Afbeelding

Dunne Klets en De Brink uitstekende match

Carnaval 1.786 keer gelezen

EERDE | Het was even spannend voor de leden van Tonpraatakkademie Dunne Klets: Zouden de fans bereid zijn het kanaal over te steken voor een middag of avond slappe klets? Ja zo bleek afgelopen weekend. Een paar honderd bezoekers wist Eerde te vinden om te genieten van een programma met buuts van eigen, Meierijstadse en Udense, bodem.

Maar liefst zeven tonpraters kwamen in actie en zorgden voor een avondvullend programma dat geen seconde verveelde en op vakkundige wijze aan elkaar werd gepraat door de enthousiaste en gevatte spreekstalmeester Karlien de Bekker. 
Prinses Adelheid had iets te vieren: ze had namelijk net haar diploma allround opererend prinses, niveau 4, behaald en vertelde wat zij allemaal op het Royalty Opleidingscentrum in Vorstenbosch had geleerd. Van kikkers kussen tot blauw bloed maken en articuleren met een Schijndelse K, deze prinses had alles in huis voor een glanzende carrière als lintjesknipster. Een mooie rol van Jeanine van den Oetelaar.
Broeder Lambertus klom in de ton om te vertellen over zijn hobby's politiek (Veul Van d'n Dizze), reizen en bier drinken. In onvervalst Limburgs nam hij de zaal mee op bedevaart waarbij duidelijk werd dat hij last had van zwak vlees en gebrekkige kennis van psalmen. Het publiek genoot van deze buut van Vincent Maas.

Humorgen
Na Vincent betrad zoon Willem het podium en deze liet zien over hetzelfde humorgen als zijn vader te beschikken. Willem kan met recht een aanstormend tonpraattalent genoemd worden. Als taxichauffeur Tuur stond hij in de ton met een ontwapenende uitstraling die erg goed in de smaak viel bij het publiek. Taxi Tuur, voor de meeste vrouwen echt niet duur.
Ouwe rot in het tonpraatvak, Patrick van den Elzen, kreeg de zaal helemaal plat met zijn creatie Tedje van den Tillaart, alias Darth Vader. Hij liet zien dat het leven van darters niet meevalt: 'Probeer na een sixpack bier nog maar eens een goede score te gooien én deze ook nog uit te rekenen als je last van discalculatie hebt'.

Maffe muzikant
Bariton Barry (Henk van Beljouw) liet live toeterend zijn muzikale aanleg zien. 'Een muzikant moet vaak oefenen. Dat doe ik buiten in de tuin. Je moet toch iets terug doen voor de buurt. En de buurman is daar ook blij mee. Zijn hond wilde eerst nooit naar binnen'. Het maakte niet uit hoe vals de deuntjes van Barry waren, het publiek zong en klapte mee met deze sympathieke en ietwat maffe muzikant. 
Erik van de Ven speelde een thuiswedstrijd en stond als vogelverschrikker Sietze Vliegen vijftien minuten lang met zijn armen gespreid voor de ton. Het publiek moest goed opletten want Erik had tientallen vogelnamen in zijn verhaal verwerkt. "Papa ga je mee, kan Arie niet helpen en hij vond het park iets te klein." 
Udense Albert van den Broek kon zijn eigen naam, Ron Rododendron, niet uitspreken maar dat deerde niemand. Tuinman Ron verzorgde de aanplant voor ziekenhuizen (gipskruid, dotterbloemen en gordelroosjes) en bordelen (fuchsia's, fluitenkruid en springzaad) en vertelde over zijn romantische versiertrucs: 'Ik fluister dan lieve woordjes: Mooi Jasmijntje, Skon Margrietje. Maar met ons Roos was het een ander verhaal: Daar had ze gewoon veel last van'.

Dunne Klets kijkt terug op een erg geslaagd weekend. Bovendien kijken ze vol naar de toekomst in de De Brink in Eerde. Het is goed bevallen. 

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant