Elisabeth Cheylus is de nieuwe coördinator van de Voorleesexpress.
Elisabeth Cheylus is de nieuwe coördinator van de Voorleesexpress. Foto:

Voorleesexpress dringend op zoek naar vrijwilligers: ‘De kinderen hebben er echt profijt van’

Algemeen 789 keer gelezen

VEGHEL | De Voorleesexpress in Veghel is dringend op zoek naar nieuwe enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Daarom organiseert projectbegeleider Elisabeth Cheylus zaterdag 18 maart van 10.30 tot 12.00 uur in de raadzaal in de bibliotheek in Veghel een informatie- en inschrijfochtend voor mogelijke voorlezers. 

Cheylus is de nieuwe coördinator voor de Voorleesexpress in Veghel. Ze hoopt snel nieuwe vrijwilligers te vinden. “Want die hebben we hard nodig”, weet Cheylus. “Door de komst van de Oekraïense vluchtelingen hebben we veel extra gezinnen die gebruik willen maken van de Voorleesexpress.” 


Elisabeth Cheylus is de nieuwe coördinator van de Voorleesexpress.

Op dit moment heeft Cheylus 16 vrijwilligers onder haar hoede. Dit zijn actieve en inactieve voorlezers. Door corona zijn er namelijk veel vrijwilligers uitgevallen. Op dit moment wordt er in 12 gezinnen voorgelezen. “Naast Oekraïners maken ook Poolse, Marokkaanse, Turkse en Nederlandse gezinnen gebruik van de Voorleesexpress. Het doel van de Voorleesexpress is om dit jaar 40 gezinnen te bereiken. Om daaraan te voldoen hebben we 30 tot 35 vrijwilligers nodig.”

‘Lekkere hapjes’
De Voorleesexpress zorgt ervoor dat kinderen tot en met acht jaar die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Cheylus legt uit wat de vrijwilligers van de Voorleesexpress doen: “Ze hebben twintig sessies met één gezin. Je bouwt dus echt een band op. Qua planning zijn we erg flexibel. Samen met de ouders ga je lekker aan de slag met taal en (voor)lezen. De vrijwilligers vinden vooral het een-op-een contact leuk. Bovendien is het dankbaar werk.” De komst van een vrijwilligers wordt vanuit de gezinnen zeer op prijs gesteld. “Ze worden vaak overladen met lekkere hapjes”, lacht de nieuwe coördinator voor de Voorleesexpress.

Taalvaardigheid
De Voorleesexpress is een doorlopend programma, dus zowel gezinnen als vrijwilligers kunnen ieder moment instappen. Volgens Cheylus speelt de Voorleesexpress een belangrijke rol. “Het vergroten van de taalvaardigheid onder kinderen is superbelangrijk. Daar hebben de ze de rest van hun leven profijt van.”
Cheylus laat weten dat veel deelnemers van De Voorleesexpress terugblikken op een succesvol traject. “Ik ben zelf aanwezig bij de evaluaties. Je ziet kinderen sprongen maken in de taalvaardigheid. Ze hebben er echt iets aan.”

Vrijwilliger worden voor De Voorleesexpress? Neem contact op met Elisabeth Cheylus via: veghel@voorleesexpress.nl of 0657961442.

Elisabeth Cheylus is de nieuwe coördinator van de Voorleesexpress.
Elisabeth Cheylus is de nieuwe coördinator van de Voorleesexpress.

Uit de krant