De drie genomineerden en wethouder Menno Roozendaal luisteren aandachtig naar Rick Terwindt.
De drie genomineerden en wethouder Menno Roozendaal luisteren aandachtig naar Rick Terwindt.

Eén van deze drie genomineerden wordt de nieuwe stadsdichter van Meierijstad

Algemeen 2.248 keer gelezen

VEGHEL | In de bibliotheek in Veghel zijn woensdagmiddag de drie genomineerden bekend gemaakt voor de titel stadsdichter van Meierijstad. In totaal kreeg de gemeente negen aanmeldingen binnen, daar zijn alleen Josan van den Broek uit Veghel, Cor van Casteren uit Schijndel en Brandon Versantvoort uit Den Bosch (opgegroeid in Veghel) nog van over. Op vrijdag 5 juli, aan de vooravond van Fabriek Magnifique, wordt de nieuwe stadsdichter officieel bekendgemaakt.

De gemeente Meierijstad en de bibliotheek hadden een heuse persconferentie belegd om de drie genomineerden aan het grote publiek voor te stellen. In het bijzijn van de huidige stadsdichter Rick Terwindt fungeerde wethouder Menno Roozendaal als spreekstalmeester. Hij gaf alle drie de kandidaten ruim de gelegenheid zichzelf voor te stellen en stelden ze enkele vragen. 


Cor van Casteren, Josan van den Broek, Brandon Versantvoort, Menno Roozendaal en Rick Terwindt.

Brandon Versantvoort
De eerste genomineerde is de 31-jarige Brandon Versantvoort. Hij woont momenteel in Den Bosch, maar is opgegroeid in Veghel. Versantvoort heeft op de Bundersschool en het Zwijsen College gezeten. Zijn voorliefde voor de dichtkunst is eigenlijk ontstaan uit rap. Versantvoort legt uit: “Ik vind dat elke zin een diepere betekenis moet hebben en ergens voor moet staan. Met rap is het heel vaak een trucje. Je staart je blind op het rijmen. Dichten en spoken word biedt meer vrijheid. Ja kan zeggen wat je wil zeggen en het hoeft niet te rijmen.”
Versantvoort dicht vaak over maatschappelijke problemen. “Poëten zijn de stem van het volk. Het voelt als een taak om moeilijke thema’s bespreek te maken.”

Cor van Casteren
Cor van Casteren is met zijn 65 jaar de oudste van het stel. De Schijndelaar leverde een gedicht van maar liefst 1400 woorden in. De selectiecommissie liet weten dat dit verreweg de langste inzending was.
Van Casteren heeft in zijn leven honderden liedjes, toneelstukken, musicals en gedichten geschreven. Ook is hij tijdens carnaval actief als tonprater. “Ik ben eigenlijk helemaal geen prater, maar het op papier zetten gaat me goed af”, aldus de gelegenheidsdichter. Van Casteren vindt het fijn als zijn gedichten rijmen of allitereren. Hij legt uit waarom: “Dan vinden mensen het prettig om aan te horen en de boodschap komt dan duidelijker over. Er mag veel gelachen worden, maar zeker ook gehuild.”

Josan van den Broek
De laatste genomineerde is Josan van den Broek (40) uit Veghel. De fulltime fotografe probeert via haar beelden, verhalen en gedichten de wereld beter te bevatten. Ze wil de schoonheid ervan nog beter laten zien. “Ik geloof er heilig in dat poëzie kracht, beweging en verbinding brengt”, vertelt Van den Broek. Ze hoopt de nieuwe stem van Meierijstad te worden, meer poëzie in de wereld te slingeren en Van den Broek wil de vrouw een stem geven. “Dat is hard nodig”, vindt ze.
Van den Broek schrijft de hele dag door. Ze heeft op verschillende plekken in haar huis kleine notitieboekjes liggen, zodat ze alles wat er in haar opkomt meteen kan opschrijven. Daarnaast doet de Veghelaar aan freewriten. Simpel gezegd is dat continu schrijven, dus zonder je pen van het papier te halen. “Ik zet de wekker dan op tien minuten en dan blijf ik onafgebroken schrijven. Daar pik ik de highlights uit.”


De drie genomineerden op een rijtje.

Drieduizend euro
“De stadsdichter geeft de gemeente een stem. Het is niet alleen een titel. We hechten echt waarde aan de stadsdichter”, voegt wethouder Roozendaal toe. De gemeente schakelt de stadsdichter ongeveer vijftien keer per jaar in. In totaal verdient hij of zij met het dichten zo’n drieduizend euro per jaar.

‘Drie goede kandidaten’ 
“We hebben volgens mij drie goede kandidaten. Ze benaderen Meierijstad alle drie op een andere manier. De komende periode gaan we Josan, Cor en Brandon voorstellen aan de inwoners van de gemeente Meierijstad. De grote winnaar wordt op vrijdag 5 juli op het podium van Fabriek Magnifique bekendgemaakt”, besluit Sonja van den Heuvel namens de bibliotheek.
De bijeenkomst werd afgesloten met een gedicht van Terwindt gericht aan alle drie de genomineerden. “Ik zal voor je zwijgen, mijn stem heb je”, besloot de huidige stadsdichter de middag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant