V.l.n.r: Frans Schilders, Fleur Nooter, Gaston Huijsmans, Rofayda Dafir en Erwin Nooter.
V.l.n.r: Frans Schilders, Fleur Nooter, Gaston Huijsmans, Rofayda Dafir en Erwin Nooter. Foto: Peter Kuijpers

Basketbal meiden van Attacus timmeren flink aan de weg

Sport 2.335 keer gelezen

VEGHEL | Het is gezellig druk bij Brownies&downieS. Aan de vooravond van kerst ontmoeten we een respectabel gezelschap van basketclub Attacus aan de stamtafel. Frans Schilder, Gaston Huijsmans en Erwin Nooter zijn sleutelfiguren uit het Veghelse basketbal. Verder twee jeugdige vrouwen van het basketbalteam onder zestien: Fleur Nooter (15) en Rofayda Dafir (15). Het gesprek gaat over basketbal, en dan met name over basketbal voor jonge meiden.

Door: Peter Kuijpers.

Erwin Nooter is een makkelijke prater met veel verstand van basketbal. Nooter was jaren coach van het eerste Veghelse mannenteam. Dochter Fleur wilde basketballen en ja wat doe je dan als vader met een passie voor deze sport? Dan ben je verkocht. Nooter: "We zitten tegenwoordig goed in de meiden. We hebben zes jeugdteams. Frans Schilder traint en coacht de U12, ikzelf de U16 waar we Eredivisie mee spelen. Gaston doet de U14. Ik doe daar ook nog U22 bij. De hele meidenafdeling in de club mag ik daarnaast ook nog coördineren. Maar til daar niet te zwaar aan, we doen het vooral samen."

Voldoening
Gaston Huijsmans is coach van U14: "We hebben in deze leeftijdscategorie iets speciaals. Van U14 en U12 hebben we per groep twee teams. En dat is vrij uniek hier in het zuiden dat we een dubbele bezetting hebben. Afgelopen seizoen zijn we met U12 derde van Nederland geworden, met U14 vijfde en U16 vierde en dat is niet slecht voor een plaats als Veghel." Nooter haakt in: "We hebben hier ook voor een duidelijke lijn gekozen. We willen die meiden ook wat bieden. Goed verzorgde trainingen met een duidelijk idee waar we naar toe willen. Misschien herinner je me nog van vroeger al schreeuwend langs de lijn, maar dit werk vind ik vele malen leuker en je krijgt er zeker meer voldoening voor terug."
Frans Schilder runt het team U12. Frans behoort wel degelijk tot het meubilair van de club. Er zullen weinig dingen in de club passeren die aan zijn aandacht ontsnappen. Schilder: "Ik doe U12 en het is een heerlijk team waar we zoals Gaston al meldde derde van Nederland mee zijn geworden. We willen bij Attacus vooral de sport basketbal in Veghel meer bekendheid geven. Dat doen we door middel van diverse toernooien. Met name met het scholentoernooi basketbal. Op 4 januari hebben we voor de tiende maal een compleet meidentoernooi en dat gaat in de Sporthal Zwijsen in Veghel plaatsvinden. We starten in de morgen met vijftien teams van groep zeven en de opzet is simpel. We hebben kleine teams en kleine veldjes zodat iedereen veel aan de bal komt en dus vaker in scoringspositie. Iedereen is welkom, maar deelname loopt via de school die dat voor hun rekening neemt. "
Fleur Nooter en Rofayda Dafir basketballen niet alleen, maar fluiten ook wedstrijden. Fleur: "We fluiten inderdaad jeugd, maar nog geen senioren. Het is leuk werk naast het basketbal."
Rofayda vult aan: "We hebben hier intern een opleiding voor gehad, maar wel met de regels van de bond." Met hun U16-team reizen ze het hele land door. Zo zijn de topclubs uit onder andere Den Helder, Katwijk en Groningen hun tegenstanders in de competitie.

Ups en downs
Huijsmans is al 24 jaar trainer van de vrouwen: "Het is een proces wat ook zijn ups en downs kent. We besloten (met de TC) om de nadruk te leggen bij de opleiding van onze jeugd-meidenteams. De trainers en meiden hebben er flink meer energie in gestoken. Met deze organisatie zijn we nu al drie jaar bezig en dat loopt lekker, meer dan dat zelfs."
Succes is een drijfveer en daarin onderscheidt het basketbal zich niet weet ook Nooter: "Dat is zonder meer de drijfveer. Toen we vorig jaar Eredivisie gingen spelen ontstond daar wel wat scepsis over binnen de club. We werden vierde dus dat was een grote motivatie om door te gaan. Dat gaf ook aan andere meidenteams de motivatie om nog meer te gaan trainen en er meer voor te doen. We trainden in de zomerperiode op een gegeven moment drie maal in de week drie uur. Wij trainden toen meer dan het eerste van Blauw Geel '38", zegt Nooter met een dikke knipoog.

Sporthal Zwijsen
Het tweede meidenteam U22 speelt landelijk tweede divisie, een niveau onder de Eredivisie. Nooter: "Een aantal meiden van ons hebben de selectie van het Nederlandse team gehaald. Daar is budget voor en het toont aan hoe serieus de bond het meidenbasketbal neemt. Dit is wel onder aandrang van het NOC*NSF die daar veel fiducie in zien."
De schrijfblok is vol, hoogste tijd voor de foto. Frans Schilder herinnert nogmaals aan zijn kindje: het komende scholen basketbaltoernooi op 4 januari in de Sporthal Zwijsen, waarvan akte. Voor meiden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant