De eerste trapmodule wordt op z'n plek gehesen, Toon Veugelers en Dirk Munsters kijken mee over de balustrade.
De eerste trapmodule wordt op z'n plek gehesen, Toon Veugelers en Dirk Munsters kijken mee over de balustrade.

Spectaculaire en complexe hijsklus op de Noordkade: ‘Het is een bijzonder project’

Algemeen 5.471 keer gelezen

VEGHEL | Het is maandagmiddag even passen en meten op de Noordkade in Veghel. Bij de ingang van de Proeffabriek staat een enorme hijskraan. Tot en met woensdagmiddag zijn Gaffert, Bouwbedrijf van de Ven en Van der Lee Metaal bezig met het plaatsen van zes trapmodules en twee liftschachten voor The Chocolate Factory (TCF) die eind dit jaar opengaat. 

Helemaal in de nok van de NPF-toren, op de zelfbenoemde ‘mooiste schaftkeet van Nederland’, houden Dirk Munsters (projectleider inkoop en realisatie TCF), Toon Veugelers (projectleider restauratie en herbestemming bij Van de Ven) en Theo Gaffert (directeur-eigenaar Gaffert B.V.) alles nauwlettend in de gaten.


Spanning en sensatie op de Noordkade.

Het eerste gevaarte wordt maandagmiddag vakkundig op z’n plek gehesen. De andere vijf modules van ongeveer zeven ton per stuk staan achter op de Noordkade al klaar om vervoerd te worden. Daar zijn ze ook gebouwd. “Dit wordt het noodtrappenhuis en de mindervalidelift”, vertelt Veugelers. “We doen het op deze manier om de overlast te beperken. De kraan van Gaffert staat zodoende maar een paar dagen voor de deur.” De trappen en de staalplaatvloer zitten er al in. Het is eigenlijk één groot bouwpakket. Met de nodige precisie worden de modules naar boven gehesen. Veugelers: “Het is een openbare ruimte en dat maakt het wel speciaal. We hijsen bewust over de Cultuurfabriek en niet over de zandloper, omdat daar mensen lopen. De Cultuurfabriek is tijdens de werkzaamheden afgesloten voor bezoekers.”


Theo Gaffert, Dirk Munsters en Toon Veugelers.

Volgens de projectleider van Bouwbedrijf van de Ven is het realiseren van een chocoladefabriek geen alledaagse klus. “Het vergt veel aanpassingsvermogen, want je komt van alles tegen in deze toren. Daarom zijn de plannen al verschillende keren gewijzigd. Het is echt een complex project, maar dat maakt het ook weer leuk en uitdagend.” Gaffert knikt en vult aan: “Het is een bijzonder project op een hele mooie locatie. Als Veghels bedrijf vinden wij het leuk om hieraan bij te dragen.” 


De eerste trapmodule wordt omhoog gehesen. 

Drie missies
The Chocolate Factory bestaat straks uit drie missies verspreid over de NPF-toren, de gloednieuwe kas boven de Malerij en de ‘Werkplaats’. Munsters: “De bezoekers gaan straks met een attractielift naar boven. Ze komen dan uit bij de directeurskamer, helemaal boven in de NPF-toren, waar het avontuur van start gaat.” Je doorloopt de attractie als het ware af van boven naar beneden, zoals de ingrediënten van vroeger. Munsters vervolgt: “De bezoekers maken eerst een eigen hagelslagpak, daarna gaan ze naar een chocoladeproeverij en het avontuur eindigt met het realiseren van de foodbar van de toekomst.”


De gloednieuwe kas boven de Malerij is al opgeleverd.

Bij het maakproces van de reep wordt veel aandacht besteed aan voedselverspilling en duurzaamheid. “Alle missies hebben met elkaar te maken. Er zit een verhaal achter. De kinderen worden meegenomen in het sprookje van de Chocolate Factory”, besluit Munsters. Hij hoopt dat er vanaf begin september proefgedraaid kan worden. The Chocolate Factory gaat eind 2024 open voor bezoekers. Dan moet blijken of de The Chocolate Factory een attractie met landelijke aantrekkingskracht is, iets waar men op de Noordkade stiekem wel een beetje op hoopt.

Afbeelding
Theo Gaffert, Dirk Munsters en Toon Veugelers.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant