Afbeelding

Brokkelbreinbrekers

Column Column Hans van der Wijst 1.151 keer gelezen

Wie bij Rijkswaterstaat beweert dat er geen files ontstaan op de A50 als de centrale Maxwell Taylor kanaalbrug in Veghel vier weken dicht gaat voor groot onderhoud, heeft waarschijnlijk een brokkelbrein. Op vliegbasis Volkel roepen dat de F-35 vliegtuigen ‘maar’ 10 decibel meer geluid maken dan voorganger F-16, en het dus best wel meevalt met de geluidsoverlast, duidt op hetzelfde euvel. 

Wie óók gegarandeerd last hebben van een brokkelbrein? Beleidsbepalers die uitventen dat aanloopstraten naar het Veghelse centrum winkelvrij moeten worden, maar niet de pandeigenaren ín datzelfde centrum aanpakken vanwege hun waarschijnlijk te hoge huurvraag, waardoor die kale plekken in het centrum júist blijven bestaan. 

Op mijn schrijfochtend zie ik Hugo de Jonge op een krantenfoto, staand achter het Tweede Kamer spreekgestoelte. Verder Pieter Grinwis (CU) en Henk Nijboer (PvdA). Grinwis zit op z’n telefoon te pielen, Nijboer lijkt met zijn gedachten eh…elders. Duidelijke gevalletjes brokkelbrein. Wat pagina’s verderop wordt onderwijsminister Dennis Wierma tijdens een debat met scholieren over wél of géén mobieltjes in de klas door Sven uit Nieuwegein op z’n vingers getikt omdat hij meermaals met z’n mobieltje bezig is. Wiersma geeft het ruiterlijk toe, maar poogt zich te verdedigen door brokkelbreinerig te zeggen dat ie ‘niet wil achterlopen’. Huh huh. 

Toen ik erover las, was ik gelijk verliefd. Wát een woord: brokkelbrein. Een pareltje! Uiteraard bedacht door een Belg. In België worden veruit de mooiste Nederlandse woorden bedacht. Daar wordt ‘ons’ Nederlands sowieso nog in ere gehouden. Brokkelbrein kwam uit de koker van de Vlaamse neuropsychiater Theo Compernolle tijdens een gesprek met Tweede Kamerleden. Vroeg me gelijk af of onze vaderlandse brokkelbreinen op dat moment op hun mobieltjes zaten. Compernolle doceerde dat kinderen die mobiele telefoons teveel gebruiken een brokkelbrein kunnen krijgen. Zich dan niet meer langdurig kunnen concentreren op één taak (zie ook Tweede Kamer), in gedachten steeds met dat ding bezig blijven. Niet vreemd dat iemand onlangs schreef: ‘TikTok is ontworpen om onze kinderen dom te houden’.

Maar mobieltjes bezorgen bijna iederéén een brokkelbrein. Door (te) snelle technische ontwikkelingen dreigen we vast te lopen in de omgang met dat uiterst bepalende apparaat. Hoogste tijd voor breinbrekers! Ook een leuk woord trouwens. Ooit bedacht voor ’t oplossen ván pittige raadsels. Hoe toepasselijk. 

Hoe breek je…op de juiste, gezondste manier…breinen die aan het brokkelen zijn? Helemaal als je weet dat de beleidsbepalers van de toekomst momenteel worden opgevoed door net zulke brokkelbreinen…

Uit de krant