Afbeelding

Sint Barbaragilde puzzelt mee tijdens Fabriek Magnifique

Algemeen 602 keer gelezen

VEGHEL | "Toen mijn vader mij op een maandagavond in april appte of ik hem wilde helpen met een puzzelstuk voor Meierwijstad had ik nog niet eerder gehoord van het kunstproject voor Fabrique Magnifique", vertelt Gertjan Centen, overdeken (vice-voorzitter) van het Veghelse Sint Barbaragilde. "Maar na een bezoekje aan de Meierwijstad website was ik direct enthousiast en vond ik dat het Veghelse gilde natuurlijk niet kon ontbreken op deze puzzel."

Het kunstproject heeft tot doel om de verbondenheid tussen de inwoners van Meierijstad zichtbaar te maken. Het Veghelse gilde heeft deze verbinding de afgelopen jaren al op verschillende manieren tot stand gebracht dus genoeg aanknopingspunten om dit in een puzzelstuk uit te beelden.

Jeugdkoning Meierijstad
Vorig jaar organiseerde het Veghelse gilde de kringdag van de Hoge Schuts voor dertien gilden rondom Veghel. Voorafgaand hieraan werd een jeugdgildedag gehouden waar gestreden werd om de titel jeugdkoning van Meierijstad. 350 leerlingen van elf scholen uit Veghel, Erp, Mariaheide, Eerde, Sint Oedenrode en Schijndel deden hieraan mee. Door de PABO was er een lespakket ontwikkeld over broederschap binnen de gilden zodat de leerlingen voorafgaand aan de jeugdgildedag al bezig waren met de historie van het eeuwenoude gildewezen.

Gilden Crans Meierijstad
Op maandag 30 maart werd in het Veghelse gildehuis de Gilden Crans Meierijstad opgericht. De Gilde Crans bestaat uit de vier gilden die actief zijn binnen onze gemeente: Sint Barbaragilde (Veghel), Onze Lieve Vrouwe en Catharinagilde (Erp), Sint Joris Gilde (Sint-Oedenrode) en Sint Catharina en Barbara Gilde (Schijndel). De samenwerking is afgelopen twee jaar tot uitdrukking gekomen in gezamenlijke repetities en optredens zoals de vendelhulde voor de gedecoreerden van Meierijstad op Koningsdag. Op 7 april werd burgemeester Van Rooij geïnstalleerd als beschermheer.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant