Lars van Berkel is gesloopt na een zware race.
Lars van Berkel is gesloopt na een zware race.
+ VIDEO

Le Touquet winnen is Van Berkels ultieme droom: ‘Het is een monument’

Overige sport 1.499 keer gelezen

VEGHEL | Het motorcrossleven van Lars van Berkel (29) zit vol hoogtepunten en tegenslagen. Ooit hoopt de Veghelaar Le Touquet, de grootste strandrace van de wereld, te winnen.

De afgelopen maanden maakte Lars van Berkel weer van alles mee. Zowel in Frankrijk als in Argentinië gooide de 29-jarige motorcrosser hoge ogen. Na meer dan een maand niet thuis te zijn geweest is hij weer terug in Veghel. Na een raceweekend in Harfsen heeft Van Berkel even de tijd om tot rust te komen. Over twee weken begint er een nieuw raceavontuur in Duitsland.

‘Ik maakte de wedstrijd’
Begin februari reed Van Berkel de grootste strandrace ter wereld. Op het Noord-Franse strand van Touquet was de Veghelaar op weg naar plek twee. Een verbetering van zijn beste prestatie ooit: een derde positie. Met het einde in zicht sloeg het noodlot toe. Hij botste hard op een achterblijver. “Ik kon hem niet meer ontwijken. Ik reed er vol in en maakte een salto zonder motor. Mijn voorwiel en -remschijf waren flink verbogen. Met een steen hem ik geprobeerd om het probleem op te lossen, maar dat lukte niet.”


‘Ik weet dat ik Le Touquet kan winnen. Sterker nog, ik ga die race ooit winnen’ - Motorcrosser Lars van Berkel (29) uit Veghel.


Na tien minuten aanmodderen kreeg Van Berkel de vastgelopen remklauw los met een waterpomptang. “Eigenlijk onmogelijk, maar ik wilde zo graag finishen. De tang kreeg ik van een collega-crosser. Gelukkig kon ik mijn weg vervolgen, maar het podium was uit het zicht geraakt.” Uiteindelijk finisht Van Berkel als vijfde. “Toen ik over finishlijn kwam, had ik geen idee hoeveelste ik was geworden. Vijfde is niet slecht natuurlijk, maar er zat meer in. Zonder die aanrijding was ik sowieso derde geworden en waarschijnlijk tweede. Ik heb zelfs nog even aan de winst gedacht. Ik reed maar een minuutje achter de latere winnaar.” Het moge duidelijk zijn Van Berkel reed een geweldige race. “De strijd om plek twee was intens. Ik ging all-in en het ging fantastisch. Ik moet wel zeggen dat ik liever zo vijfde word dan laf rijden en derde worden”, grijnst Van Berkel. 


Lars van Berkel is uiteindelijk tweede geworden in de eindstand van het Frans zandkampioenschap.

Ondanks het teleurstellende einde weet de Veghelaar één ding zeker. “’Ik kan Le Touquet winnen. Sterker nog, ik ga die race ooit nog winnen. Ik heb de grootste stappen gemaakt van iedereen dit jaar. Vorig jaar werd ik derde op twaalf minuten. Nu reed ik mee om de zege. Ik maakte de wedstrijd.”

Klassieker
Le Touquet is groter dan de andere strandraces. “Het is een monument, een klassieker. Vergelijk het maar met de wielerkoersen Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Le Touquet is het grootste eendaagse motorcrossevenement van de wereld. Er komen 350.000 mensen op af en er doen 1300 rijders mee. Daarom was de teleurstelling zo groot. Ik heb na de finish zitten janken. Maar aan de andere kant is het ook de reden waarom ik deze sport zo geweldig vind. Het verveelt nooit en pech hoort er nu eenmaal bij. Uiteindelijk heeft het verdriet plaatsgemaakt voor trots en vertrouwen.


Van Berkel: “Op de rechte stukken gaan we tussen de 160 en 170 kilometer per uur.” 

Van Berkel heeft zich de afgelopen jaren volledig gericht op het strandracen. Hij legt uit wat deze discipline zo leuk maakt: “Het is eigenlijk een soort marathon. Le Touquet duurt meer dan drie uur. Daarnaast is de snelheid gaaf. Op de rechte stukken gaan we tussen de 160 en 170 kilometer per uur”, aldus Van Berkel die onder contract staat bij een Frans Honda-team. Hij vindt zichzelf een betere crosser dan een paar jaar geleden. “Ik heb veel gelezen over mentaliteit. Vroeger was ik nog wel eens te gretig of zenuwachtig. Nu kan ik me veel beter afsluiten en gefocust blijven. Ik ga steeds weer van het positieve uit. Dat heeft ook met ervaring en vertrouwen te maken”, denkt Van Berkel.

Argentijns avontuur
Na zijn avontuur in Frankrijk pakte Van Berkel het vliegtuig naar Argentinië. Op uitnodiging van een lokale dealer reed de 29-jarige Veghelaar een strandrace. “Totaal onvoorbereid eigenlijk. De afstellingen van de motor waren niet top. Uiteindelijk werd ik zesde.”


Lars van Berkel in actie in Harfsen.

Eigenlijk zou Van Berkel na deze race terugreizen naar Nederland, maar het MXGP-circus was inmiddels ook neergestreken in Argentinië. De crème de la crème van het motorcrossen. “Ik maakte toen de grap van: ‘ja, dan kan ik net zo goed meedoen’. En dat heeft die lokale dealer toen geregeld”, lacht hij. “Het was een geweldige ervaring. In het begin was het even wennen, omdat ik de laatste maanden niets anders heb gedaan dan strandracen en dat is iets heel anders dan het rijden van een MXGP. Ik ging er koud in.” Toch blikt Van Berkel terug op een goed raceweekend. Hij vervolgt: “Ik eindigde in het dagklassement op een 22ste plaats. Goed voor één WK-punt. Dat is beter dan verwacht, vooral de tweede manche ging super. Er zat een 17de plek in, maar vlak voor het einde brak mijn ketting.”
Afgelopen weekend deed Van Berkel, 36 uur nadat hij landde in Nederland, mee aan de Dutch Masters of Motocross in Harfsen. “Maar veel belangrijker nog, na een maand heb ik eindelijk mijn neefje en nichtje weer gezien. Die hadden mij ontzettend gemist”, glimlacht Van Berkel.


Lars van Berkel reed de afgelopen weken wedstrijden in Frankrijk, Argentinië en Nederland.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant