Jarne Hagelaars (24) is bezig met de verfilming van het verhaal van zijn opa en oma, het speelt zich af in Veghel.
Jarne Hagelaars (24) is bezig met de verfilming van het verhaal van zijn opa en oma, het speelt zich af in Veghel.

Erpse regisseur maakt aangrijpende film: ‘Plotseling kwam de dood heel dichtbij’

Algemeen 4.803 keer gelezen

ERP/VEGHEL/UTRECHT | De Erpse regisseur Jarne Hagelaars (24) is samen met een groepje enthousiaste jonge filmmakers bezig met het realiseren van de film Lieve Piet.

“Het verhaal dat we gaan verfilmen is een echt Veghels verhaal”, verklapt Hagelaars. De filmmaker is afgestudeerd aan het SintLucas als audiovisueel specialist. Nu is de in Erp opgegroeide regisseur tweedejaars student op de Hoge School van de Kunsten Utrecht. Zijn nieuwe project heet Lieve Piet. Een korte fictiefilm van 25 minuten.


De Erpse regisseur Jarne Hagelaars (24).

Hagelaars legt uit waar de film overgaat: “Het is een realistisch drama met een vleugje romantiek. De film wordt verteld vanuit Ria, een huisvrouw van middelbare leeftijd uit Veghel. Na het overlijden van haar man verliest ze alle hoop om verder te gaan. Ze heeft naast haar kinderen niks meer waarvoor ze leeft en wil niks liever dan weer bij haar man zijn.” Doordat de Veghelse Ria zich vastklampt aan het verleden komt ze in steeds diepere fysieke, mentale en financiële problemen. Tot overmaat van ramp moet Ria op een gegeven moment ook nog uit haar huis. Hagelaars vervolgt: “De plek waar alle herinneringen aan haar man zijn en dus haar laatste connectie met hem. Ria moet inzien dat ze niks meer kan doen om hem terug te brengen. Dat ze zijn verlies moet accepteren en met hem in gedachten door moet gaan met haar leven. Piet zijn herinnering leeft niet voort in de spullen of in het huis, maar juist in haar hart, haar herinneringen van mooie momenten.”

Waargebeurd verhaal
De film Lieve Piet is een waargebeurd verhaal. “Piet is mijn opa en Ria mijn oma. Het verhaal heeft zich afgespeeld in Veghel in de Waalstraat (nu de Rijnstraat)”, weet Hagelaars. De jonge regisseur laat weten hoe hij in aanraking kwam met het verhaal. “In 2009 is oma overleden. Mijn moeder en tante kregen toen een hoop dagboeken van haar in handen.” Bijna tien jaar later kwam Hagelaars ze tegen en begon hij te lezen. “Ik zag er meteen een film in. In Drenthe hebben we een karakteristiek huis gevonden, helemaal in de jaren negentig stijl. Verder gaan we filmen in de Erpse kerk en een ziekenhuis.”

Moeilijke beslissingen
Het verhaal gaat over rouw, familie en liefde. Deze liefde is op verschillende manieren terug te zien in de hele film. Hagelaars: “Zo blijft Ria de onvoorwaardelijke liefde voor haar overleden man altijd houden. Uit liefde houdt ze hem bijna levend en blijft ze hangen in de herinneringen aan hem. Ook liefde voor familieleden is een belangrijk thema in de film. In moeilijke tijden moet je er voor elkaar zijn en elkaar steunen. Zo moet je soms moeilijke beslissingen voor de ander maken omdat je van diegene houdt. Ook rouw en het verwerken van een trauma is een belangrijk thema in de film.”


Een foto van de trouwdag van Piet en Ria.

Een zwaar onderwerp geeft de 24-jarige regisseur toe, maar wel een verhaal dat voor veel mensen herkenbaar is, denkt hij. “Iedereen is wel eens een geliefde verloren en daar verdrietig om geweest. Ik wil wel benadrukken dat het geen trieste film is. Liefde kan ook prachtig zijn. Dat komt zeker terug in Lieve Piet. Het is een mooi, herkenbaar verhaal.”
Voor Hagelaars kwam ‘de dood’ onlangs dichterbij dan hij zou willen. Zijn moeder kreeg kanker. “Ze is gelukkig kankervrij nu, maar het is een onzekere en verdrietige periode geweest. Mijn moeder kreeg kanker op bijna dezelfde leeftijd als mijn opa toen hij eraan overleed. Plotseling kwam de dood heel dichtbij. De afgelopen periode heeft me daarom ook bepaalde inzichten gegeven. Het verliezen van iemand die zo dicht bij je staat lijkt me ondraaglijk en heel moeilijk te verwerken. Maar ondertussen moet je genieten van elke dag en dankbaar zijn met de mensen om je heen. Zeggen wat je tegen ze wil zeggen en zeggen dat je van ze houdt. Want hoe zwaar het leven nu soms eenmaal is, je moet door.”


‘Het leven zonder jou heeft geen zin meer’ - schrijft Ria in haar dagboek.



‘Het is oké om te rouwen’
Dit is een gevoel wat Hagelaars ook bij de kijker wil overbrengen. “Als iemand is overleden is diegene niet per se helemaal weg. De herinneringen zullen altijd blijven en stukjes van die persoon zitten in naasten zoals vrienden en familie. Door ze overal mee te nemen in gedachten en over hen te blijven praten, hoe moeilijk dat ook is, blijven ze een beetje bij je. Ook wil ik aan de kijker laten zien dat het oké is om te rouwen en verdriet te hebben, zolang dit niet je eigen gezondheid en leven te veel gaat beïnvloeden.”

Crowdfundingsactie
Het project van Hagelaars steunen kan via een speciale crowdfundingsactie. De Erpenaar laat weten waar hij het geld voor nodig heeft: “Naast apparatuur en reiskosten hebben we geld nodig om de film aan te kleden. Art speelt een grote rol in de film, omdat het verhaal zich in 1940, 1960 en voornamelijk in 1990 afspeelt. Met jullie donaties wordt het mogelijk om het verhaal van Ria te vertellen”, vertelt Hagelaars. De première van de film is eind juni. “Het lijkt me leuk om de film in Utrecht, daar studeer ik, en in Veghel, de plek waar Piet en Ria jarenlang hebben gewoond, te vertonen.” De film word volledig gemaakt door studenten. Ze doen dit vanuit passie en krijgen hier niet voor betaald.

De crowdfundingsactie is te vinden via: www.voordekunst.nl/index.php/projecten/14986-lieve-piet..


Jarne
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant