Fioretti-gebouw (rechts) en de Sint-Lambertuskerk (links). De eerste Zusters verhuizen op 1 en 2 mei terug naar Veghel. De rest volgt een week later.
Fioretti-gebouw (rechts) en de Sint-Lambertuskerk (links). De eerste Zusters verhuizen op 1 en 2 mei terug naar Veghel. De rest volgt een week later.

Zusters Franciscanessen maken zich op voor allerlaatste verhuizing: ‘Het voelt als een groot avontuur’

Wonen 2.629 keer gelezen

VEGHEL | Zestien van de twintig overgebleven Zusters Franciscanessen verhuizen begin mei van Annahof in Wijbosch naar het nieuwe appartementengebouw Fioretti gelegen op het Kloosterkwartier in Veghel. Dit 36 appartementen tellende complex staat op een steenworp afstand van de oude kapel van de Zusters. Het wordt voor de Zusters hun laatste verhuizing. 

De Zusters hebben wakker gelegen van alle verhuizingen. Op zeer hoge leeftijd twee keer verhuizen in twee jaar tijd hakt erin. Toch zijn ze blij dat ze begin mei terugkeren in Veghel. Dat vertelt Marieke van Grinsven, zij is coördinator kloostergemeenschap en tevens steun en toeverlaat voor alle Zusters. “Het voelt als een groot avontuur. De Zusters Franciscanessen verhuizen terug naar hun eigen plek, maar wel in een compleet andere setting. Er is geen klooster meer. Dat is voor onze Zusters best indrukwekkend. Ze zijn straks ‘gewoon’ huurders van een appartement. Dat is een flinke omschakeling. Bovendien staan het Moederhuis en de kapel in de steigers wanneer ze in Veghel arriveren.”


De ingang van het Fioretti-gebouw (rechts), dichtbij het Moederhuis en de kapel.

En dat zijn precies de twee gebouwen die de meeste nostalgie oproepen. Het Moederhuis en de kapel waren jarenlang de twee belangrijkste gebouwen voor de Zusters Franciscanessen. Van Grinsven vervolgt: “Daar ligt inderdaad de meeste emotie. In het Moederhuis en de kapel ligt de oorsprong van de congregatie. Beide gebouwen worden verbouwd en niet meer gebruikt door de Zusters. Dat is zeer emotioneel. Hun hele lief en leed hebben ze daar gedeeld.” Daarom verwacht Van Grinsven ook niet dat de Zusters van dichtbij gaan kijken hoe de verbouwing verloopt, ondanks dat ze er tegenover wonen. “Het is goed om het van een afstandje te zien gebeuren, maar we gaan niet binnenkijken. Dat doen we pas als het klaar is.”

Emotioneel
De verhuizing mag dus met recht spannend, ingrijpend én emotioneel worden genoemd. Toch vinden de Zusters het vooral fijn om weer in Veghel te komen wonen. Van Grinsven knikt: “Absoluut, het voelt vertrouwd. De Zusters hebben het Kruidvat en de Action gemist”, lacht ze. Dan serieus: “De meeste Zusters zijn al twee jaar niet meer op het kerkhof geweest.”


Annahof
De Zusters Franciscanessen hebben twee jaar in Annahof in Wijbosch gewoond. Van Grinsven blikt met een goed gevoel terug op die tijd. “We hebben het hier ontzettend goed naar onze zin gehad. Het is eigenlijk een perfecte tussenfase geweest van klooster naar Fioretti. Hier is al een transformatie in gang gezet die we straks in Veghel definitief gaan maken en uitbreiden.” In Annahof mochten de Zusters namelijk vast ruiken aan hetgeen er straks in Veghel gaat gebeuren, namelijk het samenwonen met niet-religieuzen. Van Grinsven: “Het is goed bevallen. We zijn er eigenlijk al aan gewend.” 


Alle bewoners van het Fioretti-complex kunnen gebruik maken van een gezamenlijke eet-, zit- en een stilteruimte. Van Grinsven: “Daar zijn we erg blij mee. Deze ruimtes zijn er overigens voor iedereen. Er is niks exclusief voor de Zusters, want het is geen klooster. Het is een nieuwe leefgemeenschap.”

In het begin zal dat wel even wennen zijn voor de Zusters. Toch verwacht Van Grinsven geen problemen: “Sterker nog wij hebben ons als doel gesteld om iedereen uit de woningen te krijgen om samen koffie te drinken en activiteiten te organiseren zoals kaarten, een bingo of een wandeling. Niemand hoeft zich eenzaam te voelen in Fioretti.” Volgens Van Grinsven nemen de Zusters hun nieuwe taak heel serieus. “Ze willen graag met alle nieuwe bewoners in gesprek, er wordt een verjaardagskalender gemaakt en er wordt hard gewerkt aan een welkomstpakketje met producten van lokale ondernemers.”


Fioretti
Het wonen in een appartement in Fioretti heeft veel voordelen. In en om het Kloosterkwartier zijn handige voorzieningen, zoals een wasservice. Het ontmoetingscentrum (LeefGoed) voor de wijk ligt naast de deur. Ook in Fioretti zelf is ruimte om samen invulling te geven aan ontmoeting. Zo loop je voor een kopje koffie of een praatje met medebewoners binnen in de centrale huiskamer. De zorg en ondersteuning wordt verzorgd door Laverhof. Dit is in overleg met Laverhof af te stemmen op de persoonlijke situatie. Bovendien is er 24 uur per dag iemand aanwezig voor als het nodig is.



Wonen 2.0
Fioretti is bedoeld voor zelfstandig wonende bewoners met een zorgindicatie. Bewoners en mantelzorgers zorgen er samen voor dat niemand zich eenzaam hoeft te voelen. Het motto binnen de muren van Fioretti is Samen leven, samen zorgen. Van Grinsven: “Het is belangrijk om naar elkaar om te kijken. Daar is behoefte aan en het past naadloos bij het gedachtegoed van de Zusters.” Volgens Van Grinsven zijn de Zusters zeer vooruitstrevend geweest, zeker op het gebied van zorg en onderwijs. “Kijk er niet gek van op als er door heel Nederland over een paar jaar vergelijkbare initiatieven worden opgericht als het Kloosterkwartier en LeefGoed. Het is geen verzorgingshuis of bejaardencentrum. Het is wonen 2.0 of het nieuwe wonen. Hoe je het noemen wil. Wij hopen dat dit concept bredere navolging krijgt. Het is in onze ogen echt iets waar behoefte aan is.”


Fioretti-gebouw (rechts) en de Sint-Lambertuskerk (links).

De eerste Zusters verhuizen op 1 en 2 mei terug naar Veghel. De rest volgt een week later. Naast de zestien Zusters gaan er ook drie bewoners van Annahof mee naar Veghel. Van Grinsven blijft de komende twee jaar betrokken als gemeenschapscoach binnen het Fioretti. “Ik zorg ervoor dat wij het initiatief nemen tot verbinding. Als het goed is ben ik na twee jaar in deze rol niet meer nodig. Het moet dan worden overgenomen door de bewoners.” Van Grinsven blijft uiteraard betrokken bij de Zusters totdat de laatste het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld.

Meer informatie over de huurappartementen in het Fioretti-gebouw is te vinden op: www.fiorettiwonen.nlOf neem contact op met de verhuurmakelaar Josée van Boxmeer: 0413 - 33 75 00 en fioretti@laverhof.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant