Gertjan Hobert is lijsttrekker van D66 Meierijstad.
Gertjan Hobert is lijsttrekker van D66 Meierijstad.

D66 maakt zich zorgen over femicide in Meierijstad

Politiek 1.619 keer gelezen

VEGHEL | D66 Meierijstad heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd naar het aantal gevallen van femicide in Meierijstad. Bovendien is Gert-Jan Hobert, fractievoorzitter van D66 Meierijstad, benieuwd naar de rol die de gemeente Meierijstad speelt ter voorkoming van femicide en andere ernstige incidenten die daaraan gekoppeld zijn.

De aanleiding voor de vragen van D66 over femicide kunnen niet losgezien worden van de twee dramatische gebeurtenissen in de Bloemenwijk. In september 2023 en in februari van dit jaar werden daar twee vrouwen vermoord. “Veghel werd onlangs opgeschrikt door een geval van vrouwenmoord. Het is binnen een paar maanden de tweede moord op een vrouw en dat in dezelfde wijk van onze gemeente”, aldus Hobert.
De fractie van D66 is daar erg van geschrokken. Hobert heeft namens D66 Meierijstad vragen gesteld aan portefeuillehouder Rik Compagne. “Wij vragen ons af welke rol wij als gemeente spelen ter voorkoming van femicide en andere ernstige incidenten die daaraan gekoppeld zijn.”

Extra maatregelen
Hobert wil onder andere weten hoeveel gevallen van femicide zich in de afgelopen tien jaar hebben voorgedaan in Meierijstad. Verder vraagt de D66-fractievoorzitter of wethouder Compagne bereid is om eventueel, in samenwerking met politie en justitie, extra maatregelen te nemen om femicide en vrouwenmoord in Meierijstad te verminderen.

Wat is femicide
Femicide wordt vaak als synoniem gebruikt voor vrouwenmoord. De term vrouwenmoord omvat iedere moord op een vrouw. De term femicide legt de focus op de motieven van deze moorden. Zij zijn gender gerelateerd. Niet alle moorden op vrouwen zijn dan ook gevallen van femicide.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant