Menno Roozendaal, Zuster Germana, Pieter van Dijk, John van Uden, Ina Adema en Ad van Nunen.
Menno Roozendaal, Zuster Germana, Pieter van Dijk, John van Uden, Ina Adema en Ad van Nunen.

Ina Adema en Zuster Germana bezoeken ‘t Klooster: ‘Zijtaart mag zich gelukkig prijzen’

Algemeen 1.265 keer gelezen

ZIJTAART | De MFA ‘t Klooster in Zijtaart bestaat 12.5 jaar. In de maand april wordt daar uitgebreid bij stilgestaan. Afgelopen vrijdag bracht de commissaris van de Koning en oud-burgemeester van Veghel Ina Adema een bezoekje aan de multifunctionele accommodatie, in Zijtaart nog altijd bekend als ’t Klooster.

De gemeente Veghel besloot in 2006 het klooster voor Zijtaart te behouden en gaf het een nieuwe functie. Het gebouw werd in 2011 heropend en wordt momenteel gebruikt als multifunctionele accommodatie met onder andere een basisschool, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, gymzaal, dorpshuis, bibliotheek en twee appartementen. Bijna alle Zijtaartse verenigingen maken gebruik van ‘t Klooster. “We zijn doordeweeks elke dag open en vaak ook in het weekend”, vertelt Pieter van Dijk, voorzitter van Stichting Dorpshuis Zijtaart. Naast Van Dijk zijn penningmeester John van Uden en secretaris Ad van Nunen aangeschoven. Wethouder Roozendaal is namens de gemeente aanwezig en Zuster Germana kan natuurlijk niet ontbreken.

Start van de sloop
Zuster Germana was de laatste moeder-overste van het klooster en maakte de verkoop aan de gemeente Veghel van dichtbij mee. “In 2003 kregen we te horen dat het klooster zou verdwijnen. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat het gebouw er nog staat en dat het door en voor Zijtaart gebruikt wordt. Voor ons was het belangrijk dat de christelijke waarden solidariteit en naastenliefde een plekje kregen binnen het gebouw en dat is gelukt. Onze congregatie is ontzettend blij met hoe alles zich heeft gemanifesteerd. Het Dorpshuis en ‘t Klooster zijn hetzelfde, allebei de namen worden gebruikt. Voor mij blijft het echter altijd ’t Klooster”, vertelt Zuster Germana, die in februari 2010 samen met Riny van Rinsum, destijds wethouder, de eerste muur doorsloeg. Het was de start van de sloop.


Menno Roozendaal, Zuster Germana, Pieter van Dijk, John van Uden, Ina Adema en Ad van Nunen.

Ina Adema was toen burgemeester van Veghel. Ze kan zich het proces nog goed herinneren. “De besluitvorming is geweest door het college onder leiding van burgemeester Arno Frankfort. Daarna kwam het college waar ik burgemeester van was. De sloop, verbouwing en opening heb ik bewust meegemaakt en ik ben er natuurlijk heel vaak geweest. Het Dorpshuis Zijtaart is een fantastische locatie. Het ging destijds om veel geld, ongeveer twaalf miljoen euro, maar als je kijkt naar het belang voor de samenleving. Het is het allemaal waard geweest.”

Voorbeeld
De inzet van de talloze vrijwilligers is doorslaggevend voor het succes geweest. Adema vervolgt: “Uiteindelijk heeft Zijtaart het zelf waargemaakt. Het is precies zoals Zuster Germana zegt: saamhorigheid, verbinding en er zijn voor elkaar. Het zijn kernwaarden van de Zusters en die zie je hier nog altijd terug. Zijtaart mag trots zijn op wat er staat en hoe er invulling aan wordt gegeven.”


Het ‘t Klooster in Zijtaart: een voorbeeld locatie voor andere dorpen.

Van Dijk knikt: “Zonder onze vrijwilligers houden we dit niet draaiende. We hebben zo’n zestig vrijwilligers en zonder hen is in het pand een lege huls. Het is niet in woorden uit te drukken hoe belangrijk deze mensen zijn.” Wethouder Roozendaal laat weten dat de gemeente trots is op al deze vrijwilligers. “Het is vrijwilligerswerk, maar niet vrijblijvend. Je draagt toch een bepaalde verantwoordelijkheid en soms moet je beslissingen maken. Ze verdienen alle lof.” Volgens de betrokkenen is ’t Klooster voor andere dorpen een goed voorbeeld om een dorpshuis draaiende te houden.


Hechte gemeenschap
Zijtaart is een hechte gemeenschap. Ze weten elkaar er gemakkelijk te vinden. Er is veel steun en enthousiasme voor elkaars plannen en evenementen. “We doen zoveel mogelijk in samenwerking met de plaatselijke horeca. Je moet niet in elkaars vaarwater gaan zitten. Samen ben je sterker “, vindt Van Uden.


‘We wachten op woningbouw’
Volgens Van Dijk is het wel belangrijk dat de gemeente vaart maakt met de bouw van woningen. “Er moet wel aanwas zijn. We zitten echt te wachten op woningbouw”, zegt de voorzitter van het Dorpshuis. “De demografische bedreiging is het enige waar we ons een beetje zorgen over maken.” Verder heeft de stichting geen grote plannen. Ze willen het vooral duurzaam houden.
Voor Adema was het 12.5-jarig bestaan van ‘t Klooster reden genoeg om naar Zijtaart af te reizen. “Zijtaart mag zich gelukkig prijzen met zo’n prachtig Dorpshuis. Ik vind het mooi dat jullie stilstaan bij dit jubileum. Het laat zien dat het bijzonder is. Je bent geneigd om het met z’n allen doodnormaal te gaan vinden, maar dat is het niet. Wat hier staat in combinatie met de saamhorigheid is niet vanzelfsprekend.”


In de maand april wordt uitgebreid stilgestaan bij het jubileum.

In april wordt uitgebreid stilgestaan bij het 12.5-jarig jubileum. Op vrijdag 12 april en zaterdag 13 april is het twee dagen feest. Op zondag 21 april volgt er een open dag.

Afbeelding
Afbeelding
Het 't Klooster in Zijtaart: een voorbeeld locatie voor andere dorpen.
Menno Roozendaal, Zuster Germana, Pieter van Dijk, John van Uden, Ina Adema en Ad van Nunen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant