Ellen Minkels (L) en Jennifer Luttikhuizen (R) zijn op dit moment waanzinnig druk met de voorbereidingen voor TEDxVeghel (Foto: Margot van Kleef).
Ellen Minkels (L) en Jennifer Luttikhuizen (R) zijn op dit moment waanzinnig druk met de voorbereidingen voor TEDxVeghel (Foto: Margot van Kleef).
VIDEO

TEDx komt naar Veghel: 'Je kan er straks niet omheen'

Algemeen 614 keer gelezen

VEGHEL | Veghel krijgt dit jaar op 10 juni zijn eerste TEDx-editie. Een TEDx-event heeft als doel om verbindingen te leggen tussen mensen en ideeën op lokaal, landelijk en mondiaal niveau. Er zijn zo'n honderd bezoekers, op uitnodiging, welkom in de NPF toren op de Noordkade.

TED staat voor Technology, Entertainment, Design. De sprekers hebben het over allerlei zaken op het gebied van technologie, wetenschap en maatschappij. Alle talks worden gefilmd en online gezet en duren nooit langer dan 18 minuten. Zo bereiken deze TED-talks niet alleen de mensen in de zaal, maar een miljoenenpubliek. Het allesomvattende thema in Veghel is Food4thought. "Voeding en Veghel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het thema blijft steeds terugkomen, maar je kan het zo breed trekken als je wil", vertelt initiatiefneemster Ellen Minkels. Ze belooft een gevarieerd sprekersensemble. Eentje wil ze vast prijsgeven. "Frits van Eerd heeft toegezegd. Dit wordt een waanzinnig evenement."

'Veghel is ongelofelijk ambitieus'
In Veghel komt er een TEDx-evenement. Een groot verschil met een TED-evenement, want de x staat voor vrijwillig. "Het is geen winstgevend project. Ik doe alles vrijwillig net als de ruim 200 personen die bij dit project zijn betrokken. We hebben een officiële licentie gekregen." Het krijgen van een licentie vergt doorzettingsvermogen. "In de zomer van 2015 ben ik begonnen met het schrijven van een businessplan voor een Veghelse editie. Toen ik het idee bij de internationale afdeling van TED opperde, fronste men de wenkbrauwen. Ik heb mijn idee serieus moeten verdedigen." Iets wat je Ellen wel kan toevertrouwen. "Veghel is een ongelofelijk ambitieus storp (geen dorp en geen stad) vol goede ideeën. De bedrijvigheid is top en het aantal werkplekken bizar hoog. Ik denk dat mijn verweer zo fel en fanatiek was dat ze maar groen licht hebben gegeven om er vanaf te zijn", lacht Ellen.

Mondiaal platform
Het grote doel is niet het overtuigen van mensen, maar het delen van ideeën. "Ideeën boven tafel krijgen die inspireren en kruisbestuiven. Dat is de essentie. Er zijn hier zoveel lokale ideeën die schreeuwen om een mondiaal platform. TEDxVeghel biedt zo'n platform." Het aantal sprekers is vastgesteld op twintig. "Wij hebben niet overal zicht op dus vragen we mensen om eigen ideeën in te sturen of ideeën van andere naar info@tedxveghel.com te sturen. Het ligt in de lijn der verwachting om een mini-TEDx te organiseren waar de community mag beslissen welke ideeën in aanmerking komen voor het officiële evenement."

Trotse Veghelaar
De mensen die Ellen heeft benaderd zijn allemaal razend enthousiast. "Veghel heeft zoveel bedrijven, projecten en mensen waar we trots op mogen zijn, maar dat stralen we (nog) niet uit. De instelling 'doe maar normaal dan doe je al gek genoeg' was de lijfspreuk in Veghel. Je ziet dat langzaam veranderen en dit evenement draagt daaraan bij."
Meer info op de website van TEDxVeghel.

De Stadskrant Veghel is mediapartner van TEDxVeghel.

Lees het hele interview met Ellen Minkels in de Stadskrant Veghel van woensdag 3 maart.

Uit de krant