Leerlingen van basisschool 't Ven namen het heft in eigen handen.
Leerlingen van basisschool 't Ven namen het heft in eigen handen. Foto:

‘Het is vervelender als je door kinderen wordt aangesproken’

Algemeen 2.113 keer gelezen

VEGHEL | Automobilisten die te hard rijden op de Busselbundersweg liepen op donderdag 20 april het risico stevig aangesproken te worden door groep 6 van basisschool ’t Ven. Samen met wijkagent Maarten van Lankveld stonden zij paraat om de snelheid van passerende auto’s te meten. “Er gebeuren hier jaarlijks wel een paar aanrijdingen”, aldus Van Lankveld.

Jaarlijks maakt de wijkagent wat tijd vrij om samen met de leerlingen extra aandacht te vragen voor de veiligheid rondom hun school. De kinderen zijn enthousiast en reageren verontwaardigd als iemand de snelheidslimiet overschrijdt. Zodra Van Lankveld een stopteken heeft gegeven gaan ze met een gele of groene kaart in de hand op de chauffeur af. Wie zich netjes aan de snelheid houdt krijgt een groene kaart, wie meer dan 10 kilometer per uur te hard rijdt krijgt een gele kaart met de vraag, ‘Weet u hoe hard u rijdt?’. Van Lankveld deelt vandaag geen bekeuringen uit: “Ik denk dat het vervelender is als je door kinderen wordt aangesproken. Het is meer confronterend. Mensen zeggen vaak dat ze niet in de gaten hebben hoe hard ze rijden.”

‘Hier wordt heel hard gereden’
Leerkracht Willemijn Vulders vertelt waarom deze actie jaarlijks weer op de agenda staat. “We merken dat hier heel hard wordt gereden. Veel automobilisten denken dat het een 50 weg is, maar je mag hier eigenlijk 30. De kinderen voelen zich onveilig en ouders maken zich zorgen. Door dit met de kinderen te doen hopen we automobilisten meer bewust te maken.” Bijkomend voordeel is dat de kinderen een lesje krijgen in hoe ze een onbekende aanspreken.

Aanpak weg
De inrichting van de rechte weg met glad asfalt, zonder verkeersdrempels of versmallingen en met een groene berm zonder aangrenzende bebouwing zou bij bestuurders de indruk kunnen wekken dat het hier een 50 kilometer per uur weg betreft. De gevaarlijke situatie op de Busselbundersweg is eind 2021 door het College van B&W niet meegenomen in het uitvoeringsprogramma van de mobiliteitsvisie. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat zij wel onlangs samen met de basisscholen De Tuimelaar en ’t Ven en wijkraad Het Ven hebben gesproken, ‘om samen een project voor een prettige, veilige schoolomgeving op te starten met als onderdeel en randvoorwaarde daarvoor het Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL)-traject’. Dat project is vooral gericht op voorlichting aan de leerlingen, maar kijkt daarnaast ook naar de inrichting van wegen nabij de school. Wanneer dit zou gebeuren en of aan de hand daarvan daadwerkelijk iets gaat gebeuren is op dit moment nog niet te zeggen.

Druk bij school
Van Lankveld vertelt dat de omgeving van een basisschool vaak een gevaarlijke plek is. “Die situaties worden veelal gecreëerd door mensen die er moeten zijn. Vlak voor en na school is het hier erg druk en staan er overal auto’s in de berm wat de situatie nog onoverzichtelijker maakt. Hoe meer mensen er in de gelegenheid zijn om per fiets naar school te komen hoe beter. Het continurooster waarbij kinderen ‘s middags op school blijven heeft het aantal gevaarlijke momenten al teruggebracht.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant