Het ontwerp van de nieuw te bouwen kiosk in het Julianapark (Beeld: LA Architecten).
Het ontwerp van de nieuw te bouwen kiosk in het Julianapark (Beeld: LA Architecten).
+ FOTO’S

Julianapark krijgt een muziekkiosk met een moderne twist: ‘We willen geen duf gebouw’

Algemeen 3.270 keer gelezen

VEGHEL | Het plan voor een kiosk in het Julianapark voor kleinschalige creatieve optredens begint steeds meer vorm te krijgen. De stichting die bezig is met het onderzoeken naar de mogelijkheden van de realisatie van zo’n kiosk heeft LA Architecten een impressie laten maken. “Een klassieke muziekkiosk met een moderne twist”, vertelt Arie Ketelaars, lid van stichting Kiosk Veghel.

Voor de nieuwe stichting is het kraakhelder. Er moet een kiosk komen in het Veghelse park. “Het Julianapark is een mooi centraal gelegen park waar nu veel te weinig gebeurt. Het ligt er een beetje vergeten bij. Een kiosk zou daar perfect passen”, vindt Ruud Vogels. De stichting hoopt dat de realisatie van een kiosk bijdraagt aan het vaker gebruiken van het Julianapark en dat er ‘met een grote regelmaat veelal kleinschalige creatieve optredens worden georganiseerd op het gebied van de kleinkunst, met name muziek en dans’. Ketelaars vult aan: “De stichting heeft tot doel het realiseren, exploiteren en in stand houden van deze kiosk. We hebben geen winstoogmerk.” 


Het ontwerp van de nieuw te bouwen kiosk in het Julianapark. 

De plannen zijn inmiddels verder uitgewerkt. Als je vanaf het centrum het park binnenwandelt komt de kiosk meteen rechts, eigenlijk tussen het centrum en de nieuwe Bernadetteschool in. Ketelaars vervolgt: “Op die plek is al een soort van ‘natuurlijke’ kom. De kiosk keert terug op de plek waar lang geleden al eens een kiosk stond, maar dan in een modern jasje. Het hoogteverschil dat afloopt naar de kiosk kan gebruikt worden als natuurlijke tribune.”

Muziekkiosk
De muziekkiosk bestaat uit een podium van 0,8 à 1 meter hoogte en heeft een zwevend dak, wat fysieke bescherming geeft en openheid uitstraalt. Het podium is verbonden aan de open ruimte door de traptredes, die met regelmaat ook als zitplekje gebruikt kunnen worden. Het is geen toeval dat de nieuwe stichting uitkwam bij LA Architecten. “Zij zijn bezig met het ontwikkelen van de nieuwe Bernadetteschool. Deze basisschool ligt tegen het park aan en op steenworp afstand van onze kiosk. Daarom hebben we aangeklopt bij het Veghelse architectenbureau. Ze waren meteen enthousiast en hebben ons kosteloos geholpen. Dat geldt overigens ook voor notaris Bram van den Boogaart.”


De doorsnede van de kiosk.

Toiletgebouw 
De stichting wil gebruik maken van duurzame materialen waarbij vooral hout een belangrijke rol speelt. Ze zijn zeer te spreken over de impressies gemaakt door LA Architecten. “We willen geen duf gebouw. Het moet hip en modern zijn. Het moet beeldbepalend zijn”, vertelt Gerry Hurkens, lid van de denktank over kiosk. Er is voor de constructie van de kiosk gekozen voor ronde gelamineerde liggers. Deze schieten vanuit de achterwand omhoog als vertakkingen van een boomstam. De houtconstructie sluit aan bij zowel het park als het nieuwe ontwerp van de Bernadetteschool, waar ook een houtconstructie aanwezig is. Voor de constructie van het podium is beton gesuggereerd, mogelijk gekleurd met een wat warmere tint. Het podium waaiert als trap over in het Julianapark.


Komt er ook een toiletgebouw in het park te staan?

De coating is hufterproof en er komt een stroompunt. Hurkens: “We zouden ook graag een klein toiletgebouw realiseren in de buurt van de kiosk. Wat ons betreft is het 24-7 open en ook toegankelijk voor gehandicapten. Je kan een gedeelte van het gebouw gebruiken als kleedkamer.” Het beheer van het toiletgebouw zou de gemeente dan voor haar rekening moeten nemen. Ketelaars vult aan: “De kiosk is plan A, maar een toiletgebouw is nice to have. Zou mooi zijn als we dit kunnen integreren en het past bij de ophanden zijnde discussie over de openbare toiletten.”

Financiering
De nieuwe kiosk moet uiteraard gefinancierd worden. “Dat gaat lukken. We zijn drukdoende met het zoeken van sponsoren, maar dat gaat eigenlijk vrij goed. Ik verwacht geen problemen”, aldus Ketelaars. Een kostenplaatje is er nog niet. Vogels vult aan: “Van de Ven is nog bezig met het maken van een kostenraming.” De gesprekken met de gemeente worden als positief ervaren. “Vooral het contact met Henk de Laat, buurtadviseur namens de gemeente, is bijzonder goed”, zegt Vogels.


De werkgroep hoopt dat de kiosk tijdens Fabriek Magnifique 2024 gereed is voor gebruik. De kiosk gaat officieel Kiosk Veghel heten. “Het lijkt ons wel leuk als er op den duur een bijnaam of een soort geuzenaam wordt bedacht voor de kiosk. We staan open voor suggesties”, besluit het drietal.

Het ontwerp van de nieuw te bouwen kiosk in het Julianapark (Beeld: LA Architecten).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant