De vier geplande windmolens van Veghel Win(d)t nabij de A50 vinden gewoon doorgang.
De vier geplande windmolens van Veghel Win(d)t nabij de A50 vinden gewoon doorgang.

College wil dat de gemeente meer controle krijgt over duurzame energie

Algemeen 774 keer gelezen

VEGHEL | Het college van B&W wil dat de gemeente meer controle krijgt over initiatieven voor de opwek van duurzame energie. Het is de bedoeling dat op die manier inwoners meer mee kunnen profiteren van opbrengsten en stukken grond een dubbele functie kunnen krijgen. Daarnaast willen zij ook een onderzoek instellen naar een lokaal investeringsplatform en naar de haalbaarheid van de opwek van zonne-energie boven parkeerplaatsen, op gevels en op reststroken.

Het college doet deze voorstellen in het nieuwe ‘Beleidskader duurzame energie opwek’. Op 25 mei buigt de gemeenteraad zich over het voorstel. In het kader staan de algemene voorwaarden die voor élke vorm van duurzame energie opwek op land gaan gelden (bijvoorbeeld zon, wind, geothermie, aquathermie, biomassa). Voor zonneparken zijn aanvullend specifieke voorwaarden geformuleerd. Het beleidskader doet géén uitspraken over concrete locaties waar zonneparken kunnen komen. Dat komt later in de nog op te stellen Toekomstvisie/Omgevingsvisie. Op die manier kan er ook rekening gehouden worden met andere opgaven als woningbouw en natuur. Meierijstad heeft als doel om CO2-neutraal te zijn in 2050 en daarvoor is opwek van duurzame energie op eigen grondgebied noodzakelijk volgens het college.

Op dit moment lopen er verschillende initiatieven voor zonneparken. Een enkele is al vergund (Mastadriehoek Nijnsel van initiatiefnemer Solisplan) en anderen bereiden hun vergunningsaanvraag voor (Schootsedijk Olland van initiatiefnemer ZonXP en Schootsedijk Olland van initiatiefnemer Statkraft). Nog anderen (Vlagheide Eerde van initiatiefnemer Afvalzorg en Sterrebos Sint-Oedenrode van initiatiefnemer OpenNRG) zijn nog in afwachting van een principe-uitspraak van het college. Die vijf initiatieven maken deel uit van de eerste tranche (pakket vergunningen) uit 2020. Voor die projecten verandert er niets als het nieuwe beleid wordt vastgesteld, zij vallen nog onder de ‘oude’ regels. Ook de vier geplande windmolens van Veghel Win(d)t nabij de A50 vinden gewoon doorgang. Het college stelt voor in 2024 en in 2026 nieuwe tranches van elk 33 hectare open te zetten voor zon op land. Daarnaast wil ze tot 2030 66 hectare uit kunnen geven, buiten de tranches om. “Op die manier zijn we flexibel om te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen en op lokale initiatieven die zich aandienen”, aldus wethouder Menno Roozendaal.

Wethouder Roozendaal kijkt met een goed gevoel terug op het participatietraject dat doorlopen is om tot het nieuwe beleid voor opwek te komen. “Het is een uitdaging om inwoners enthousiast te krijgen om mee te denken bij zoiets abstracts als een beleidskader. We hebben daarom van alles ingezet om er meer en meer diverse groepen mensen bij te betrekken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant