The River Aa Big Band is druk aan repeteren.
The River Aa Big Band is druk aan repeteren. Foto:

Bijzondere muzikale ontmoeting: ‘Een avond met een boeiend aanbod’

Kunst en cultuur 1.152 keer gelezen

EERDE | Een muzikale ontmoeting tussen The River Aa Big Band en Koninklijke Harmonie Orpheus. Op zaterdag 4 maart vindt er een bijzonder concert plaats in Meierijstad. Dit is een vervolg op twee eerdere, bijzonder succesvolle ontmoetingen tussen de Veghelse Big Band en Koninklijke Harmonie Orpheus in Tilburg. Het concert vindt plaats op zaterdagavond in De Brink in Eerde. 

De samenwerking tussen The River Aa Big Band en Koninklijke Harmonie Orpheus begon in januari 2020 met het Nieuwjaarsconcert, dat Orpheus organiseerde voor het thuispubliek in Tilburg en dat bleek een gouden greep. Het publiek waardeerde de combinatie van toegankelijke harmoniemuziek met jazzy swingmuziek. Een traditie leek geboren, maar helaas gooide corona roet in het eten. Inmiddels is de traditie echter voortgezet en hebben beide orkesten 15 januari wederom samen een Nieuwjaarsconcert gegeven in het Tilburgse. “Hoog tijd om dit muzikale concept ook aan ons eigen thuispubliek te laten horen en zien”, vertelt Claudia van Liempd, zangeres en saxofoniste bij de band, enthousiast. Theo Gerris, dirigent van de band en tevens eerste klarinettist en concertmeester bij Orpheus, beaamt dit en vult aan: “Het mooie van deze bijzondere combinatie is dat het beste van twee muziekwerelden bij elkaar wordt gebracht. Het wordt een avond met een heel breed en afwisselend, maar boeiend muziekaanbod.”

The River Aa Big Band
Deze Veghelse big band werd in het jaar 2000 opgericht door Sjef van Liempd. Een lang gekoesterde wens, als bekroning op een lange en succesvolle carrière in de muziek, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Na zijn veel te vroege overlijden in februari 2018 heeft, op zijn verzoek, Gerris de directie en het muzikale leiderschap met dezelfde passie en ambitie van hem overgenomen. Onder leiding van Gerris heeft de band zich de afgelopen vijf jaren verder ontwikkeld, zijn diverse EP’s opgenomen (onder andere te beluisteren op Spotify, Apple Music en Youtube) en heeft de band inmiddels meer dan 250 optredens in binnen- en buitenland mogen uitvoeren.

Koninklijke Harmonie Orpheus
Inmiddels meer dan 150 jaar geleden werd harmonie Orpheus opgericht in Tilburg, de thuisstad van dit orkest. Met een enorme staat van dienst, werd haar tijdens het 90-jarige jubileum, in 1954 het predicaat Koninklijk toegekend. Een eervolle onderscheiding, die in 2010 werd bestendigd. Sinds 2002 staat Orpheus onder muzikale leiding en directie van Hardy Mertens en werd de traditie, het veroveren van enkel eerste prijzen bij concoursen op het hoogste niveau sinds 1950, met succes voortgezet.

Optreden
Het concert van The River Aa Big Band en Koninklijke Harmonie Orpheus is op zaterdag 4 maart in De Brink in Eerde. De zaal gaat open om 20.00 uur en het concert begint om 20.30 uur. De toegang is gratis. “Kunt u er niet bij zijn, maar wil u wel graag The River Aa Big Band zien optreden, dat kan! Op zondag 16 april in Schaijk samen met Big Band 5607, op zondag 7 mei in het Warande-park in Helmond en uiteraard bij Jazz by the Sea in Domburg in het weekend van 16 en 17 september”, besluit Van Liempd. Voor meer informatie en links naar opnames van de band op Spotify, Youtube en Apple Music kijk op: www.theriveraabigband.nl.

The River Aa Big Band is druk aan repeteren.

Uit de krant