Jan van Hoof op de plek waar vrijdag 22 juli Fabriek Magnifique gaat losbarsten.
Jan van Hoof op de plek waar vrijdag 22 juli Fabriek Magnifique gaat losbarsten.

Fabriek Magnifique heeft programma nagenoeg rond: ‘We hebben een lokaal en veelzijdig programma’

Algemeen 2.830 keer gelezen

VEGHEL | Jan van Hoof is trots op het programma van de tiende editie van Fabriek Magnifique. De artistiek leider van het Veghelse art en food festival spreekt van een ‘veelzijdig en lokaal’ programma. Fabriek Magnifique is op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juli op verschillende locaties in Veghel.

Het Fabriek Magnifique-terrein strekt zich uit van het centrum tot en met de Noordkade. Daar tussenin wordt vrijwel iedere ruimte benut. Van Hoof somt op: “Julianapark, bibliotheek, Markt, centrum, Molenstraat, Kloostertuin, Hoogstraat, Klondike, Heilig Hartplein en de Noordkade. De tiende editie wordt daarmee groter dan voorgaande edities. Het moet extra feestelijk worden en verrassender dan ooit.” Fabriek Magnifique duurt 3 dagen, maar het weekend begint voor het publiek al op donderdag met het prachtige Concert aan de Haven, de feestelijke viering van 200 jaar ZuidWillemsvaart. Het Fabriek Magnifique programma is nagenoeg rond. Van Hoof: “ De Noordkade (met onder andere een optreden van Emma Heesters) en het centrum hebben een eigen programma. Ik zal er wat andere pareltjes uitlichten”, aldus Van Hoof.

Vrijdag
Op vrijdag staan onder andere Nona uit Uden, Lawson uit Veghel en Roodriks uit Mariaheide op één van de drie grotere podia in het Julianapark. “Wij vinden het leuk om lokale talenten een kans te bieden. Join Us, de organisatie die zich inzet om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan, krijgt een eigen plek in het Julianapark. In de Literatuin bij de bibliotheek zijn onder andere optredens van storytellers en is er een Silent Cinema. Daar wordt de film Hugo vertoond. Een film zonder dialogen met alleen maar muziek die te volgen is via een groot scherm en een koptelefoon. Alderliefste treedt op in de Molenstraat en op de Markt staan bandjes gepland.”

Zaterdag
Diversiteit speelt op zaterdag een hoofdrol. Het Bosch Philharmonisch, Bossche opera en Osse opera spelen een opera van Mascagni. Giovanca brengt een ode aan Diana Ross en Repop speelt wereldberoemde covers. Van Hoof: “Drie optredens die compleet van elkaar verschillen, maar samen een te gekke combi vormen. Dat is waar Fabriek Magnifique voor staat.” Op zaterdag is verder veel theater in het park. In vier tenten worden er doorlopend voorstellingen gespeeld.

Zondag
Kinderen kunnen zondag terecht in de Kloostertuin. Daar bezorgt Hakim, bekend van Sesamstraat, de kids een onvergetelijke middag. “Onze eigen Wilma Bierens opent de zondag met het ontbijtconcert gevolgd door een optreden van concertpianist Rik Kuppen, ook uit Veghel. ‘s Middags geven Mercy John en een speciale gast een optreden. De avond wordt afgesloten door Roel van Velzen.”


Tijd
Het thema van deze editie is Tijd. Dat zie je overal terug: op de theaterboulevard met voorstellingen over
stenentijd en knuffeltijd. En ook het pianoconcert door Rik Kuppen past in dit thema. Tijdens het vroegere Slokdarmfestival in 2008 speelde hij op de vleugel van Wibi Soerjadi in diens voorprogramma. Hij was toen ongeveer veertien jaar. Door de tijd heen is hij een gevierd pianist geworden, hij won het prinses Christina Concours en speelt nu op internationale podia. “Zo is Fabriek Magnifique ook een springplank voor jong talent. Het wordt weer een prachtige editie. We zijn er ongelooflijk trots op dat we er, samen met alle vrijwilligers, bedrijven, de gemeente en culturele partners, een boeiend, verrassend én gratis festival van maken. We wensen alle bezoekers, van jong tot oud, een heerlijk, inspirerend en betoverend festival toe”, aldus Peter van de Snepscheut, voorzitter van Fabriek Magnifique, en Jan van Hoof, artistiek leider.


Buikorgelist
Er zijn verder ook kunstvormen die het hele weekend te bewonderen zijn. Zo exposeert kunstenares Jolanda van Doorn bij TwoWork en Carin Simons zet de hele Hoogstraat op z’n kop met grote kunstwerken en hangt een silo op de Noordkade vol met een indrukwekkend netwerk van breisels. “Op de parkplaats tegenover de oude Gamma komt een aparte stage en René Hildesheim is het hele weekend in de weer met Circus Caps. DatWatBlijft is een varende expositie, gelegen onder de brug. Wie je ook op verschillende plekken gaat zien is stadsdichter Rick Terwindt.” Naast de grote publiekstrekkers en de lokale helden is er ook veel ruimte voor het onbekende. “Henk Peters bijvoorbeeld. Hij is buikorgelist. Fotoclub Veghel is sinds lange tijd weer terug tijdens Fabriek Magnifique en wat dacht je van alle koren en Pop&Co-bandjes. We hebben met recht een lokaal en veelzijdig programma”, vindt Van Hoof.

Oesters
Taco met rendang van jackfruit van Smulders Catering. Krokant gebakken gamba’s van restaurant De Rooise Boerderij, oesters met chutney en schuim van ei en scroppino van DIS of een zoete high tea van de Broederkapel. En dat is nog niet eens alles, ook Catering Chef Léon, restaurant Hertog Jan, La Stancia, Simpel, Gossimijne en Grandcafé Sax and Jazz komen met verrassend lekkere gerechtjes. Van Hoof: “Tussen de bomen in het Julianapark is de gezellige en smakelijke food area.”

Plastic bekers
De organisatie achter Fabriek Magnifique wil op het gebied van duurzaamheid, met hulp van de Rabobank, een belangrijke slag slaan. Zo werken ze dit jaar voor het eerst met zonnepanelen en HvO-brandstof. “Plastic bekers hebben we deze editie vermoedelijk voor het laatst. Het is nu nog te duur om ervan af te stappen, maar voor de editie van 2024 is dat wel een speerpunt”, besluit Van Hoof.

Lees meer over het programma op: www.fabriekmagnifique.nl.

Uit de krant