Zo komt een gedeelte van het nieuwbouwproject er ongeveer uit te zien.
Zo komt een gedeelte van het nieuwbouwproject er ongeveer uit te zien. Foto: LA | Architecten Ingenieurs

Plannen voor nieuwe woonwijk in Veghel: ‘Ik zie dit een beetje als de laatste kans voor mij en de buurt’

Wonen 8.853 keer gelezen

VEGHEL | Gemeente Meierijstad, Rabo SmartBuilds, woningcorporatie Area en Vudel Invest hebben concreet uitgewerkte plannen liggen voor een nieuwe woonwijk langs de Udenseweg ter hoogte van Tijmveld in Veghel. Daar moeten 120 modulaire woningen en 12 koopwoningen verrijzen. Volgens de initiatiefnemers wordt het een bijzondere woonwijk, maar hoe zit het met de verkeersoverlast? Ton Verhoeven (projectontwikkelaar), Pim Cremers (Rabo SmartBuilds) en Coen Donkers (eigenaar van de grond) geven tekst en uitleg.

De woningmarkt staat momenteel flink onder druk, en ook de wachtlijsten voor sociale huurwoningen lopen op. Daarom willen Rabo SmartBuilds, gemeente Meierijstad, woningcorporatie Area en ontwikkelaar Vudel Invest BV snel nieuwe woningen creëren. Hun plan: het realiseren van 12 koopwoningen en 120 modulaire huurwoningen op locatie Tijmveld in Veghel. Daarbij gaat het om zo’n 50 sociale huurwoningen en 70 middenhuurwoningen, die er maximaal 40 jaar staan. Een compleet nieuwe woonwijk dus, maar geen doorsnee wijk. Verhoeven legt uit: “Het wordt een boomgaard waar huizen te gast zijn. Er is ruimte voor een fruitpluktuin richting het Duits Lijntje, een openbaar park en het gras wordt gemaaid door schapen. Er komen geen wegen, maar rijpaden te liggen en het parkeren gaat op grastegels. We hebben met Esther Kruit een van Nederlands beste landschapsarchitecten weten te strikken.” De hoofdmassa aan woningen, zo’n 70, komen te liggen bij het bestaande park in de buurt van basisschool De Ieme. Het aantal bouwlagen varieert hier van twee tot vijf. De entree naar de nieuwe woonwijk wordt gedomineerd door groen.

Weihoef
Daarnaast wordt de oude boerderij de Weihoef gerestaureerd. Daar komen drie boerderijen te staan waar maximaal twaalf woningen in kunnen (vier keer drie). Verhoeven vervolgt: “Maar we weten nog niet zeker wat we met de gerestaureerde boerderijen gaan doen. Het kan ook zijn dat er een museum of een restaurant inkomt.” De entree naar de Weihoef moet aan de Hertenweide komen, vlak bij de fietstunnel.

Windmolens of jeugdzorgkliniek
De familie Donkers is sinds mensenheugenis eigenaar van de grond. Coen Donkers woont zelf tegen de locatie aan waar de nieuwe woonwijk moet komen te staan. De straat vlak bij het fietstunneltje naar Mariaheide draagt zelfs de naam van zijn opa: Wethouder Donkersweg. Talloze projectontwikkelaars wees Donkers de afgelopen jaren de deur. “Van windmolens tot een jeugdzorgkliniek en van zonnepanelen tot parkeerplaatsen voor ASML. Vrijwel alles is voorbijgekomen. En allemaal waren ze bereid om de hoofdprijs te betalen.” Toch ging Donkers er niet op in totdat Verhoeven bij hem aanklopte. Ver weg zijn de twee zelfs familie van elkaar. Donkers, die geen hoge pet op heeft van projectontwikkelaars (‘aasgieren van de maatschappij’, noemt hij ze steevast), liet Verhoeven toch zijn idee presenteren. “Ik werd er meteen enthousiast van. Het is gewoon de beste variant.” Maar waarom staat Donkers wel volledig achter dit idee en konden andere plannen niet rekenen op de goedkeuring van hem en zijn familie. “Ik woon er zelf en wil uitkijken op een mooie wijk. Tevens heb ik een goede band met mijn buren en dat wil ik vooral zo houden.”


De samenwerking ging op 13 maart van start met het ondertekenen van een intentieverklaring.

Naast Donkers zijn er nog drie familieleden die zeggenschap hebben over de grond. Zij hebben aangegeven achter de beslissing te staan. “Ik heb ze eigenlijk een worst voorgehouden”, lacht Donkers. “Het is een goed plan en de kans van slagen op korte termijn is groot. Mijn ouders zijn 82 en die willen dit ook nog meemaken.” Daarmee kiest de familie Donkers niet voor het geld, want volgens hem kan hij veel meer voor de grond krijgen. Donkers: “De andere varianten zijn inderdaad financieel aantrekkelijker, maar bij dit plan hebben we een goed gevoel.”

SmartBuilds
Opvallend is de rol van Rabobank in dit woningbouwplan. De bank wil 70 middenhuurwoningen realiseren. Pim Cremers legt uit wat Rabo SmartBuilds precies zijn. “Het zijn modulaire huurwoningen voor het middensegment. Daar is een groot tekort aan. De huizen hebben 60 tot 80m2 gebruiksoppervlak, het zijn twee- of driekamerwoningen en ze kunnen gestapeld worden of grondgebonden. Groot voordeel is dat je snel kan starten met de bouw. Bovendien zijn ze CO2- en stikstofvriendelijk.” De huurprijs ligt tussen de 880 en 1150 euro. Het grootste verschil met ‘normale’ woningen is dat ze verplaatsbaar zijn.


Zo komt een gedeelte van het nieuwbouwproject er ongeveer uit te zien (Beeld: LA architecten).

De reden waarom Rabobank zich bemoeit met de woningopgave is volgens Cremers een logisch gevolg van de huidige situatie. Ze willen beweging op de vastgelopen woningmarkt bereiken. “Rabo SmartBuilds is een initiatief vanuit de coöperatieve gedachte van de bank. We streven geen winstmaximalisatie na maar willen het verschil maken voor mensen in het middenhuursegment. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs of bij bedrijven in Meierijstad werken. Ook deze groep heeft het heel moeilijk om een passende woning te vinden”.
Rabo SmartBuilds is een relatief nieuw initiatief. Cremers: “In Texel hebben we onlangs 120 woningen neergezet. Verder lopen er plannen in onder andere Zaltbommel en Duiven. Veghel is dus vooruitstrevend bezig.”

Urgentiebesef
Naast de Rabobank is de gemeente Meierijstad ook erg positief. Daarom tekende wethouder Rik Compagne half maart de intentieovereenkomst. “We moeten actief de verbinding met elkaar opzoeken om oplossingen te vinden voor het woningtekort”, stelt de wethouder. Cremers noemt het ‘urgentiebesef’, volgens hem is dat voldoende aanwezig bij de gemeente.

Buurtbewoners
Het plan is samen met Donkers aan de buurt gepresenteerd. Verhoeven laat weten dat de reacties best goed waren. “Natuurlijk is er kritiek. Omwonenden maken zich vooral zorgen over de verkeersveiligheid en de toenemende drukte.” Volgens Verhoeven kampt het gebied rond de school al met een parkeerprobleem. Hij realiseert zich dat het met de komst van een nieuwe woonwijk drukker gaat worden. “Daarom nemen we deze zorg ook heel serieus. We zouden bijvoorbeeld in het huidige Bunderspark, tegenover De Ieme, een beetje groen kunnen weghalen en er parkeerplekken van maken. Samen met de wijk en de basisschool gaan we kijken wat er mogelijk is. Ik wil nog niet te ver op de zaken vooruitlopen.”

Eigenaar van de grond Coen Donkers: ‘Ik zie dit een beetje als de laatste kans voor mij en de buurt.

Een ontsluiting via de Udenseweg is volgens Verhoeven geen optie. De provincie gaat daar niet mee akkoord. “Bovendien los je daar het bestaande probleem niet mee op”, voegt Verhoeven toe.

Zenuwachtig
Donkers zet volledig in op dit plan. Als het niet doorgaat dan wordt de grond waarschijnlijk verkocht aan de hoogste bieder. “En wat er dan mee gaat gebeuren? Dat weet niemand. Ik zie dit een beetje als de laatste kans voor mij en de buurt”, aldus de eigenaar van de grond. Hij hoopt dat de bouw snel kan beginnen. “Ik vraag me af waarom iemand tegen dit plan kan zijn. Het is groen, speelt in op de woningnood en het ziet er goed uit. Ik moet eerlijk toegeven dat ik best zenuwachtig ben. Het is een mooi plan, waar ik erg tevreden over ben. Hopelijk omarmd de buurt het idee”, besluit Donkers.

Wanneer de schop definitief de grond in kan, hangt af van de nog te doorlopen procedures. Als het aan Verhoeven en Cremers ligt dan staan de woningen er eind 2024 al. Een ambitieus doel, maar volgens beide heren absoluut haalbaar.


Bijschrift - Beeld: Kruit|Kok Landschapsarchitecten

Afbeelding
Gemeente Meierijstad, Rabo SmartBuilds, woningcorporatie Area en ontwikkelaar Vudel Invest BV tekenden op woensdag 13 maart een intentieverklaring om samen een snelle bijdrage te leveren aan het oplossen van de lokale woningnood.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant