Powervrouwen Sabine Boogaard en Nelleke van der Puil spreken tijdens TEDxVeghel.
Powervrouwen Sabine Boogaard en Nelleke van der Puil spreken tijdens TEDxVeghel.

Powervrouwen over CHANGE tijdens TEDxVeghel

Algemeen TEDxVeghel 636 keer gelezen

VEGHEL | "Met trots kondigen we sprekers 14 en 15 aan; twee powervrouwen. Beide vrouwen bij wie CHANGE de verbindende factor is", vertelt Ellen Minkels, initiatiefnemer van TEDxVeghel. Beide dames maakten in 2014 een belangrijke beslissing in hun leven. Het jaar van de Olympische Winterspelen, het WK in Brazilië en de sportsuccessen die we daar behaald hebben. Over CHANGE gesproken. De derde editie van TEDxVeghel wordt gehouden op Werelddierendag, 4 oktober en is dit jaar in de Koekbouw én theater De Blauwe Kei op de Noordkade in Veghel.

Sabine Boogaard is ex-kankeronderzoekster in Colombia. Stel je voor, net afgestudeerd in Pedagogiek, een Master in Gezondheidswetenschappen en als PhD aan het werk kunnen en 2,5 jaar later een rigoureuze beslissing nemen, waarbij je compleet de andere kant op gaat. Sabine: "Van huis uit kreeg ik mee dat een goede opleiding en daarna een goede baan de basis zijn van een zekere toekomst en een gelukkig leven. Maar daar dacht ik heel anders over. Ik voelde altijd al de drang het anders te doen dan wat 'normaal' is." Na een aantal jaren wetenschappelijk onderzoek te hebben gedaan en als onderzoekster over de hele wereld gereisd te hebben naar zeker niet de landen die als eerste in je opkomen, maakte ze een fantastische tijd mee. Toch bleef er iets knagen, een gevoel dat bleef sluimeren naar meer vrijheid en meer avontuur.
In 2013 ontmoette Sabine haar man en in 2014 was de keuze snel gemaakt. Emigreren naar Colombia, waar ze direct aan de slag ging als wetenschappelijk onderzoeker bij het Nationaal Kanker Instituut van Colombia. Na ruim Twee jaar namen ze samen een besluit en Sabine stopte met haar werk als wetenschappelijk onderzoeker en met haar man verhuisde ze naar het platteland van Colombia. Een leven in de natuur, zelfvoorzienend, een paardenboerderij en een hond, een vrij leven waarvan zij genieten, elke dag weer.

Nelleke van der Puil is Vice President Materials LEGO Group. LEGO, wie kent het niet!? 99 procent van de mensen die we kennen, heeft LEGO of in de speelkamer staan of op zolder, waar het wordt bewaard voor de volgende generatie LEGO liefhebbers. Het wordt ook wel het meest duurzame speelgoed genoemd omdat generaties het bewaren en doorgeven. Ieder jaar wordt er ruim 90.000 ton plastic verwerkt tot miljoenen LEGO blokjes… Over CHANGE gesproken, daar houdt Nelleke zich iedere dag mee bezig. Voor 2030 moet LEGO namelijk uit milieuvriendelijke of gerecyclede materialen bestaan.


Bekijk de film die LEGO hiervoor ontwikkelde.

En dit mag Nelleke voor elkaar gaan krijgen. Nelleke is technisch en was dagelijks te vinden in de collegezalen en het laboratorium van de universiteit van Delft. Na promotieonderzoek kreeg ze de mogelijkheid om te gaan werken in New York. Daarna ging ze terug naar Amsterdam waar ze dertien jaar heeft gewerkt bij een High Tech Startup; Avantium Technologies.
Nelleke werd moeder van twee zoons, met wie het leven nog veel leuker werd. In 2014 kreeg ze de kans om te gaan werken bij LEGO Group, waar zij een droombaan mocht gaan vervullen. Er lag een bijzondere opdracht op haar bureau, 'voor 2030 moeten alle LEGO-steentjes duurzaam of recyclebaar zijn'.

Voor meer informatie bezoek: www.tedxveghel.com.

Uit de krant