Jenny Ymker exposeert in het halfduister van de Wiebenga silo op de Noordkade.
Jenny Ymker exposeert in het halfduister van de Wiebenga silo op de Noordkade.

De Compagnie presenteert Endless stories van Jenny Ymker

Kunst en cultuur 2 keer gelezen

VEGHEL | Wie is die vrouw? We zien haar van opzij of op de rug, haar gezicht is niet zichtbaar. Ze staat in een vreemde omgeving en lijkt gevangen in een beeld dat direct vragen oproept. De expositie Endless stories van Jenny Ymker brengt het halfduister van de Wiebenga silo op de Noordkade in Veghel tot leven.

De basis van Ymkers werk bestaat uit foto’s, die ze verwerkt tot geweven gobelins, lichtbakken en sinds kort ook filmloops. Als een regisseur ensceneert ze haar voorstellingen. Ze vervult zelf de hoofdrol in haar werk. Een vrouw met koffer of handtasje. Met haar rug naar de toeschouwer trekt ze je als kijker mee om je te laten verdwalen in haar landschappen. Ymker laat zien hoe de mens met de kracht van verbeelding overeind kan blijven in een wereld vol vragen.

Handtas
Ymker (1969) studeerde in 1995 af aan de kunstacademie in Kampen. Daarnaast heeft zij een opleiding tot hulpverleenster gevolgd en een aantal jaar als activiteitenbegeleidster met dementerende ouderen gewerkt. “Daar merkte ik dat vrouwen zich letterlijk overeind houden via hun handtas. Dit beeld heb ik meegenomen in mijn werk.” De kleding, tassen en andere accessoires die Ymker gebruikt zijn afkomstig uit kringloopwinkels. Ze zijn niet modern, dat zie je meteen, maar ze zijn ook niet aan een bepaalde periode te koppelen. Dit maakt de beelden tijdloos en universeel. De kunstenares heeft in binnen- en buitenland geëxposeerd en won verschillende internationale prijzen.

De tentoonstelling in de De Wiebenga silo is te zien van 28 augustus tot en met 9 oktober. Dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Uit de krant

Uit de krant