TOP Oss - FC Den Bosch. (Foto: Hans van der Poel)
TOP Oss - FC Den Bosch. (Foto: Hans van der Poel)
analyse

TOP Oss heeft breedste selectie sinds jaren

Voetbal 189 keer gelezen

OSS | Het pakken van een ticket voor de play-offs. Dat was de duidelijke doelstelling van TOP Oss-directeur Peter Bijvelds. Na een dramatische start van de competitie leek daar echter (vrijwel) niemand in te geloven. Maar hoe anders is dat gevoel nu kort voor de Kerstdagen. De grote kracht van TOP Oss zit ‘m in de strijdlust en in de brede selectie, waarbij vrijwel iedereen het niveau heeft voor een basisplaats.

Doelman
Jordy Rondeel keepte -mede vanwege de blessure van Ronald Koeman jr.- in de voorbereiding, maar in de competitie kreeg nieuweling Bo Geens direct de voorkeur. De Belg kende een wisselvallige eerste seizoenshelft met wat beslissende fouten, maar vooral de laatste weken staat hij ijzersterk te keepen. Met Koeman is er een reservekeeper met ervaring achter de hand.

Rechtsback
Trevor David is eigenlijk de enige rechtsback in de selectie en doet dat naar behoren. Ook Lorenzo Piqué of Joshua Sanches hebben er gespeeld, maar met David staat er een moderne back die ook aanvallend zijn steentje bijdraagt.

Centrale verdedigers
Jan Lammers is met zijn power niet meer weg te denken uit het centrum. Piqué heeft naast hem een basisplaats, maar dat komt ook omdat Rick Stuy van den Herik is doorgeschoven naar het middenveld. Piqué -inmiddels een echte clubman geworden- wisselt goede wedstrijden af met zwakke momenten.

Linksback
De revelatie van de eerste seizoenshelft. TOP Oss is voor de van FC Emmen afkomstige Ruben Roosken zeker niet het eindstation. Als hij zo blijft spelen, blijft het bij één seizoen in Oss.

Controlerende middenvelders
Rick Stuy van den Herik is op het middenveld een goede vondst van trainer Klaas Wels. Verdedigend sterk en hij probeert vaak de voetballende oplossing te vinden. Naast hem staat Lion Kaak, die niet terug kan kijken op een sterke eerste seizoenshelft. Met zijn inzet en ervaring een belangrijke pion, maar als iedereen fit is, is het aan Wels om keuzes te maken. Olivier Rommens, Grad Damen en Joshua Sanches zijn ook interessante opties. Sjoerd Overgoor verraste in het begin van dit seizoen met een aantal goede wedstrijden, maar is voorbij gestreefd door anderen.

Aanvallende middenvelders
Philippe Rommens zouden we hier als eerste invullen, maar de Belg is nog geblesseerd. Hij maakte dit seizoen wel zijn rentree als invaller na langdurig blessureleed, maar kreeg te maken met een terugslag. Zien we de oude Philippe Rommens in 2021 terug? Momenteel doen Dean Guezen en Jarni Koorman het goed als creatieve mannen in de middelste linie. Vooral Guezen laat leuke dingen zien. Matthijs van Nispen werd door Bijvelds genoemd als een mogelijke revelatie van de Keuken Kampioen Divisie, maar heeft nog niet veel kunnen laten zien. Lars Hutten is als ervaren kracht ook een optie, maar krijgt net als vorig seizoen weinig speeltijd.

Aanval
Ook hier heeft Wels aardig wat te kiezen. Met Dennis van der Heijden en Kyvon Leidsman zijn de jongens met een neusje voor de goal genoemd. Met name Leidsman ontwikkelt zich sterk en kan TOP Oss gebruiken als springplank naar een grotere club. Giovanni Büttner is als hij fit is ook een belangrijke kandidaat voor een basisplaats. Met Cas Peters en Mart Remans -als hij fit is- heeft Wels nog meer aanvallers in de selectie. Eigenlijk valt alleen Mateo Aramuburu tegen. De Uruguayaan lijkt moeite te hebben met het niveau.

Technische staf
Bij meerdere clubs zie je zoveel mensen rondom een elftal, dat je je afvraagt wie wat eigenlijk doet. Bij TOP Oss is het heel overzichtelijk: er is maar een kleine staf. Trainer Klaas Wels en zijn assistent Marcel van der Sloot (even los van de anderen) verrichten uitstekend werk. Bij slechte prestaties is de trainer de eerste naar wie wordt gewezen vanaf de buitenkant. Feit is dat de selectie in de voorbereiding nog niet sterk genoeg was voor de Keuken Kampioen Divisie. Uiteindelijk kwamen er meerdere nieuwelingen bij vanuit heel Nederland -en doelman Bo Geens uit België- en Wels kreeg na een slecht begin zijn team op de rit. Hij is afgestapt van zijn ‘Welsiaanse speelstijl’ en kan deze ploeg in meerdere systemen laten voetballen. Met zo weinig financiële middelen in de middenmoot staan is een goede prestatie. En ontbreekt de vorm bij een speler, met deze brede selectie kan hij eenvoudig kiezen voor een ander die op de deur klopt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant