De kampioenen van 1960-1961.
De kampioenen van 1960-1961.

VOW trapt 75-jarig jubileumjaar in stijl af: ‘KNVB gaat onze werkwijze promoten’

Algemeen 1.536 keer gelezen

ZIJTAART | In mei 1947 ondernam een groep Veghelaren uit de Oranjewijk en Bloemenwijk het initiatief voor oprichting van een tweede voetbalclub in Veghel. Een van de initiatiefnemers, met naoorlogse verzetsmentaliteit, was Jan van Boxtel (†) uit de Oranjewijk in Veghel. De club die toen de naam al had van Veghel Oranje Wit begon aan een zwerftocht door Veghel. De gedachten dat VOW van oorsprong een oer-Zijtaartse club is blijkt een misververstand. De club kreeg in Zijtaart de ruimte om zich in het kerkdorp te ontwikkelen tot een bloeiende vereniging. Inmiddels staat VOW aan de vooravond van een trots jubileumjaar. 

Jubileumvoorzitter Arno Korsten legt het uit: “Ze hebben op diverse plekken in Veghel hun thuishaven gehad, maar steeds moesten ze weer verhuizen. Uiteindelijk zijn ze in 1953 in Zijtaart geland in het buurtschap Zondveld achter café Van der Sanden. In 1956 heeft VOW zijn intrek genomen op De Vonders waar het tot nu toe zich allemaal afspeelt. Het is lekker rumoerig in het clubgebouw van VOW waar honderden ballonnen worden opgeblazen die als decoratie op een groot net boven de kantine hangen. Onder de ‘ballonnen opblazers’ (het gebeurt nog met de mond) ontdekken we nog voormalig aanvoerder van VOW Frank Ketelaars. Het typeert de bereidwilligheid en dorpse mentaliteit van clubleden wel een beetje. Niemand is te beroerd om zijn handen uit de mouwen te steken voor de club.


Het moment van onthulling van de naam van de mascotte: @@pie.

Voortrekkers
Inmiddels is ook voorzitter Marcel Zoete aangeschoven. Zijn mantra is zeker het vrouwenvoetbal. Zoete: “We vieren in ons jubileumjaar tevens het 50-jarig jubileum van onze damesafdeling. VOW is in deze regio altijd voortrekker geweest van het voetbal voor vrouwen en meisjes. Vergis je niet we hebben hier in elke leeftijdscategorie wel een meisjesteam. Die afdeling is in 1972 opgericht, waar we in 1981 met meisjesvoetbal zijn gestart. Wist je overigens dat VOW in het bestuur en in alle commissies vrouwen hebben zitten? We zijn daarvoor door Roland Jansen van de KNVB gecomplimenteerd, ze gaan onze werkwijze promoten”, weet de VOW preses ons te vertellen.

Reünie-avond
Het wordt steeds rumoeriger, maar ook gezelliger in de kantine van VOW. Met regelmaat knalt er een ballon wat bij sommigen een heerlijke schrikreactie genereert. Het is donderdagavond en dus clubavond, het wordt steeds drukker. De teams hebben getraind als laatste voorbereiding op de wedstrijden die in het weekend gaan komen.
Zoete wil ook een oproep plaatsen voor alle oud-leden van VOW of iets met deze club te maken hebben gehad voor de reünie-avond. Personen die wellicht uitgewaaierd zijn naar anderen plaatsen. “Als mensen dit lezen noteer woensdagavond 25 mei voor Hemelvaart 2022 in je agenda of telefoon. We stellen het bij VOW zeer op prijs als ze bij deze reünie-avond aanwezig kunnen zijn. We hebben dan vijf dagen achtereen feest”, aldus de voorzitter van de jubilerende club. Korsten vult nog aan dat elk elftal van VOW zelf een activiteit organiseert: “Op die manier is elk team nog meer betrokken bij het jubileum.”


De sfeer zat er goed in.                                     

Mascotte
Afgelopen zondag, voorafgaande aan het duel met WEC, werd de naam van de mascotte en het jubileumlogo onthuld. Onderwerpen die als een rode draad door het jubileumjaar gaan lopen. Op en rond Hemelvaartsdag eind mei barst het feest los. De diverse programma’s zijn te zien op de jubileumpagina van de VOW-website.

Afbeelding
Afbeelding
Het moment van onthulling van de naam van de mascotte: @@pie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant