Afbeelding

Jumelage

Algemeen 521 keer gelezen

Het AD van 10 augustus 1960.

‘Aan de Nederlandse grens te Goch stond gistermiddag een missiebisschop, die ons land niet mocht binnenkomen. Het was de vijftigjarige Mgr. Van den Tillaart.

In zijn Indonesisch paspoort staat vermeld: ‘Niet geldig voor Nederland’. Zou hij desondanks toch naar Nederland gaan dan mag hij niet meer in zijn missiegebied terugkeren. Hij zal nu vlak aan de Nederlandse grens zijn vakantie doorbrengen bij zijn zuster die in de Duitse grensplaats Goch woont. Aangezien de bisschop niet naar zijn geboorteplaats Veghel kan, zullen nu vele honderden van zijn vroegere dorpsgenoten in processie naar de basiliek van Kevelaer trekken, alwaar Van den Tillaart een pontificale hoogmis zal opdragen.’

Van den Tillaart was een van de grondleggers van de jumelage Veghel-Goch. Schijndelaar Antoine van Heertum ontdekte dat men in Veghel de naam regelmatig fout schrijft, namelijk Gogh. “Mijn vrouw komt uit Goch, daarom weet ik dat zo goed. Maar als je de naam niet eens kunt schrijven, is de liefde niet zo groot…”

- Maarten van Lankvelt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant