Tijdens de coronapandemie coördineerde de vereniging de EHBO-hulp op de priklocatie.
Tijdens de coronapandemie coördineerde de vereniging de EHBO-hulp op de priklocatie.

EHBO Vereniging Veghel viert 75 jaar met nieuwe voorzitter

Algemeen 1.235 keer gelezen

VEGHEL | EHBO Vereniging Veghel viert in augustus van dit jaar haar 75-jarig bestaan. Het jubileum wordt gevierd met een receptie op 3 juni in het opleidingscentrum aan de Evertsenstraat 9 in Veghel. “Dat is ook meteen een mooie gelegenheid onze nieuwe voorzitter, Huub Boons, voor te stellen”, vertelt penningmeester Rini van Dijk.

Vorig jaar vertrok Peer Hurkmans na 10 jaar voorzitter te zijn geweest. “We zijn dik een half jaar op zoek geweest naar een nieuwe voorzitter”, aldus Rini. “Huub Boons was al lid en zo werd bij de ledenvergadering het zaadje gezaaid toen we erover spraken. Twee dagen later belde hij op dat hij wel interesse had. Dat pakken we natuurlijk met twee handen aan.”

Het jubileumboek van 50 jaar EHBO Vereniging uit 1998 verhaalt hoe de vereniging ooit begon: “In 1948 zaten een paar vooraanstaande Veghelaren bij elkaar die samen filosofeerden over het geven van eerste medische hulp door leken aan bijvoorbeeld verkeersslachtoffers en andere gewonden. Deze vier mensen staken de koppen bij elkaar en hebben op een gegeven moment besloten een EHBO-vereniging op te richten. Op 8 augustus 1948 was het zover: de EHBO-vereniging Veghel was een feit en de eerste cursisten dienden zich aan.” Vanwege het toen nog informele karakter is er uit die tijd helaas weinig bewaard gebleven.

Dat is sindsdien wel veranderd volgens Tini, er zijn tegenwoordig meer protocollen. “Het is meer afgebakend wat je wel en niet mag doen. De benadering van de slachtoffers is ook anders. Tegenwoordig is het ook vooral belangrijk dat je weet wat je niet moet doen. Als je iemand verplaatst die iets gebroken heeft kun je alleen maar meer breken. En we zijn altijd met zijn tweeën. Twee weten altijd meer dan één en je hebt steun aan elkaar.”

Met al die kennis heeft de EHBO Vereniging al vele Veghelse evenementen bijgestaan. Van het basketbaltoernooi van de scholen, tot de carnavalsoptocht, Fabriek Magnifique, de Avondvierdaagse en de Krollenloop. Maar behalve het verzorgen van EHBO-ondersteuning verzorgt de vereniging ook opleidingen, niet alleen voor de eigen leden maar ook voor mensen van buitenaf, zoals bedrijven.

Iedereen is welkom bij de receptie op 3 juni, die duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Daarna volgt vanaf 18.00 uur een besloten barbecue voor de leden.

Uit de krant