Afbeelding
Foto: Hans van der Poel. Tel; 0631918770

Slotakkoord voor Jan van Lee Mannenkoor

Algemeen 434 keer gelezen

VEGHEL | Het Jan van Lee Mannenkoor heeft na 58 jaar besloten om te stoppen. Als finale afsluiting brengen zij een afscheidsconcert ten gehore. Met medewerking van een aantal gastzangers, voornamelijk oud koorleden, is voor dit afscheidsconcert een koor van circa 30 zangers gevormd. Het repertoire bestaat uit klassiek, opera en diverse bekende koorstukken.

Ook voor dit optreden heeft het mannenkoor zich verzekerd van de medewerking van sopraan Neeltje van Doore uit Gemert. Zij zal de solo’s zingen van liederen, die door het Jan van Lee Mannenkoor worden gezongen. Het concert vindt plaats op zondag 29 mei in de Sint-Lambertuskerk, Deken van Miertstraat 2 in Veghel. De kerk opent om 14.30 uur en het concert begint om 15.00 uur. Entree is gratis en de collecte wordt gedoneerd aan de restauratie van de kerk.

Ontstaan
Het koor vertelt over hun ontstaansgeschiedenis: “Rond 1962 reist Jan van Lee naar Alfelder in Duitsland om een asfaltmolen te kopen. Hij wordt daar bij de firma aangenaam verrast met een optreden van een in overall gekleed mannenkoor. Hij vond het fantastisch. Hiermee werd de kiem gelegd voor het Jan van Lee Mannenkoor. Zo wordt een zangclub opgericht in 1964. Het koor telde 13 leden en stond onder leiding van Jo Coolen.” Jan van Lee heeft tot zijn overlijden het koor financieel gesteund. Nadat de Van Lee bedrijven werden overgenomen door Heijmans en deze later afzag van een financiële ondersteuning, heeft Theo van Lee als hoofdsponsor, samen met andere sponsoren en vrienden, deze steun overgenomen. “Hierdoor kon het koor onbetaald zijn sociaal-maatschappelijk geluid blijven laten horen. Daarnaast was het ook gewoon een gezellige vriendenclub.” Sinds 2007 staat het koor onder leiding van Carla Bons. Wim van Asseldonk begeleidt het koor al sinds 1989. De laatste jaren nam de aanwas van nieuwe leden af en stopten sommigen. Daar kwam de coronapandemie nog bovenop. Er resteren nu nog 15 zangers, te weinig om vierstemmige koorpartijen te brengen.

Uit de krant