Het systeem weergegeven op de foto in een verkeerssituatie. Dit betreft een willekeurige plek, als voorbeeld en dus niet de locatie Gasthuisstraat/Middegaal.
Het systeem weergegeven op de foto in een verkeerssituatie. Dit betreft een willekeurige plek, als voorbeeld en dus niet de locatie Gasthuisstraat/Middegaal.

Gevaarlijk kruispunt in Veghel wordt aangepakt en veiliger

Verkeer en vervoer 10.435 keer gelezen

VEGHEL | Het kruispunt waar de Gasthuisstraat overgaat in Middegaal wordt in 2024 aangepakt. De gemeente laat weten dat de reconstructie van de kruising te maken heeft met de realisatie van de snelfietsroute Veghel-Uden. Na de werkzaamheden moet het kruispunt een stuk veiliger zijn dan nu.

Het kruispunt vlak bij het Veghelse sportpark is een erg gevaarlijk punt. Er zijn de laatste jaren verschillende ongelukken gebeurd en ontelbaar veel bijna-ongelukken. De gemeente laat weten dat dit heeft meegespeeld in de overweging om de kruising opnieuw in te richten. “De onveiligheid en signalen van betrokken inwoners hebben zeker bijgedragen aan het aanpakken van het kruispunt. Echter wordt de noodzaak om deze kruising aan te pakken door de realisatie van een snelfietsroute alleen maar hoger”, vertelt een gemeentewoordvoerder. 


De onveiligheid en signalen hebben bijgedragen aan het aanpakken van het kruispunt.


Slimme fietssignalering
Er worden verschillende aanpassingen gedaan aan de kruising. Een gemeentewoordvoerder somt op: “De rijstroken op de Gasthuisstraat/Middegaal worden ter hoogte van het kruispunt uitgebogen. Hiermee bereiken we dat de snelheid van het gemotoriseerd verkeer ter hoogte van de oversteek meer geremd wordt, er ontstaat extra attentiewaarde voor gemotoriseerd verkeer op fietsers ter hoogte van de fietsoversteek en fietsers hebben extra rugdekking op de fietsoversteek doordat er een midden geleider ontstaat door de rijstrookuitbuiging.”


Het kruispunt waar de Gasthuisstraat overgaat in Middegaal is een druk verkeerspunt.

Verder wordt slimme fietssignalering aangebracht. “Dit is een aanpassing in de infrastructuur die ontwikkeld is met de kwetsbaarheid van fietsers en de feilbaarheid van automobilisten als uitgangspunten. Het is een systeem dat automobilisten ondersteuning biedt voor het uitvoeren van de rijtaak bij risicovolle fietsoversteken waarbij de fietser voorrang heeft. Het systeem is dus echt gericht op het gedrag van de automobilist”, legt een gemeentewoordvoeder uit. Het systeem waarschuwt tijdig het kruisend (gemotoriseerd) verkeer. Het betreft een ‘slim’ systeem want het detecteert en volgt naderende fietsers tot en met de oversteekplaats. Op basis van de berekende aankomsttijd van de fietser tot de fietsoversteekplaats gaat de ledverlichting op het wegdek knipperen totdat de fietser de oversteekplaats volledig gepasseerd is (zie afbeelding). “Deze slimme fietssignalering realiseren we ook op de fietsoversteken bij Rietven/Busselbundersweg en Geerbosch/Vorstenbosscheweg”, voegt een gemeentewoordvoerder toe. Volgens de gemeente worden de nieuwe kruispunten op deze manier een stuk veiliger.

Planning
Het is nog niet bekend wanneer de werkzaamheden van start gaan. De gemeente hoopt de planning tijdens de inloopavond op vrijdag 12 januari te kunnen delen.

Het kruispunt waar de Gasthuisstraat overgaat in Middegaal is een druk verkeerspun
Het kruispunt waar de Gasthuisstraat overgaat in Middegaal is een druk verkeerspunt.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant