Een indicatie van hoe de speeltuin eruit komt te zien. Dit beeld is niet bindend.
Een indicatie van hoe de speeltuin eruit komt te zien. Dit beeld is niet bindend.

In Boerdonk willen ze graag een nieuwe speeltuin: ‘Unaniem gesproken over een prachtig idee’

Algemeen 727 keer gelezen

BOERDONK | De werkgroep ‘Natuurlijk Spelen in Boerdonk’ realiseerde eerder al een kabouterbos, maar nu is het tijd voor het project waar de werkgroep eigenlijk voor is opgericht: de ontwikkeling van een natuurspeeltuin. Pieter Swinkels, een van de vijf leden van de werkgroep, hoopt dat de speeltuin voor de zomer van 2023 in gebruik genomen kan worden. “Het initiatief komt uit Boerdonk zelf. Er is vraag naar een dergelijke speelplek”, weet Pieter Swinkels. Het plan om een natuurspeeltuin te realiseren leeft al langer in Boerdonk.

Het idee voor een natuurspeeltuin komt eigenlijk van het dorpsraadslid Helmi van Asseldonk. “De ruimte achter de dierenweide is echt een zooi. Dat past niet bij dit prachtige stukje Boerdonk. Helmi kwam met het idee om er een speeltuin van te maken. De dorpsraad, waar ikzelf ook deel van uitmaak, de Corneliusstichting (onder andere verantwoordelijk voor het groen rond Den Hazenpot) en de kinderen waren erg enthousiast. Er werd unaniem gesproken over een prachtig idee”, legt Swinkels uit.

Kabelbaan
Door de coronaperikelen duurde het maken van plannen iets langer dan gepland. Wel werd er in de tussentijd een Kabouterbos gerealiseerd. Swinkels: “Dat hebben we er tussendoor even gedaan. Na de coronaperiode zijn we gaan brainstormen over de natuurspeeltuin en wie moesten we daar wel bij betrekken? De kinderen natuurlijk! Zij zijn immers de gebruikers.” De Boerdonkse kinderen zaten vol met goede ideeën. Een aantal speeltoestellen kwamen steeds terug. “Een waterpompje, kabelbaan en zandbak. Deze hebben we meegenomen in onze tekeningen. Het zijn wel prijzige toestellen, maar onmisbaar volgens de kinderen”, vervolgt Swinkels.

Flinke donatie
Het traject van plannen, tekenen en overleggen met de Boerdonkse kinderen is inmiddels achter de rug. Swinkels: “We zijn nu bezig met de funding van de speeltuin. Doel is om 60.000 euro binnen te halen om Boerdonk een fantastische speeltuin terug te geven. Dat bedrag hebben we ook echt nodig.”


Pieter Swinkels op de plek waar de speeltuin gaat komen.

De werkgroep hoopt het geldbedrag bij elkaar te sprokkelen doormiddel van donaties. Swinkels legt uit: “We zijn al aardig op weg. Zo hebben de kinderen zelf een sponsorloop gehouden. Dat leverde 1250 euro op. Daarnaast hebben we een flinke donatie van de Rabobank (7500 euro) ontvangen. Andere verenigingen/stichtingen hebben reeds toegezegd een nader te bepalen bedrag te sponsoren. Ik verwacht dat we een kwart van het benodigde bedrag al binnen hebben.” Lekker meegenomen natuurlijk, maar nog lang niet voldoende. Swinkels lacht: “Klopt, maar we aanvragen bij fondsen als VGZ-fonds en Jantje Beton zijn pas net de deur uit. We hopen daarmee rond de jaarwisseling het volledige bedrag binnen te halen.”

Ezels
Het bedrijfsleven wordt niet aangeschreven, althans nog niet. “Ik verwacht niet dat dat nodig is, maar als we het geld niet bij elkaar krijgen is dat zeker een optie. Contact opnemen met ons mag altijd”, zegt Swinkels. De werkgroep hoopt dat de speeltuin voor de zomer van 2023 gereed is. Er komen in totaal negen à tien speeltoestellen te staan.
Swinkels is blij dat initiatief breed wordt gedragen in Boerdonk. “We willen het dorp graag aantrekkelijker maken. Daar hoort een aantrekkelijke speelvoorziening bij. Er liggen een Boerdonk een paar speeltuintjes, maar niet zoals dit idee.” Met de natuurspeeltuin erbij moet de verblijfslocatie achter Den Hazenpot nog aantrekkelijker worden. “Er komen nog wat bankjes en een picknicktafel bij. Het wordt echt een ontmoetingsplek voor jong en oud”, besluit Swinkels terwijl een van ezels in het dierenverblijf een kijkje over de balustrade neemt.

Doneren kan via: crowdfundingvoornatuur.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant