Meester Jansen met zijn vrouw op de derde reünie in 2015.
Meester Jansen met zijn vrouw op de derde reünie in 2015. Foto:

Reünie van klas S3 van LTS Veghel

Algemeen 638 keer gelezen

VEGHEL | Thieu Arts, Kees Reijbroek en Mari v/d Sangen organiseren op vrijdag 23 september de vierde reünie van S3 van LTS Veghel. Deze keer zonder hun geliefde meester Dries Jansen, die in 2019 overleed.

In 1953 startte aan de Spoorlaan 16 in Veghel de Gemeentelijke Ambachtsschool. Dit werd daarna LTS en TSV, en van 1999 tot 2009 het Fioretti College. Het verlaten schoolgebouw werd het doelwit van vandalisme en inbraak en de gemeente besloot om het grootste gedeelte te slopen.
De lange gevel aan de spoorlaan werd door aannemer van de Ven omgebouwd tot studio’s en loftwoningen. Een jong stel en een alleenstaande deelden in 2021 het oude schilderslokaal van klas S3.

Diploma
In 1964 begonnen 29 leerlingen aan hun laatste jaar opleiding schilderen van de LTS in Veghel. Mijnheer Jansen was in het tweede en derde jaar hun meester, en daaruit ontstond een goede vertrouwensband. “De leerlingen fietsten naar school vanuit Wilbertoord, Berlicum, Son en alle dorpen daartussen”, zegt Thieu. Klas S3 behaalde in 1965 het diploma schilderen. Hierna ging iedereen zijn eigen weg, de meesten vonden werk als schilder in de bouw. Sommige volgden in de avonduren de Schilderschool St. Lucas in Boxtel om zelfstandig een bedrijf te starten of over te nemen.
“Enkelen hebben na jaren de kwast aan de wilgen gehangen en kozen voor een ander beroep,” vertelt Kees. Twee leerlingen emigreerden, Huub Verstegen startte een bedrijf in het telen van snijbloemen in Nieuw Zeelandm en Ben van Rooy vertrok naar China. Vier leerlingen zijn in de loop der jaren overleden.  

Meester Jansen
De eerste reünie werd in 1979 gehouden in Boekel, de tweede en derde in Veghel. Een belangrijke gast op deze reünies was steeds hun meester ‘mijnheer Jansen’ uit Veghel. Hij beschreef S3 als een trubbelige klas, maar wel de fijnste uit zijn loopbaan. “Jullie zijn en blijven mijn jongens”, zei hij in een toespraak. “Tijdens elke reünie genoot hij van het weerzien en van de talrijke anekdotes”, zegt Mari. Op zaterdag 23 maart 2019 is meester Dries Jansen op 92-jarige leeftijd overleden.

Vierde reünie
De vierde reünie was gepland in 2020, 57 jaar nadat de klas samen het schildersvak leerde, maar dit ging wegens corona niet door. Thieu, Kees en Mari hebben de organisatie weer op zich genomen. Negentien leerlingen zullen aanwezig op 23 september, zelfs Ben van Rooy uit China is erbij! Onder het genot van koffie, gebak en drankjes worden herinneringen en anekdotes opgehaald. Wilco, de zoon van mijnheer Jansen, zal indien mogelijk met zijn echtgenote op de reünie aanwezig zijn.

Uit de krant

Uit de krant