Cor van den Tillaar en Stefan Donkers zeggen 'nee' tegen zandwinning in hun woonplaats Boerdonk.
Cor van den Tillaar en Stefan Donkers zeggen 'nee' tegen zandwinning in hun woonplaats Boerdonk. Foto:

Onrust in Boerdonk: ‘Zandwinning betekent het einde van ons dorp’

Algemeen 1.666 keer gelezen

BOERDONK | In Boerdonk weten ze het zeker. Mocht de gemeente instemmen met de plannen voor industriële zandwinning naast het dorp. Dan is het dorp ten dode opgeschreven. Daarom trokken afgelopen zaterdag zo’n vierhonderd mensen door de Boerdonkse straten. “Zandwinning aan de dorpsrand betekent het einde van Boerdonk”, vreest Cor van den Tillaar, woordvoerder van de actiegroep geenzandindustrieboerdonk.nl.

Er zijn verschillende redenen waarom Van den Tillaar fel tegen de plannen van baggeraar Koninklijke Smals is. “De verkeers-, zand- en geluidsoverlast gedurende vele decennia”, zegt hij direct. “Het baggeren duurt zo’n 25 tot 30 jaar. Vrachtenwagens rijden af en aan. Veel mensen wonen hier vanwege de relatieve rust en veiligheid. Met al die bedrijvigheid blijft daar weinig van over. Bovendien kunnen we als Boerdonk geen kant meer op als Smals aan de gang mag. We zitten dan ingesloten tussen Brainport Eindhoven, de N279 en het zandwinningsgebied. Het is dan onmogelijk voor het dorp om te groeien. Daarnaast denken wij dat vrijwel niemand zich meer wil vestigen in Boerdonk als er aan de rand van het dorp zo’n gruwelijk grote zandwinningslocatie komt. Het dorp zal langzaamaan vergrijzen en leeglopen. De school en de sportverenigingen verdwijnen en Hart van Bourdonck gaat dicht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanslag op de natuur. Zandwinning in Boerdonk zou een regelrechte ramp betekenen voor ons mooie dorpje.”

‘Nu niet, nooit niet’
Stefan Donkers, ook lid van de actiegroep, was er afgelopen zaterdag zelf bij. Hij zag mede-dorpsbewoners die zich zorgen maken en zich fel verzetten tegen de plannen van Smals. Volgens Donkers zijn de inwoners van Boerdonk zich rot geschrokken toen de plannen om zand te winnen aan de Akkerweg werden gepresenteerd. “Er is een enquête geweest en daaruit kwam naar voren dat 388 mensen tegen de plannen zijn, twee zijn voorstander van zandwinning en zeven neutraal. Daarmee heeft Boerdonk zich massaal uitgesproken tegen de plannen”, vindt Donkers.
Vrijwel alle politieke partijen hebben zich inmiddels ook uitgesproken over de grootschalige zandwinning aan de rand van Boerdonk. En wat blijkt, iedereen is tegen.


Cor van den Tillaar en Stefan Donkers zeggen ‘nee’ tegen zandwinning in hun woonplaats Boerdonk.

Toch blijft de actiegroep de ontwikkelingen op de voet volgen. Van den Tillaar: “De politiek is grillig. Wij willen dat in het komende coalitieakkoord komt te staan dat er geen zandwinning komt in Boerdonk.” Volgens de woordvoerder van de actiegroep is er nu geen duidelijk beleid. “En dat moet er wel komen. Nu is het Boerdonk, maar voor hetzelfde geld is het over een paar weken bij onze buren in Keldonk te doen. Wij kunnen er in ieder geval kort over zijn. Zandwinning aan de rand van Boerdonk is nu niet gewenst en over een paar jaar ook niet. Het is nu niet, nooit niet.”


Het protest afgelopen zaterdag.

Woningbouw
Wie een rondje door Boerdonk rijdt kan niet om de velen poster voor de ramen heen. “Er is geen draagvlak voor de plannen. Het mooiste zou zijn als er andere agrariërs interesse tonen in de grond. Boeren moeten kunnen blijven boeren. Ik vind dat we het platteland moeten koesteren. In de toekomst kan een deel, mocht het nodig zijn, worden gebruikt voor woningbouw. Zo houden we Boerdonk samen leefbaar”, besluiten Van den Tillaar en Donkers.


Veel mensen wonen in Keldonk vanwege de relatieve rust en veiligheid.
Afbeelding
Cor van den Tillaar en Stefan Donkers zeggen 'nee' tegen zandwinning in Boerdonk.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant