De gemeente laat weten dat er verschillende redenen zijn waarom de toiletten eind 2022 nog niet gereed zijn.
De gemeente laat weten dat er verschillende redenen zijn waarom de toiletten eind 2022 nog niet gereed zijn.

Realisatie van openbare toiletten in Veghel verloopt moeizaam

Algemeen 578 keer gelezen

VEGHEL | De realisatie van openbare toiletten in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel verloopt in elke kern verschillend. In de raadsvergadering van 8 juli 2021 is het amendement ‘Hoge Nood’ aangenomen. Dit amendement geeft het college opdracht tot het realiseren van openbare mindervalidetoegankelijke toiletten in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Het gaat volgens het college niet lukken om voor het eind van het jaar in elke kern een openbaar mindervalide toegankelijk toilet dat 24 uur per dag beschikbaar is te realiseren. Vooral in Veghel gaat het moeizaam. 

In Veghel had de gemeente Meierijstad de bestaande toiletruimte in IJssalon Matteucci op de Markt op het oog. In het verleden was hier een openbaar toilet aanwezig. “Echter heeft de uitbater van Matteucci aangegeven de vestiging van een openbaar toilet niet wenselijk te vinden. Daarna is gekeken naar nieuwe locaties. De bibliotheek in Veghel biedt momenteel al openbaar toegankelijke en mindervalidetoiletten aan in het centrum van Veghel tijdens openingstijden. De mogelijkheid om deze toiletten 24/7 toegankelijk te maken is niet wenselijk en gaat financieel uit de pas lopen. Dit is een tijdelijke oplossing”, vertelt burgemeester Kees van Rooij namens het college van burgemeester en wethouders. Momenteel zoekt de gemeente naar een structurele oplossing voor een mindervalide, 24/7, toegankelijk toilet.

Schijndel
In Schijndel gaat het een stuk beter met de realisatie van een openbaar toilet. In de Glazen Boerderij wordt namelijk zo’n toilet gerealiseerd. De benodigde contracten met de eigenaar zijn gereed en kunnen getekend worden. Binnen de Glazen Boerderij wordt de huidige containerruimte in gebruik genomen. Hiervoor in plaats wordt het met een opstalrecht mogelijk een ondergrondse container te plaatsen. Deze ondergrondse container is in beginsel bedoeld voor de huurders van ruimten in de Glazen Boerderij. De uitvoering van de bouw van het toilet vindt volgens planning plaats vanaf week 43 en is naar verwachting gereed voor week 52. Dit toilet is 24 uur per dag toegankelijk. Buiten openingstijden van de Glazen Boerderij zal het toilet toegankelijk worden gemaakt middels een systeem waarbij gebruikers tegen een kleine vergoeding gebruik kunnen maken van het toilet.
“Naast deze 24/7 optie hebben we via het Stimuleringsfonds Toegankelijkheid een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een mindervalide toilet door Draad en Daad op Plein 1944 10 die naar verwachting in december geopend gaat worden”, laat de burgemeester van Meierijstad weten.

Sint-Oedenrode
In Sint-Oedenrode zijn er verschillende locaties onderzocht. Onder andere de Martinuspassage, het voormalige Rabobankpand en het Kapittelhof. De gemeente meldt dat geen van deze locaties geschikt is voor een inpandige of externe oplossing. Een kostentechnische overweging.
BrabantZorg heeft aangeboden mee te denken in een oplossing en heeft een locatie op het perceel van Odendael voorgesteld. De beoogde locatie bevindt zich aan de Neulstraat tegen het trappenhuis en betreft een aanbouw. Odendael is in eigendom van BrabantWonen. Op dit moment heeft de Gemeente Meierijstad een mondeling akkoord met BrabantZorg en BrabantWonen, de benodigde contracten worden opgesteld. Deze locatie heeft de bestemming wonen met aanduiding tuin. Hierdoor is een vergunningsprocedure nodig om de aanbouw te kunnen realiseren.

Vertraging
De gemeente laat weten dat er verschillende redenen zijn waarom de toiletten eind 2022 nog niet gereed zijn. “Eind 2021 en begin 2022 waren er nog verschillende beperkingen en restricties rondom het fysiek bijeenkomen en bezoeken van locaties vanwege COVID-19. Hierdoor heeft het project vanaf het startmoment vertraging opgelopen”, legt Van Rooij uit. Hij vervolgt: “Dit amendement vraag om extra capaciteit van onze organisatie die moeilijk te vinden is. Bovendien vraagt het realiseren van een toilet in bestaande gebouwen om maatwerk en dus tijd.” Daarnaast is de gemeente afhankelijk van externe partijen die niet altijd mee willen werken aan de realisatie van een openbaar toilet.

Planning
De planning van de verschillende kernen verloopt, zoals hierboven genoemd, verschillend. Naar verwachting is de realisatie van het toilet in de Glazen Boerderij in Schijndel eind van het jaar gereed.
In Sint-Oedenrode wordt in het laatste kwartaal van 2022 de vergunningprocedure in gang gezet. De benodigde contracten met BrabantWonen en BrabantZorg zijn op dat moment getekend.
De realisatie van het 24/7 bereikbaar, openbaar mindervalidetoegankelijk toilet in Veghel is niet haalbaar voor het eind van 2022. Als alternatief zijn de toiletten in de bibliotheek tijdens openingstijden toegankelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant