Afbeelding

Zwerfboek vol gedichten gaat op weg

Kunst en cultuur 126 keer gelezen
SON EN BREUGEL - Een keur aan woordkunstenaars en dichters had zich zondagmiddag in de bibliotheek van Son verzameld op uitnodiging van plaatsgenoot Yvonne Mulder, die tijdens een reünie van de medewerkers aan haar inmiddels gestopte radioprogramma “Van poëzie tot poesiealbum”, het door haar samengestelde Zwerfboek presenteerde.

[image=280484]

In het boek staan alle dichters, die aan dat populaire ziekenhuisprogramma hebben meegewerkt, vermeld met een foto en een gedicht. In het door haar en door Marie Cecile Moerdijk gepresenteerde muzikale poëzieprogramma dat tweemaal per maand werd uitgezonden, stond steeds een lokale, regionale of landelijke dichter centraal. Bekende en minder bekende dichters en schrijvers kwamen daarin aan bod, voor een interview, draaiden hun favoriete muziek en droegen voor uit eigen werk. En een groot aantal van hen kwam deze zondag bij elkaar voor een door Yvonne Mulder perfect geregisseerd literair feestje.

Loftrompet
De bezoekers werden bij de ingang al muzikaal verwelkomd door dichter- muzikant Thijs Hanraets, die als zwerver ook het boek naar binnen bracht. Het Zwerfboek, een uniek exemplaar, werd door de initiatiefneemster Yvonne Mulder overhandigd aan burgemeester Hans Gaillard. Die stak in zijn dankwoord de loftrompet over dit toch unieke gebeuren voor Son en Breugel, dat hij een dorp noemde waar kunst en cultuur heel belangrijk zijn en waar op dat gebied veel activiteiten worden ontplooid. Daarom vond hij het ook mooi, dat ook een aantal dichters uit het dorp zelf hun bijdrage zowel aan het programma als aan het boek heeft geleverd. En ook bleek hij zijn klassieken te kennen, toen hij enkele dichtregels citeerde van Anton van Duinkerken en het bekende sonnet ‘Op weg naar Brabant’ van Harriët Laurey voordroeg. Hij gaf aan, dat het boek een maand ter inzage zal komen te liggen op het gemeentehuis en ook nog een maand in de bibliotheek, voordat het met z’n zwerftocht begint.

Dichtwedstrijd
Diverse stadsdichters brachten vervolgens een ode aan die dichters in het boek, die inmiddels overleden zijn. En daarna was het de beurt aan een aantal anderen, die hun eigen gedicht mochten voordragen. Ter gelegenheid van de presentatie van het zwerfboek was er ook een dichtwedstrijd uitgeschreven voor de leerlingen van de basisscholen van Son en Breugel. De respons was door tijdsgebrek niet al te groot geweest, maar de 11-jarige Roos Veroude was de winnares en mocht haar achtregelig vers buiten op de stoep tussen het gemeentehuis en de bibliotheek schrijven. Aan het einde van de middag bedankte Yvonne niet alleen de ‘dichters in doktersjassen’, zoals zij ze noemde, maar ook alles en iedereen, die aan dit culturele feestje en bijdrage had geleverd in welke vorm dan ook. Deze week is van een aantal plaatselijke dichters in boekhandel De Traverse nog werk tentoongesteld.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant