Youp van ’t Hek aan het woord tijdens een bijzonder ‘backstage’ moment.
Youp van ’t Hek aan het woord tijdens een bijzonder ‘backstage’ moment. Foto: Ad van de Graaf

Youp van ’t Hek presenteert nieuwe kunstcollectie De Blauwe Kei

Kunst en cultuur 558 keer gelezen

VEGHEL | Bij theater de Blauwe Kei op de Noordkade in Veghel presenteerde cabaretier Youp van ’t Hek zaterdagmiddag 1 oktober een bijzonder ‘backstage’ moment. Van ’t Hek opende daar het nieuwe ‘thuis’ van de Koningstheater-collectie, een serie van zo’n vijftig portretten van belangrijke namen uit de Nederlandse cabaretgeschiedenis. De schilderijen zijn gemaakt door Hanneke Gommers in opdracht van het Koningstheater.

De schilderijen logeerden na sluiting van het Koningstheater in 2012 tien jaar lang in de opslag, maar zijn nu weer in volle glorie te zien op een andere cabaret-minnende plek: het toneel van de Blauwe Kei. De collectie is de nieuwste verborgen parel van de Noordkade, want deze hangt nu op de achterzijde van het toneel in de Grote Zaal.
Van ’t Hek speelde afgelopen weekend voor de allerlaatste keer in de Blauwe Kei; na deze tour stopt hij met zijn theatershows. De zaal was dan ook twee avonden stijf uitverkocht en de bezoekers trakteerden Youp op een staande ovatie. Bij het uitlopen van de zaal kwamen zij nog iets bijzonders tegen. Op de doorgang naar De Afzakkerij hangt een speciaal eerbetoon aan Youp

De collectie
De Koningstheater-collectie bestaat uit een vijftigtal schilderijen met portretten van belangrijke namen uit de ruim honderdjarige cabaretgeschiedenis. Van Eduard Jacobs tot Toon Hermans, van Paul van Vliet tot Herman Finkers en van Theo Maassen tot Jochem Myjer. In 2006 werd het laatste schilderij gemaakt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant