Boven op The Chocolate Factory, waar het avontuur voor de bezoekers begint, komt een kiosk te zitten met uitzicht over Veghel.
Boven op The Chocolate Factory, waar het avontuur voor de bezoekers begint, komt een kiosk te zitten met uitzicht over Veghel. Foto:

Geen zweefmolen, maar een glazen kiosk op het dak van The Chocolate Factory

Algemeen 1.920 keer gelezen

VEGHEL | De plannen van The Chocolate Factory (TCF) op de Noordkade in Veghel zijn iets gewijzigd. De grote zweefmolen op het dak van de NPF-toren komt er niet. Daarvoor in de plaats komt er een kiosk met een prachtig uitzicht over Veghel. 

Er wordt momenteel hard gewerkt aan The Chocolate Factory. Vorige week werden er zes trapmodules en twee liftschachten geplaatst. Een spectaculaire klus waarmee het hoogste punt van de nieuwe publiekstrekker op de Noordkade is bereikt. In het oorspronkelijke idee stond een grote zweefmolen ingetekend, maar deze komt er niet. Coen van Zutven van TCF legt uit waarom niet: “Dat heeft twee redenen. Allereerst waren de omwonenden niet erg enthousiast. Wij hechten veel waarde aan hun opvatting. Ten tweede is het ontzettend duur en dat geld investeren we liever in de toren en de koppeling met het onderwijs.” 


Zo komt het er binnen uit te zien, links geel omlijnd een glimp van de glijbaan.

Mochten de initiatiefnemers van de TCF ooit nog beslissen om alsnog iets te willen realiseren op het dak dan kan dat. “Het lijkt me heel vet om in de toekomst nog een attractie te plaatsen, maar dit bespreken we dan altijd eerst met de omwonenden.”

Nieuwe glazen kiosk
Boven op de NPF-toren, waar het avontuur voor de kinderen begint, komt wel een nieuwe, glazen kiosk te zitten die wordt gerund door robots. “Deze is straks alleen toegankelijk voor bezoekers van de TCF. Men kan er tijdens het wachten genieten van een kop chocomel en een bijzonder uitzicht over Veghel.”

Aandrijving van de toren
De zweefmolen zou ook een functie krijgen binnen de toren. Het zou namelijk moeten zorgen voor de aandrijving. Van Zutven: “We hebben met een speciale luchtfiets een mooi alternatief gevonden. Zo kunnen de grote tandwielen verspreid door The Chocolate Factory alsnog worden aangedreven.” Deze fiets komt aan de zijkant van toren, aan de kant van FrieslandCampina. Een ander opvallend detail is een glijbaan waarmee je letterlijk het avontuur van The Chocolate Factory inglijdt.

Directeurskamer
The Chocolate Factory bestaat uit drie missies. De bezoekers gaan met een attractielift naar boven. Ze komen dan uit bij de oude directeurskamer, helemaal boven in de NPF-toren. Deze ruimte is ingericht door Studio Gotley. Je doorloopt de chocoladefabriek vervolgens van boven naar beneden, zoals de ingrediënten van vroeger. 


De gele attractielift met daarnaast de reeds aangebrachte trapmodules.

The Chocolate Factory gaat eind 2024 open voor bezoekers, in september willen ze starten met proefdraaien. “We richten ons nu vooral op het inrichten van de toren. De oude machines verrijzen in een nieuw decor. Over een tijdje gaan we kleine en grote bedrijven benaderen of ze mee willen participeren in de TCF”, besluit Van Zutven.

Links de grote tandwielen die straks door een fiets worden aangedreven.
Bezoekers gaan straks met de attractielift naar boven.
Zo komt het er binnen uit te zien, links geel omlijnd een glimp van de glijbaan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant