Joost van den Hoek, groeide op in Sint-Oedenrode, en Martijn Karrenbeld komen op 4 oktober naar Veghel.
Joost van den Hoek, groeide op in Sint-Oedenrode, en Martijn Karrenbeld komen op 4 oktober naar Veghel.

Weer twee sprekers TEDxVeghel aangekondigd

Algemeen TEDxVeghel 909 keer gelezen

VEGHEL | De derde editie van TEDxVeghel wordt gehouden op Werelddierendag, 4 oktober. Op het eerste oog lijken de volgende twee sprekers niet veel gemeen te hebben. Joost van den Hoek is stedenbouwkundige bij de NITA Group en woont in Shanghai. Martijn Karrenbeld is Private Global Sector Leader bij Arcadis en woont in Enspijk. Toch is er één gemeenschappelijke factor: de Zuidas. TEDxVeghel is dit jaar in de Koekbouw én theater De Blauwe Kei op de Noordkade in Veghel.

Het hoofdkantoor van Arcadis, waar Martijn werkt, is gehuisvest op de Zuidas in Amsterdam. Joost heeft meegewerkt aan het realiseren van de eerste fase van de Zuidas voordat hij naar China vertrok om daar als stedenbouwkundige te gaan werken aan megaprojecten. Shanghai mag qua inwoneraantal vergeleken worden met Nederland, terwijl het 'slechts' een stad blijft.
Beide heren hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en niet alleen beroepshalve. Martijn studeerde milieukunde en startte met het ideologische standpunt om vervuilde 'zooi' uit de grond te halen. Dit gedachtegoed is verstrengeld in zijn zakelijke, maar zeker ook in zijn persoonlijke DNA. Hij startte in zijn eigen gemeenschap Enspijk een prachtig initiatief om de gemeente, voor het jaar 2030, CO2-neutraal te krijgen. Daar gaat zijn TED-talk hoofdzakelijk over. Joost werkt op super macroniveau. Hij groeide op in Sint-Oedenrode waar de Dommel en de weilanden zorgen voor een pittoreske uitstraling.
"De ene spreker staat voor verstedelijking en de ander staat meer haaks op dit fenomeen. Beide sprekers bieden sterke argumenten en het worden TED-talks waar we zeker het nodige van gaan opsteken en leren", concludeert Ellen Minkels, initiatiefneemster van TEDxVeghel.
Joost en Martijn zijn spreker nummer negen en tien.

Achttien sprekers
Oorspronkelijk werd aangekondigd dat de derde TEDxVeghel editie zestien sprekers zou hebben. Toch is dit aantal uitgebreid naar achttien sprekers. Ellen: "De laatste twee sprekers die erbij zijn gekomen zijn van dusdanige hoge waarde dat je daar simpelweg geen nee tegen kunt zeggen. Change betekent ook dat je je plannen moet kunnen aanpassen.
Alle sprekers zijn Nederlands, spreken Nederlands en zijn Change of onderdeel van Change, het thema waar het tijdens de komende editie omdraait. De sprekers geven hun voordracht twee keer. Eén keer in het Nederlands in de Koekbouw. Deze TED-talks worden nationaal gestreamd naar bibliotheken die zich hebben aangemeld. De Engelstalige TED-talks worden gepresenteerd in de Blauwe Kei en worden mondiaal gestreamd naar Nederlandse ambassades die zich hebben aangemeld. De organisatie laat met trots weten dat het event nationaal én wereldwijd gestreamd gaat worden.

Uit de krant