Boudewijn Boots uit Veghel keert op 4 oktober als spreker van TEDxVeghel terug naar zijn geboorteplaats.
Boudewijn Boots uit Veghel keert op 4 oktober als spreker van TEDxVeghel terug naar zijn geboorteplaats.
TEDxVeghel

TEDx-spreker Boudewijn Boots speelt 'thuiswedstrijd'

Algemeen 1.024 keer gelezen

VEGHEL | De derde editie van TEDxVeghel wordt gehouden op 4 oktober. Hoewel hij al geruime tijd niet meer in Veghel woont, is Boudewijn Boots hier nog regelmatig te vinden. De Noordkade en de Blauwe Kei zijn hem niet geheel vreemd, maar een compleet lege Koekbouw was een openbaring voor hem.

Normaliter vliegen leerlingen uit maar Boudewijn Boots 'voer' op 18-jarige leeftijd uit. Als voormalig leerling van het Zwijsen College manifesteerde zich de roep naar zee al op jonge leeftijd. Hij vertrok na de havo naar Vlissingen en werd stuurman grote handelsvaart. Maar het eenzame lot van een zeeman speelde hem parten en dus probeerde hij zijn geluk als 23-jarige bij de Koninklijke Marine. Korte tijd was hij zijn grote passie, de zee, ontrouw en probeerde hij aan wal zijn zeebenen te verliezen door als verpakkingsdeskundige aan de slag te gaan. De zee en 'esprit de corps' van de marine bleven lokken en begin jaren '90, de Koude Oorlog was net afgelopen, koos hij definitief voor een loopbaan als marineofficier.

NAVO
Dat dit een goede keuze bleek, laat zijn prachtige carrière duidelijk zien. Tot juni van dit jaar was hij commandant van een NAVO eskader in de Middellandse Zee, de Standing NATO Maritime Group Two. Zijn rang is Commandeur, de eerste admiraals-rang (1 ster). Daarmee behoort hij tot de groep Vlagofficieren van de Koninklijke Marine. Embargo-operaties bij voormalig Joegoslavië, drugbestrijding in het Caribisch gebied, anti-terreur in het Midden-Oosten of anti-piraterij nabij Somalië zijn enkele van zijn vele missies. In de staven en afdelingen van Defensie leerde hij de bestuurlijke en beleidsondersteunende aspecten kennen, een nieuwe uitdaging die een aanvulling vormden op zijn operationele ervaring op zee. Tot 1991 bestond de Koude Oorlog en was de wereld zich hiervan bewust. Het einde ervan heeft echter de wereld volgens Boudewijn niet zekerder gemaakt. Integendeel. In juni rondde hij het commando over een van de permanente internationale vlootverbanden van de NAVO af. Het nadeel was een jaar van huis, van zijn vrouw Marieke en hun twee kinderen. Wel kreeg hij een prachtbaan, namelijk die van eskadercommandant. Een jaar waarin hij opereerde in de Middellandse, Egeïsche en Zwarte Zee, de zuidflank van het verdragsgebied van de NAVO. Spanning, actuele en potentiële conflicten, migratiestromen en de angst voor oorlog en onveiligheid.

TEDxVeghel
De vraag die elke keer bij hem op kwam: waar ligt de grens? Die vraag, daar draait het uiteindelijk om in zijn TED-talk. "Boudewijn is zo'n spreker die je eenvoudig niet kunt laten schieten. Zijn talk is rond, de content is magnifiek, van veel toegevoegde waarde. Hij gaat ons informeren en daarbij laten nadenken. We zijn ongelooflijk trots en blij met zijn toezegging om de Nederlandse zaal met zijn keynote te openen", aldus Ellen Minkels van TEDxVeghel. TEDxVeghel heeft dit jaar twee zalen, een voor Nederlandstalige talks en een voor Engelstalige talks. De Engelse keynote zal gegeven worden door Paul Verhoef, Director European Space Agency. De Nederlandse zaal (Koekbouw) wordt nationaal gestreamd naar Nederlandse bibliotheken. De Engelse zaal (de Blauwe Kei), wordt gestreamd naar Nederlandse ambassades wereldwijd. Kijk ook op www.tedxveghel.com. De TEDxVeghel-talks worden gestreamd.

Uit de krant