gezien. Het verhaal gaat over kunstenares Brammetje Cox uit Woensel. BRAM is een samenwerking tussen Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen, de kleinzoon van Cox. Samen duiken ze in de familiegeschiedenis van de omstreden Brabantse kunstenares.”
 • Martijn Crins
  “Crins maakte de afgelopen jaren een uitstapje als muzikant en acteur. Hij keert nu terug naar zijn oude liefde: cabaret. In 2009 won hij uit het niets de Jury- en Publieksprijs op het Cameretten Festival.”
 • Meneer Monster
  “Een jeugdvoorstelling. Het is grappig, energiek en maf. Jeugdtheater wat ook voor volwassenen heel erg leuk is.”
 • André & Dorine
  “Een weergaloze, tranentrekkende voorstelling waarin geen woord wordt gesproken. Het gaat over twee mensen die te maken krijgen met dementie.”
 • Robèrt van Beckhoven
  “Van Beckhoven behoeft geen verdere introductie. Het is altijd feest als de bakker is geweest.”

Op De Huid
Het theater aan de Noordkade biedt ook dit seizoen drie spraakmakende Op De Huid series aan, met daarin anders-dan-anders voorstellingen die je ontroeren, verrassen, vermaken, je blik verruimen of je aan het denken zetten. Inclusief een gratis randprogramma en jaarlijks excursie naar een theatermaker. Avontuurlijke theaterliefhebbers die het lastig vinden om een keuze te maken uit het grote aanbod, kunnen ook kiezen voor de Avonturenserie.

Filmhuis
Het succesvolle dansgezelschap Oxygen komt in 24-25 terug. Dansliefhebbers kunnen daarnaast onder andere genieten van ISH Dance Collective of van Glorious Bodies, dat laat zien dat leeftijd slechts een getal is. Ook filmliefhebbers komen aan hun trekken. Er zijn twaalf films geprogrammeerd in het Filmhuis, ook voordelig te reserveren in een serie.

Het Spectrum
In Het Spectrum in Schijndel biedt de Blauwe Kei komend seizoen twintig voorstellingen aan. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar. Vermeulen: “We werken nu een paar jaar samen en dat blijven we doen. Het bevalt goed. In Schijndel hebben we een bezettingsgraad van ongeveer 75 procent.” De zaal in ‘t Spectrum zit precies tussen de grote en kleine zaal op de Noordkade in.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor de Vrienden van de Blauwe Kei start op woensdag 15 mei om 17.00 uur, de losse verkoop start vrijdag 17 mei om 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op: www.blauwekei.nl.

Valentina Toth.
Ilse De Lange
Elke Vierveijzer.
Slijm Musical
Brandweerman Sam Live!
Robert van Beckhoven
Christel de Laat.
Orkest Koninklijke Luchtmacht.
Bert Visscher
Tineke Schouten
Andre & Dorine
Bouke
Henry van Loon.
Gerard van Maasakkers
BRAM
De Neehoorn
Juf Roos
Meneer Monster
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant