VO Veghel algemeen directeur Barbara Baelemans tekent het manifest.
VO Veghel algemeen directeur Barbara Baelemans tekent het manifest.

Fiets-dj leidt campagne voor vaker fietsen naar het werk

Algemeen 1.084 keer gelezen

VEGHEL | De Sjees on Tour fietskaravaan deed op donderdag 1 juni Veghel aan en bezocht daar verschillende bedrijven, met het doel om meer mensen op de fiets naar het werk te krijgen. Bedrijven worden door organisator Ons Brabant Fietst gezien als een belangrijke schakel, omdat zij op verschillende manieren hun personeel kunnen aanmoedigen om vaker de fiets te pakken.

Andere steden in Brabant werden al eerder aangedaan, maar vandaag stond Veghel op de planning. Na de start op de Markt in Veghel deed de fietskaravaan allereerst het Zwijsen College aan, waar het rijdende mixpaneel van de fiets-dj meteen de aandacht van enkele leerlingen trok. De stoet werd ontvangen door directeur Barbara Baelemans, die het grote manifest achterop één van de fietsen ondertekende. “Duurzaamheid is voor ons de belangrijkste reden om medewerkers te stimuleren meer de fiets te pakken”, vertelde Baelemans. “Maar meer beweging en een betere gezondheid spelen ook een rol. We hebben al een fietsplanregeling om onze medewerkers te helpen een fiets aan te schaffen, maar die willen we graag meer voor het voetlicht brengen.” Na het Zwijsen trok de stoet, met onder andere wethouder Jan van Burgsteden, verder naar de Noordkade en GroenBezorgen.

Laagdrempelig
Het manifest vraagt bedrijven dus niet direct om een grote omslag. Etienne Lataster is de programmamanager van Ons Brabant Fietst en vertelt: “Het is een symbolisch manifest, want we willen het graag laagdrempelig houden. Voor sommige bedrijven kan het betekenen dat zij een eerste stap gaan zetten terwijl andere bedrijven wat ze al doen gaan intensiveren. Wat kun je als bedrijf doen? Je kan zorgen dat personeel een fiets kan aanschaffen door middel van een fietsplan, je kan de reiskostenvergoeding ook invoeren voor de fiets, of je kan gedrag veranderen door het moeilijker te maken om met de auto te gaan door betaald parkeren of een kleinere parkeerplaats. Je kan het zo gek maken als je wil. Het doel is om  het gebruik van de fiets aan te moedigen door zoveel mogelijk drempels weg te halen.” Tot nu toe hebben acht bedrijven in de regio Noordoost-Brabant het manifest ondertekend.

Gezonder en minder auto’s
Meer mensen op de fiets is volgens Lataster belangrijk om meerdere redenen. “Meer mensen op de fiets leidt tot een leefbaarder Brabant, gezondere en fittere medewerkers, schonere lucht en minder CO-uitstoot. Je kan wegen voor auto’s verbreden, maar besteed in plaats daarvan aandacht aan de fiets. Onderzoek heeft aangetoond dat in deze regio de helft van de automobilisten binnen 7,5 kilometer van hun werk woont en geneigd is om regelmatig te fietsen.” Zij zouden dus niet al te moeilijk over te halen moeten zijn.

Collectieve aanschaf
Ons Brabant Fietst is onderdeel van de samenwerking tussen partners, waaronder de Provincie Noord-Brabant, BrabantStad, Routebureau Brabant, BMN, BUas en de Fietsersbond. Ook op kleinere schaal in de gemeente wordt er samengewerkt. De gemeente Meierijstad, het POM en andere partijen hebben samen een programma opgezet waarmee werkgevers gezamelijk fietsen kunnen aanschaffen.


Een fiets-dj voerde de stoet aan.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant