Kees van Limpt, al jaren een ervaren kracht voor SP Meierijstad en een goed politicus, is blij met de zetelwinst van SP.
Kees van Limpt, al jaren een ervaren kracht voor SP Meierijstad en een goed politicus, is blij met de zetelwinst van SP. Foto: Peter Kuijpers
ANALYSE

Electorale aardverschuiving blijft uit, maar toch is er genoeg stof tot napraten

Algemeen 755 keer gelezen

VEGHEL | Een electorale aardverschuiving bleef tijdens de gemeenteraadsverkiezingen uit. Toch is er genoeg stof tot napraten. Zo verliest het CDA en zijn ze bij Hart ontroostbaar.

Dat Peter Verkuijlen (Gemeentebelang Meierijstad) de grote winnaar zou worden van de gemeenteraadsverkiezingen had vrijwel niemand gedacht. Verkuijlen hoopte stiekem op één zeteltje erbij, maar twee zetels winst? Hij stond er zelf van te kijken. “Die derde zetel zag ik ook niet aankomen, maar op twee hadden we stiekem wel gerekend”, klonk het na de uitslag ferm. Hij is trots op het kleine ploegje achter Gemeentebelang. Verkuijlen verklaart het succes onder andere door zijn kritische, maar constructieve houding. Een beetje politiek opportunisme is de partij niet vreemd, zo hebben ze de stemwijzer naar verluidt vrij opportunistisch ingevuld en haalde Verkuijlen in Erp veel stemmen op met het standpunt om de planvorming voor een randweg weer op te starten. Over de campagne wilde de jubelde lijsttrekker niet teveel kwijt: “Hoe wij campagne voeren, is ons geheim.” Of Gemeentebelang toetreedt tot de coalitie, het lijkt onwaarschijnlijk.


Peter Verkuijlen brengt zijn stem uit.

Collega-lijsttrekker Jan van Burgsteden van de VVD liep afgelopen woensdag met een grote grijns door ‘t Spectrum. Zijn partij ging van drie naar vijf zetels. Misschien was hij daar vooraf niet tevreden mee (in februari zei Van Burgsteden: ‘Ik ben tevreden met 7 zetels., maar liefst meer en zeker niet minder’), maar achteraf wel. Verschillende partijen (SP, PvdA-GroenLinks, D66 en FvD) kregen er namelijk een zeteltje bij. Bovendien pakte LOKAAL ‘gewoon’ de vijf zetels die ze al hadden. Dan blijft er niet super veel over. Van Burgsteden: “We zijn heel erg blij. Samen met Gemeentebelang is de VVD de grote winnaar.” Van Burgsteden wil graag wethouder worden en gezien de uitslag van de verkiezingen zit dat er dik in.

Teloorgang van Hart
Hart was zichtbaar, ging langs bij inwoners van Meierijstad en besloot breder te denken dan alleen Schijndel. Toch zijn ze daar niet voor beloond, integendeel zelfs. Lijsttrekker Laurens van Voorst pinkte tijdens de uitslagenavond een traantje weg. Hij wist niet wat hem overkwam en misschien nog wel erger hij heeft geen idee waarom zijn partij niet is beloond voor alle energie. Misschien was het too much, of vond de kiezer sommige leden op de lijst te populistisch. Zo stond er kroegeigenaar Peer Brouwers uit Mariaheide op en werd Abigail Dekkers, de wereldberoemde krantenbezorger uit Keldonk, gecharterd om mee campagne te voeren. Twee stemmen erbij voor Hart, maar heel veel meer leverde het niet op. In Mariaheide kreeg Brouwers bijvoorbeeld maar 26 stemmen. Ter vergelijking, Anke Koenen (CDA) kreeg er 146.


Laurens van Voorst wordt aan de tand gevoeld door Theo Verbruggen.

In totaal duikelde Hart van drie naar twee zetels, terwijl ze er van overtuigd waren dat ze flink zouden stijgen. Ook collega-lijsttrekkers snapten er niks van. Van Voorst bleef totaal gedesillusioneerd en met veel vragen achter: “Hart heeft ruim vijf jaar keihard gewerkt, boekte met slechts drie zetels in de oppositie opmerkelijke resultaten, bracht onafgebroken de politiek naar inwoners en andersom en was zeer zichtbaar. Vriend en vijand verwachtten groei. De fractie is kapot van het eindresultaat. Er vloeiden woensdagavond tranen. Hoe kon dit zo misgaan? We hebben geen idee. We tasten in het duister.” Feit blijft dat de kiezer weinig oog heeft voor de inspanningen van Hart. Of ze hebben het wel gezien en gehoord, maar vonden het te negatief. In Veghel en Sint-Oedenrode scoorde Hart in ieder geval ronduit slecht.


CDA
Goed, terug naar de winnaar van de verkiezingen het CDA. Of de Christendemocraten nu wel of geen aansluiting hebben met de nieuwe generatie, in Meierijstad werden ze met 7 zetels de grootste. Toch was lijsttrekker Goijaarts niet super uitbundig: “Ik ben trots dat wij de grootste partij zijn geworden, maar spijtig dat we twee zetels hebben ingeleverd. Maar we moeten, zeker gezien het landelijke beeld, tevreden zijn”, aldus Goijaarts.


Jan Goijaarts kijkt geconcentreerd naar het uitslagenscherm. (foto Peter Kuijpers) 

Opvallend bij het CDA was dat Coby van der Pas haar eigen campagne voerde. Het leverde haar 125 stemmen op. Dat zijn er aanzienlijk minder dan Anke Koenen en Rien Verhagen. Zij kregen respectievelijk 919 en 560 stemmen. Op stemkanon Goijaarts werd 2208 gestemd. Lijsttrekker Rik Compagne van HIER behaalde overigens de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad: 2215.
Dat Goijaarts wethouder blijft daar twijfelt vrijwel niemand aan. De kans is aanwezig dat het CDA nog een wethouder mag leveren. Johan van Gerwen lijkt daarvoor de aangewezen persoon. Toch kreeg Van Gerwen als nummer twee op de CDA-lijst maar 253 stemmen. Ter vergelijking: de nummer twee van HIER, Miranda Kerkhof, kreeg 502 stemmen en Wern van Asseldonk (LOKAAL) 654. Sterker nog er waren maar twee nummers twee die slechter scoorde dan Van Gerwen. Alleen Arie de Zwart (PvdA-GroenLinks) en Jozef Minkels (Forum voor Democratie) haalden minder voorkeursstemmen.


Rik Compagne en Jan Goijaarts.

Peter Verkuijlen brengt zijn stem uit.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant