Afbeelding

De Verloren Overwinning 1944

Algemeen 478 keer gelezen

VEGHEL | Onlangs verscheen het tweede deel van ‘Arnhem 1944, een historische slag herzien’ van Christer Bergstrom. Net als in deel één komt ook in deel twee Veghel uitgebreid aan bod.

Christer Bergström (1958) staat bekend als dé expert op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft inmiddels over dit onderwerp 31 boeken op zijn naam staan. Deel 2 is een compleet nieuwe kijk op Operatie Market-Garden, de grootste airborne-operatie in de Tweede Wereldoorlog. Met onder andere de slag om Arnhem, de gevechten in Nijmegen/Veghel en de tankslag om Overloon.

Uit het boek:
Net toen de situatie het meest kritiek was voor de Amerikanen en de Britse tankbemanningen, kwam er een bevel: ‘Terug naar Veghel!’ De Duitsers hadden aangevallen vanaf de oostkant van de Club Route, ten noorden van de Zuid-Willemsvaart! De Duitse aanvalsmacht bestond uit delen van Panzer-Brigade107, de SS-soldaten van Hauptsturmführer Richter en twee pas aangekomen eenheden: SS-Panzerjäger-Abteilung10 en een vervangend infanteriebataljon, Grenadier-Ersatz- und Ausbildungs-Bataillon16 (van Division180). Er brak paniek uit bij de geallieerden.”

Market Garden
Eerdere boeken over operatie Market Garden eindigen vrijwel altijd met de evacuatie van de Britse Airborne-troepen uit Oosterbeek - wat verhult dat operatie Market Garden destijds in wezen als een groot succes moest worden beschouwd. Volgens de uitgever is dit boek een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in deze operatie en voor wie niets wil missen aan nieuwe inzichten in deze fascinerende episode in de Tweede Wereldoorlog.

Boekhandel Schellen
Koop ‘Arnhem 1944, een historische slag herzien. Deel 2: De Verloren Overwinning’ nu bij Boekhandel Schellen in Veghel.
Het boek van Bergstrom telt vierhonderd bladzijden en kost 32.50 euro.


Schatgraven in Veghel

VEGHEL | De kindervakantieweek Schatgraven is dit jaar van 1 augustus tot en met 4 augustus van 12.30 uur tot 17.00 uur. Schatgraven wil op speelse wijze kinderen kennis laten maken met het evangelie. Ieder jaar staat Schatgraven in het teken van een specifiek thema. Dit jaar is het thema ‘Sprong in het diepe’. “Het thema en onze visie wordt door middel van muziek, dans, toneel, spelletjes en creatieve workshops aan de kinderen meegegeven”, meldt de organisatie.

Schatgraven is een kindervakantieweek voor de kinderen die na de zomervakantie naar groep 3 tot en met 8 van de basisschool gaan. En wordt onder andere georganiseerd door de Christelijke gemeente de Levensboom in Uden.

Op donderdag blijven de kinderen eten en zijn ’s avonds geïnteresseerden om 18.45 van harte welkom om te komen kijken wat de kinderen deze dagen gedaan en gemaakt hebben.

Voor meer informatie en/of aanmeldingen kijk op: www.schatgraven.org. De kosten zijn voor de hele week 8 euro per kind.

Uit de krant