Het werd een bijzondere avond voor Monique van de Ven. (Foto Peter Kuijpers)
Het werd een bijzondere avond voor Monique van de Ven. (Foto Peter Kuijpers)
LIVEBLOG + FOTO'S & VIDEO'S

Veghelse Sport Awards voor laatste keer uitgereikt, Oeuvre Award voor Monique

Sport 4.176 keer gelezen

VEGHEL | De Sport Awards Veghel werden woensdagavond voor het laatst in de huidige opzet uitgereikt. Volgend jaar is er een Meierijstad-brede Sport Awards. Hoe dit wordt ingevuld, is nog niet bekend. De Veghelse sportkampioenen werden tijdens een rommelige avond (de techniek haperde meerdere malen) in de nieuwe theaterzaal van De Blauwe Kei op de Noordkade gehuldigd door wethouder Coby van der Pas.

21.40 uur:
Wethouder Van der Pas sluit de avond in stijl af. Ze bedankt Jan-Hein Opheij voor zijn presentatie kunsten van de afgelopen jaren. Ook Hein Timmermans, Wesselinde en Jamaa (gemeente Veghel/Meierijstad) worden in het zonnetje gezet. Hij is een van de dragende krachten achter deze awards. "Hein is altijd in touw voor de Veghelse Sport Awards. Ook beide dames hebben zich in al die jaren ingezet om deze prachtige verkiezingen te organiseren. Helemaal geweldig", besluit de wethouder van Meierijstad.

21.30 uur:
De avond wordt afgesloten met een absoluut hoogtepunt. De afscheidnemende 39-jarige Monique van de Ven krijgt uit handen van wethouder Van der Pas de allereerste en misschien wel laatste Oeuvre Award.

Monique in tranen na haar laatste wedstrijd op het hoogste niveau.

De korfbalster uit Erp weet niet zo goed wat ze moet zeggen. "Het is een complete verassing voor me. Ik wil mijn ouders en al mijn teammaten bedanken. Ik heb niks voorbereid, sorry!", aldus een blij verraste Monique.

De jury laat er geen twijfel over bestaan. Monique moest en zou in het zonnetje worden gezet. Het icoon uit de Erpse korfbalwereld verdient deze aandacht volledig. "Monique is een sieraad voor de korfbalsport en een icoon binnen de Korfrakkersfamilie. De alleskunner speelde onlangs haar zeventiende(!) nationale finale achter elkaar en behaalde haar tiende titel. Ze is misschien wel de beste vrouwelijke korfbalster aller tijden. Voor ons wel in ieder geval en daarom verdient Monique deze allereerste oeuvre award als geen ander", aldus de wethouder.

21.15 uur:
De Vrijwilliger van het Jaar 2017 is Skunk-heldin Yvette Roosjen. De jury is lovend: "Yvette ademt volleybal en is een grote en belangrijke kracht binnen Skunk." De jury prijst haar tomeloze enthousiasme, ideeën en hands-on-mentaliteit. "Een inspiratie voor alle vrijwilligers in Meierijstad."

Hein en Peter.

De Sportstimulering van 2017 gaat naar Sportcollectief Veghel (Frans Schilder, Hein Timmermans en Peter Bijvelds). De jury staat stil bij deze fantastische heren. "Hun tomeloze inzet voor de sport heeft ervoor gezorgd dat veel sportverenigingen de mogelijkheid hebben gekregen om zich nog meer op de kaart te zetten. Ook hebben zij alle kansen gegrepen om het belang van sport uit te dragen binnen de gemeente", laat wethouder Van der Pas weten. De jury is het er unaniem over eens; deze heren verdienen de Sportstimuleringsprijs.

21.05 uur:
Rik Scheenloop is Sporter van het Jaar met een beperking. De jury kan niet om de basketballer heen. Zijn passie voor de sport is aanstekelijk, zijn vriendelijkheid en bescheidenheid maken dat Rik een belangrijke spil is in zijn team. "Proficiat, Ga zo door", aldus de wethouder.
Ricky Huggers, lid van handboogvereniging De Rozenjagers uit Eerde was ook genomineerd.

20.55 uur:

Sportploeg van het Jaar is Blauw Geel 1!
Dit mag alles behalve een verrassende keuze worden genoemd. Blauw Geel 1 schoot zichzelf in 2017 de geschiedenisboeken in. Allereerst op 23 april toen Alexander Mols in de dying seconds het Prins Willem Alexander Sportpark in Veghel liet ontploffen door de bevrijdende 3-2 binnen te schieten. Blauw Geel werd door die goal kampioen in de Hoofdklasse B.

Een maand later kreeg het sprookje van de Veghelse voetballers een passend vervolg. Het keurkorps van succestrainer Niels van Casteren won in een zonnig en druk Panningen met 0-4 de bekerfinale van Gemert. Een ongekende weelde voor Blauw Geel.


Aanvoerders Emiel en Sten na het behaalde kampioenschap.

20.45 uur:
Terwijl het hopeloos mis gaat met de techniek. De filmpjes werken niet. Wordt Bibi van de Avoird gekroond tot Sporttalent van het Jaar. De keepster van Meisjes Geel-Zwart B1 is een jong talent. Ze is succesvol op landelijk niveau. Op de velden van HC Den Bosch won Bibi de landelijke shoot-out competitie, nadat ze eerst de beste van Geel-Zwart was geworden en zich via een voorronde in Tilburg wist te plaatsten voor de finale in Den Bosch. "Als keeper staat Bibi vaak op de achtergrond, maar de jury heeft besloten dat ze meer verdiend en wil haar graag met deze prijs in de spotlights zetten. Bibi, chapeau voor je prestaties en blijf zo doorgaan", vertelt wethouder Van der Pas namens de jury.

Keepster Bibi is het Talent van het Jaar.

Bibi laat onder andere voetballer Willem den Dekker (nu nog Erp en volgend jaar Gemert) achter zich.

20.30 uur:
Langlaufer Wim Ketelaars is Sporter van het Jaar 2017! De jury omschrijft Wim als een intensieve sporter van wereldformaat. Hij is dag in dag uit met zijn sport bezig. Wim is een groot voorbeeld voor de sportende senioren maar ook een inspiratie voor de jeugd. 
Karter Glenn van Berlo uit Veghel is tweede geworden. Hij zit momenteel in Italië. 

Wim kan zijn geluk niet op.

20.19 uur:
Marleen Buitenhuis (Sportalent van het Jaar 2015) van schermvereniging Porthos is jeugd Nederlands Kampioen geworden in het schermen. "Ik wil naar de top en met veel trainen moet dat kunnen. Volgende week ga ik naar het WK", aldus Marleen.
Ook Vera, het zusje van Marleen, is Nederlands Kampioen geworden in de jeugd. Ze wil graag net zo goed als haar zus worden.
Trainer Vic wordt bedankt voor zijn tomeloze inzet.
De laatste kampioen is wintersporter Ann Ketelaars. Zij is Langlaufkampioene. "Winnen gaat nooit vervelen."

De winnaars gezamenlijk op de foto.

20.10 uur:

Trainer Huy legt het eventjes uit. 

De dansers en danseressen van 2Furious worden in het zonnetje gezet door Coby van der Pas. Ze zijn Nederlands Kampioen streetdance geworden. Trainer Huy Truong is trots op zijn pupillen.

20.00 uur:
Het is nu de beurt aan Peter Meijsberg, Nederlands Kampioen steeplechase 3000 meter en zesde op het EK, en Marc van Gils, Nederlands Kampioen 800 meter en 1500 meter, twee vaste gasten van het Veghelse Sportgala. Voor Marc is het zijn vijfde titel op een rij en voor Peter zijn vierde.
Marc is niet helemaal fit en verlaat via de coulissen het podium. 

19.50 uur:
Guusje wordt vergezeld door de dames van De Korfrakkers uit Erp. Hoe kan het ook anders. Ze werden vorig jaar kampioen en ook dit jaar hebben ze de titel in de zaal alweer binnen. Toch blijft het ieder jaar weer ontzettend knap van de oranje brigade van trainer Jacques Kop Jansen.

De kampioenen van 2017.

Ook senioren 2 van de Korfrakkers worden naar voren geroepen, want ook zij sleepten de titel binnen.

19.45 uur:


Van alle kampioenen wordt Guusje Willems uit Mariaheide als eerste het podium opgeroepen. Misschien wel het grootste talent uit onze regio. De turnster werd Nederlands Kampioen op sprong (pegasus).

Guusje wordt ondervraagd door presentator Jan-Hein Opheij.

19.40 uur:
We zijn los! Wethouder van de gemeente Meierijstad Coby van der Pas opent de avond. "Het belooft een geweldige avond te worden. Ik ben trots op alle winnaars en kampioenen", zegt de wethouder. Ze vervolgt: "Het is een speciale avond. De Sport Awards gaan veranderen. Vele jaren hebben deze awards een prominente plek ingenomen. Sint-Oedenrode en Schijndel zijn al geweest. Vandaag is Veghel aan de beurt. Volgend jaar komt er een Meierijstad-brede Sport Awards. Hoe dit eruit gaat zien, is nog niet bekend. Dit gaan we samen, met onder andere de Sportraad, uitwerken. De awards van vandaag zijn daardoor wel extra bijzonder."

19.30 uur:
Het publiek bestaat uit een mooie mix van jong en oud. Ook de genomineerden zijn van alle leeftijden. De zaal wordt warm gedraaid door dj-duo Loud 'N Bright.
Voor de aanwezigen een reden om de telefoon op te bergen en te luisteren naar de muziek. Hier en daar flitsen wat camera's.
De presentatie is in handen van Jan-Hein Opheij.

De zaal loopt langzaam vol.

19.20 uur:
De prachtige nieuwe theaterzaal van De Blauwe Kei in Veghel loopt inmiddels redelijk vol. Het programma start om 19.30 uur.

19.15 uur:
De winnaars van een award moeten lid zijn van een vereniging, club of bond die is aangesloten bij het NOC*NSF. De kampioenen uit de kern Veghel die op nationaal niveau of hoger een titel hebben veroverd worden ook in het zonnetje gezet.

In het lijstje ontbreken de categorieën Sportploeg van het Jaar 2017 en de Sportstimuleringsprijs. Deze worden echter wel uitgereikt. "Over beide winnaars bestaat geen enkele twijfel. Zowel de Sportploeg als de Stimuleringsprijs kent één overduidelijke winnaar. Woensdag wordt bekend wie er met de eer gaat strijken", zo laat de jury mysterieus weten.

De genomineerden sportkanjers van 2017 zijn:

Sporttalent
Bibi van de Avoird is keepster van Geel-Zwart meisjes B1. Op de velden van HC Den Bosch won zij dit jaar de landelijke shoot-out competitie, nadat ze eerst de beste van Geel-Zwart was geworden en zich via een voorronde in Tilburg wist te plaatsten voor de finale in Den Bosch.

Willem den Dekker voetbalt nog voor RKVV Erp, maar vertrekt op het einde van het seizoen naar Gemert. Naar verluidt waren ook Blauw Geel en UDI in de markt voor de talentvolle Erpenaar. Willem is een echte liefhebber die er alles aan doet om er het maximale uit te halen.

Sportvrijwilliger
Yvette Roosjen van vvSkunk is van alle markten thuis. Haar lijst met verdiensten is eindeloos en Skunk is super blij met de inzet en kennis van Yvette. Ze is altijd enthousiast en zit boordevol nieuwe ideeën.

Karin van de Crommert is de drijvende kracht achter de Veghelse turnvereniging GTV Educa. Ze is hoofdtrainer, maar regelt bijvoorbeeld ook al jaren de instuif, het jaarfeest de clubkampioenschappen en de niveaudagen. Karin is een onmisbare kracht voor Educa.

Jet Verbruggen is al járen met hart en ziel actief voor de Korfrakkers. Op de vraag of ze iets voor de Erpse korfballers wil doen, antwoordt ze steevast 'ja'. Ze zegt dat ze het wat rustiger aan gaat doen, maar daar geloven ze in Erp helemaal niks van.

Sporter met een beperking
Rik Scheenloop zit in het G-team van basketbalvereniging Attacus. Rik is een lieve, vriendelijke en rustige jongen die zichzelf nooit op de voorgrond zet. Toch is het wel iemand die zijn teamgenoten te hulp schiet als zij iets niet begrijpen.

Ricky Huggers is lid van handboogvereniging De Rozenjagers uit Eerde. Ricky zit in een rolstoel, maar dat deert haar niets. "Wij hebben grote bewondering voor Ricky", laten ze bij De Rozenjagers weten.

Sporter van het Jaar
Veghelaar Glenn van Berlo maakt momenteel carrière als karter. Hij reed in 2017 zo sterkt dat hij dit jaar uitkomt voor het fabrieksteam van Zanardi. De karter uit Veghel tekende een contract voor één jaar en zet daarmee de volgende stap op weg naar de top in zijn jonge, maar succesvolle carrière.

Wim Ketelaars heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd door de derde prijs te veroveren bij de 30 kilometer vrije stijl tijdens de Worldloppet 'Bieg Piastow' in Polen. Een Worldloppet is een langlaufmarathon van wereldformaat, met duizenden deelnemers en met concurrentie vanuit de hele wereld. Wim is dag in dag uit bezig met zijn sport.

De winnaars worden gehuldigd in de nieuwe theaterzaal van De Blauwe Kei.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Skunk-heldin Yvette.
Frans Schilder van Sportcollectief Veghel
Hein en Peter.
Afbeelding
Het werd een bijzondere avond voor Monique van de Ven.

Uit de krant

Uit de krant