De wegwijzer schuin voor Het Raadhuis (Foto: Henk van der Voort, Vehchele).
De wegwijzer schuin voor Het Raadhuis (Foto: Henk van der Voort, Vehchele).

'Kunt u mij de weg naar Schijndel en Rooi vertellen?'

Opmerkelijk 225 keer gelezen

VEGHEL | Veghel had haar vizier al op Schijndel en Sint-Oedenrode gericht, maar nu weet men ook welke kant ze op moeten om er te komen. Dankzij de oude ANWB-handwijzer op de Markt. Medewerkers van SIEMei klommen onlangs in de ladder om de wijzers van nieuwe belettering te voorzien.

Cor van Gerwen uit 'Rooi' tekende voor het authentieke ontwerp. In zijn werkzame leven maakte hij de belettering van talloze ANWB-borden. Ook de handwijzer op het Heilig Hartplein is van zijn hand. Initiatiefnemer van de nieuwe belettering is heemkundekring Vehchele. Rolf Vonk licht toe: "De huidige handwijzer is een replica van een exemplaar uit 1933. Met de nieuwe belettering vind je de weg naar Schijndel en Sint-Oedenrode. Net als vroeger. Ook Erp heeft eindelijk een plek gekregen. Een mooi gebaar richting Meierijstad."

Hells Highway
Meerdere buurdorpen van de nieuwe gemeente staan op de wijzer. Behalve de toekomst, is ook het verleden een bron van inspiratie. "De handwijzers zijn onderdeel van de oude route Eindhoven-Nijmegen, de beruchte 'Hells Highway' in 1944." De bekende Liberation-route is nu zichtbaar in het Veghelse centrum. "Overigens zou het mooi zijn als er in de toekomst nog een oranje opzetbordje 'Amsterdam' op komt te staan", aldus Rolf. De jubilerende ANWB plaatste ze in 1933 op de voornaamste handwijzers, waaronder die op de Veghelse Markt. "Het zijn kleine details, maar ze geven historische beleving aan het centrum."

De wegwijzer schuin voor Het Raadhuis.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant